ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαρώνει η γρίπη στην Ελλάδα – τι συστήνουν οι ειδικοί

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Γρίπη

Μεγάλη αύξηση παρου­σιά­ζει η δρα­στη­ριό­τητα της γρίπης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενι­κό­τερα στην Νότια Ευρώπη, με τα σοβαρά κρού­σματα να κατα­γρά­φουν άνοδο και τα συστή­ματα υγείας να δέχο­νται «πίεση». Ο υπό­τυ­πος που επι­κρα­τεί φέτος είναι ο Α (Η3Ν2), που προ­σβά­λει κυρίως άτομα άνω στων 65 ετών.

Την κατά­σταση επι­δεί­νωσε το κύμα ψύχους που έπληξε τη χώρα μας, αυξά­νο­ντας τη μετα­δο­τι­κό­τητα, ανα­φέ­ρει στο www.praktoreio-ygeias.gr του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σωτήρης Τσιό­δρας, λοι­μω­ξιο­λό­γος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθη­γη­τής Παθο­λο­γίας ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με την τελευ­ταία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρό­λη­ψης Νοση­μά­των (στοι­χεία έως 8 Ιανουα­ρίου), την πρώτη εβδο­μάδα του νέους έτους επτά άνθρω­ποι έχασαν τη ζωή τους από επι­πλο­κές της γρίπης. Συνο­λικά από τον Οκτώ­βριο που ξεκί­νησε η δρα­στη­ριό­τητα της γρίπης, έχουν κατα­γρα­φεί 8 θάνατοι από εργα­στη­ριακά επι­βε­βαιω­μένη γρίπη, όλοι με νοση­λεία σε Μονάδα Εντα­τι­κής Θερα­πείας, εκ των οποίων μόνο οι 2 (25%) ήταν εμβο­λια­σμέ­νοι.

Την ανα­ζή­τηση έγκαι­ρης ιατρι­κής βοή­θειας με την εμφά­νιση των πρώτων συμ­πτω­μά­των (πυρετός, βήχας), επι­ση­μαί­νει ο κ. Τσιό­δρας,υπεν­θυ­μί­ζο­ντας παράλ­ληλα ότι κατά την περίοδο αυξη­μέ­νης κυκλο­φο­ρίας του ιού της γρίπης συστή­νε­ται η έγκαιρη χορή­γηση αντι-ιικών σε ασθε­νείς με σοβαρή συμ­πτω­μα­το­λο­γία, κυρίως στα άτομα με παρά­γο­ντες κιν­δύ­νου για επι­πλο­κές από τη γρίπη, ανε­ξαρ­τή­τως του ιστο­ρι­κού εμβο­λια­σμού, χωρίς να είναι ανα­γκαία η εργα­στη­ριακή επι­βε­βαί­ωση της γρίπης.

Επα­να­λαμ­βά­νει ότι ο καλύ­τε­ρος τρόπος προ­φύ­λα­ξης από τη γρίπη είναι ο αντι­γρι­πι­κός εμβο­λια­σμός και συστή­νει, έστω και τώρα, στα άτομα υψηλού κιν­δύ­νου να εμβο­λια­στούν.

Πώς μετα­δί­δε­ται

Σύμφωνα με τους ειδι­κούς, η γρίπη είναι οξεία νόσος του ανα­πνευ­στι­κού συστή­μα­τος και μετα­δί­δε­ται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προ­κα­λέ­σει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισ­σό­τε­ροι υγιείς άνθρω­ποι ξεπερ­νούν τη γρίπη χωρίς να παρου­σιά­σουν επι­πλο­κές, ορι­σμέ­νοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κιν­δύ­νου, δια­τρέ­χουν μεγα­λύ­τερο κίνδυνο για σοβαρές επι­πλο­κές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα επο­χι­κές εξάρ­σεις γρίπης εμφα­νί­ζο­νται κατά τους χει­με­ρι­νούς μήνες (από τον Οκτώ­βριο έως τον Απρίλιο).

Η γρίπη μετα­δί­δε­ται από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ένα ασθενής βήχει, φτερ­νί­ζε­ται, ή μιλά και δια­σπεί­ρει τους ιούς στο αέρα με τη μορφή πολύ μικρών αόρατων στα­γο­νι­δίων. Οι ιοί της γρίπης, επίσης, μετα­δί­δο­νται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντι­κεί­μενα και επι­φά­νειες που έχουν μολυν­θεί και στη συνέ­χεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παρά­γο­ντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγ­χρω­τι­σμός (συγκέ­ντρωση πολλών ατόμων σε κλει­στούς χώρους), αυξά­νουν τη μετά­δοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετά­δο­σης, τα άτομα θα πρέπει να καλύ­πτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρ­το­μά­ντιλα, όταν βήχουν ή φτερ­νί­ζο­νται, και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.Οι ενή­λι­κες μπορεί να μετα­δώ­σουν τη νόσο μια μέρα πριν αρρω­στή­σουν έως 5-7 μέρες από τη στιγμή που θα εκδη­λώ­σουν τα συμ­πτώ­ματα. Τα παιδιά και οι ασθε­νείς με σοβαρή ανο­σο­κα­τα­στολή μπορεί να μετα­δί­δουν για περισ­σό­τερη από μια εβδο­μάδα.

Τα συμ­πτώ­ματα

Τα συμ­πτώ­ματα της γρίπης συνήθως ξεκι­νούν απότομα και περι­λαμ­βά­νουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώ­σεων, πονο­κέ­φαλο, έντονη κόπωση, καταρ­ροή, πονό­λαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό) Τα παιδιά μπορεί να παρου­σιά­ζουν συμ­πτώ­ματα από το γαστρε­ντε­ρικό, όπως, ναυτία, εμέτους, διάρ­ροια, ενώ στους ενή­λι­κες τα συμ­πτώ­ματα αυτά είναι σπάνια. Τα συμ­πτώ­ματα αρχί­ζουν 1-4 μέρες μετά την προ­σβολή από τον ιό και διαρ­κούν 2-7 μέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επι­μέ­νει για αρκετό χρονικό διά­στημα.

Οι περισ­σό­τε­ροι υγιείς άνθρω­ποι ξεπερ­νούν τη γρίπη χωρίς να παρου­σιά­ζουν επι­πλο­κές, άτομα όμως που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κιν­δύ­νου δια­τρέ­χουν μεγα­λύ­τερο κίνδυνο για σοβαρές επι­πλο­κές από τη γρίπη. Μερικές από τις επι­πλο­κές είναι η πνευ­μο­νία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης, ή από μικρό­βια κυρίως από πνευ­μο­νιό­κοκκο, η αφυ­δά­τωση, οι κρίσεις άσθμα­τος στα άτομα που πάσχουν από βρογ­χικό άσθμα, η παρό­ξυνση της χρόνιας βρογ­χί­τι­δας, η επι­δεί­νωση της καρ­δια­κής ανε­πάρ­κειας ή του διαβήτη.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.