Στην ανάγκη ανάδειξης της Ροδίτικης κουζίνας και γενικά των τοπικών προϊόντων, που θα συμβάλουν ακόμη και στην επιμήκυνση της σεζόν, αναφέρθηκαν χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν, στους χώρους του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Γιάννης Κλούβας και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΔ Μαριτάνα Αλακιώτου – Ανθοπούλου.
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε με αφορμή την συμμετοχή του κ Γιάννη Κλούβα και της κ . Μ Ανθοπουλου στο διεθνές συνέδριο IMIC 2011 που πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής.
Το συνέδριο είχε ως στόχο, να ενδυναμώσει το ενδιαφέρον και να συμβάλει στην περαιτέρω κατανόηση της σημασίας που έχουν οι γαστρονομικές εμπειρίες στον τουρισμό, στο πλαίσιο της σύνδεσης του προϊόντος με τις αυθεντικές εμπειρίες που αναζητούν οι άνθρωποι στα ταξίδια τους.
Μέσα από τις πέντε ενότητες του συνεδρίου με θέμα “Δίνοντας αξία στην εμπειρία του φαγητού” εξετάστηκαν τα θέματα:
– Ταυτότητα και μάρκετινγκ
– Αυθεντικότητα και καινοτομία
– Δίκτυα και επικοινωνία
– Δημιουργία και προσφορά
– Βιωσιμότητα και ποιότητα
«Τα προϊόντα της ροδίτικης γης και της θάλασσας, συνδυασμένα με τα ήθη και τα έθιμα που σχετίζονται με τη διατροφή μας, αποτελούν βασικό στοιχείο της ταυτότητας μας. Αποτελούν την πρώτη ύλη για μία δυνατή και μοναδική εμπειρία για κάθε επισκέπτη. Είναι η ώρα να αναδείξουμε επιτέλους όλα τα αυτά τα δυνατά όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας ως τουριστικός προορισμός. Εμείς ως επιμελητήριο δώσαμε δείγμα γραφής με την δράση που κάναμε για το μελεκούνι », τόνισε μεταξύ άλλων η κ Ανθοπούλου.
Στην ευκαιρία που προσφέρεται στους Ροδίτες να πετύχουν την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου δίνοντας αξία στα προϊόντα που σε αφθονία παράγει ο τόπος μας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Γιάννης Κλούβας.
Σύμφωνα με τον κ. Κλούβα η πιστοποίηση των εστιατορίων που χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα ως πρώτες ύλες, θα συμβάλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Επιτυχημένο δείγμα γραφής των συνεργιών που μπορούν να αναπτυχθούν στο πλαίσιο της ανάδειξης της Ελληνικής Γαστρονομίας αποτελεί η πρωτοβουλία AegeanCuisine, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 7ου συνεδρίου IMIC 2011από τον κ.Γιώργο Καλώστο, διευθυντή του ΚΕΤΑ.
Το «Aegean Cuisine» αποτελεί μια δράση του Κέντρου Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΚΕΤΑ) Νοτίου Αιγαίου που υλοποιείται σε στενή συνεργασία με τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. Στόχος αυτής της δράσης είναι να αξιοποιηθεί η ιδιαίτερα πλούσια αιγαιοπελαγίτικη οινογαστρονομία προς όφελος των επιχειρήσεων στους δύο νομούς, ώστε αυτές να αποκομίσουν περισσότερα έσοδα από την τουριστική αγορά.
Στο πλαίσιο του συστήματος AegeanCuisine υλοποιούνται μια σειρά από προωθητικές ενέργειες, καθώς επίσης μέτρα για την ποιοτική αναβάθμιση και την πολιτιστική ανάδειξη της αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομίας. Μεταξύ άλλων, το σύστημα αναλαμβάνει την προβολή των παραγωγών τροφίμων, οίνου και ποτών στο ελληνικό και διεθνές χονδρικό και λιανικό εμπόριο, την προβολή εστιατορίων, εμπορικών καταστημάτων, καταλυμάτων και λοιπών επιχειρήσεων στην τουριστική αγορά, την ανάδειξη της αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομίας στα μέσα ενημέρωσης, την ισχυρή παρουσία του AegeanCuisine και των επιχειρήσεων-μελών του στο Διαδίκτυο, τη διεξαγωγή προωθητικών εκδηλώσεων, εμπορικών αποστολών και σεμιναρίων, την παροχή συμβουλών ως προς την τυποποίηση και την προώθηση των προϊόντων εντός καταστημάτων και εστιατορίων, καθώς και την επιστημονική ανάδειξη της σχετιζόμενης με τη γαστρονομία πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων αναφέρθηκε χθες και στην συνάντηση που θα έχει με τον δήμαρχο Ρόδου Στάθη Κουσουρνά την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου. «Θα θέσουμε στο δήμαρχο Ρόδου το ζήτημα που καίει τον κλάδο μας εδώ και τόσα χρόνια και δεν είναι άλλο από τις καντίνες που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Ζητάμε να τελειώσει η κοροϊδία και ο εμπαιγμός και να μπει το κάθε πράγμα στη θέση του», τόνισε ο κ Γιάννης Κλούβας.
Οι εστιάτορες θα ζητήσουν από το δήμαρχο Ρόδου να αντιμετωπίσει με προσοχή και το θέμα που έχει ανακύψει με την χορήγηση αδειών για τη χρήση της μουσικής. «Να δίνονται άδειες για παρατάσεις στη χρήση της μουσικής αλλά μέσα σε όρια. Επίσης είναι ώρα να καταλάβουν όλοι ότι η Ρόδος πρέπει να είναι ζωντανή και το χειμώνα. Δεν είναι δυνατό να έρχονται τουρίστες από την Ιταλία με την Ryanair για παράδειγμα και να μην έχουν που να πάνε, γιατί τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά”, τόνισε ο κ. Γιάννης Κλούβας.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/anadixi-tis-roditikis-kouzinas-ke-ton-topikon-proionton/













