ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσφυγικό: Δε στέλνουν στην Ελλάδα υπαλλήλους για βοήθεια οι χώρες της ΕΕ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
μεταναστες
Πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στον καταυλισμό που στήθηκε στην Ειδομένη, Κιλκίς, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, πριν περάσουν στη γειτονική χώρα, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015. Χιλιάδες πρόσφυγες καταφθάνουν καθημερινά στα σύνορα προερχόμενοι από τα ελληνικά νησιά, με σκοπό να περάσουν στην ΠΓΔΜ και από εκεί σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Οι πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά σε καταυλισμό που λειτουργεί υπό το συντονισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και με τη συμβολή εθελοντών και οργανώσεων για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΙΑΚΟΥΜΙΔΗΣ

Εμπι­στευ­τικό έγγραφο που επι­κα­λεί­ται το Spiegel, απο­κα­λύ­πτει ότι τα κράτη – μέλη της ΕΈ αρνού­νται να στεί­λουν εξει­δι­κευ­μένο προ­σω­πικό, για να βοη­θή­σει τη χώρα μας στο θέμα της εξέ­τα­σης αιτη­μά­των παροχής ασύλου, με τους πρό­σφυ­γες συνο­λικά να ξεπερ­νούν πλέον τις 61.000

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, οι ευρω­παϊ­κές χώρες δε θέλουν να απο­στεί­λουν εμπει­ρο­γνώ­μο­νες, επι­κα­λού­με­νες τα υπερ­πλήρη κατα­λύ­ματα και τους εξορ­γι­σμέ­νους πρό­σφυ­γες, αν και η συμ­φω­νία ΕΕ- Τουρ­κίας προ­βλέ­πει τέτοιου είδους ενί­σχυση των ελλη­νι­κών Αρχών.

Η κατά­στα­σης είναι «εξαι­ρε­τικά ασταθής» σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λίου και αυτό «θα μπο­ρούσε να δημιουρ­γή­σει προ­βλή­ματα στο εθνικό προ­σω­πικό, στις ευρω­παϊ­κές υπη­ρε­σίες και τις μη κυβερ­νη­τι­κές οργα­νώ­σεις».

Η ΕΕ επι­θυ­μεί μεν να επα­να­προ­ω­θού­νται από την Ελλάδα στην Τουρκία οι πρό­σφυ­γες που απορ­ρί­πτε­ται το αίτημά τους για άσυλο, αλλά η δια­δι­κα­σία δεν προχωρά, διότι οι ελλη­νι­κές Αρχές είναι εξαι­ρε­τικά επι­βα­ρυ­μέ­νες. Μόνο στη Λέσβο πρέπει εννιά υπάλ­λη­λοι να εξε­τά­σουν τα αιτή­ματα 6.000 προ­σφύ­γων, όπως επι­ση­μαί­νει το γερ­μα­νικό περιο­δικό.

Εν τούτοις τα κράτη μέλη της ΕΕ «αντα­πο­κρί­νο­νται μόνο σε μικρό βαθμό στην πρό­σκληση να απο­στεί­λουν ειδι­κούς». Όπως σημειώ­νει το «Spiegel» οι υπάλ­λη­λοι, οι οποίοι βρί­σκο­νται επί τόπου, «συχνά δεν δια­θέ­τουν τις απα­ραί­τη­τες γνώσεις» και σύντομα δια­κό­πτουν τις εργα­σίες τους, κάτι το οποίο οδηγεί σε «αγα­νά­κτηση και ταραχές στα υπερ­πλήρη Hotspots».

Σύμφωνα με τη Λουίζε Άμτσ­μπεργκ, εκπρό­σωπο των Πρα­σί­νων για θέματα προ­σφύ­γων στη γερ­μα­νική Βουλή, “η κατά­σταση στα ελλη­νικά νησιά είναι ντροπή για την Ευρώπη”, ενώ κατά τον Γκέρ­λαντ Κνάους, τον σύμ­βουλο της γερ­μα­νι­κής κυβέρ­νη­σης για προ­σφυ­γικά θέματα, ο οποίος συμ­με­τείχε και στη δια­τύ­πωση της συμ­φω­νίας ΕΕ- Τουρ­κίας, η ελλη­νική κυβέρ­νηση βρί­σκε­ται προ ενός διλήμ­μα­τος, διότι δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί τη χαοτική κατά­σταση στα ελλη­νικά νησιά.

Εάν ο Έλληνας πρω­θυ­πουρ­γός, Αλέξης Τσίπρας, μετα­φέ­ρει πρό­σφυ­γες στην ηπει­ρω­τική χώρα για να αντι­με­τω­πι­σθεί η κατά­σταση, όπως έχει ανα­κοι­νω­θεί, τότε αυτό θα ήταν ένα μήνυμα για τους λαθρο­δια­κι­νη­τές στην Τουρκία, ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι ξανά ανοι­κτός.

“Εάν η ΕΕ δεν κάνει κάτι άμεσα”, προει­δο­ποιεί στο “Spiegel” ο Κνάους, “εντός ολίγων εβδο­μά­δων η εν λόγω συμ­φω­νία θα είναι νεκρή”.

Στο μεταξύ, τους 61.096 έφτασε ο αριθμός των κατα­γε­γραμ­μέ­νων προ­σφύ­γων στη χώρα, σύμφωνα με σημε­ρινά στοι­χεία για τη συνο­πτική κατά­σταση των προ­σφυ­γι­κών ροών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.