Ρεπορτάζ

Παράσταση διαμαρτυρίας σπουδαστών του Πανεπιστημίου

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, που είναι μέλη της παράταξης «ΜΑΣ» και αντιδρούν στην απόφαση που ελήφθη για τη μείωση των σπουδαστών, που σιτίζονται δωρεάν.
Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ανάρτησαν ένα πανό που έγραφε «Σίτιση Στέγαση Συγγράμματα για όλους δωρεάν. Η μόρφωση είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα».

«Προχωρήσαμε σε παράσταση διαμαρτυρίας για να μάθουν οι πολίτες ότι μειώθηκαν οι δικαιούχοι της δωρεάν σίτισης στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο κατά 200 άτομα», δήλωσε στη «δ» το μέλος της παράταξης ΜΑΣ κ. Μιχάλης Ρούσσος.

«Αιτία της μείωσης των δικαιούχων δωρεάν σίτισης είναι το νέο κούρεμα των κονδυλίων που έρχονται στο Πανεπιστήμιο από το κράτος. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτά και θέλουμε να δημιουργηθεί ένα κλίμα που θα πάει κόντρα στις πολιτικές που δημιουργούν αδιέξοδα. Όλα αυτά τα μέτρα δημιουργούν προβλήματα στις οικογένειες. Και δεν φθάνουν αυτά αλλά έρχονται και νέα προβλήματα που επιβαρύνουν τους φοιτητές και τις οικογένειέ τους», δήλωσε ο κ. Ρούσσος.
Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου που σιτίζονται δωρεάν, ο κ. Ρούσσος δήλωσε:
«Σιτίζονται δωρεάν 478 άτομα από τα 2000 που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Μεθοδεύεται σταδιακά η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως έγινε και με την υγεία και άλλους τομείς. Εμείς πρέπει να σταθούμε στο ύψος μας και να διεκδικήσουμε μια ζωή καλύτερη. Ο κόσμος πρέπει να ξεσηκωθεί για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του».

«Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχουμε βιώσει καλά στο πετσί μας τα αποτελέσματα από την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, κάτω από τις ευλογίες και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κενές θέσεις στις σχολές μας, φοιτητές να πετιούνται έξω από τις εστίες, πανάκριβα ναύλα και σάπια καράβια. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει να πληρώνουν οι γονείς μας ένα σκασμό λεφτά για να σπουδάσουμε. Στη μεγάλη λίστα των προβλημάτων έρχεται να προστεθεί η ισοπέδωση της δωρεάν σίτισης. Ήδη από πέρσι, μέσα από την κοινή υπουργική απόφαση είχε μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων την ίδια στιγμή που η αντιλαϊκή θύελλα καλπάζει και ολοένα και περισσότεροι φοιτητές σιτίζονται στις λέσχες σίτισης. Επίσης η ευθύνη για τη σίτιση έχει μετακυλήσει από το κράτος στα Ιδρύματα. Όμως με τα οικονομικά των σχολών να έχουν πιάσει πάτο, οι περισσότερες λέσχες σίτισης δεν μπορούν να λειτουργήσουν, αφού όπως αναφέρεται και από τον πρύτανη, το κόστος «υπερβαίνει την αντίστοιχη επιχορήγηση». Ίδια είναι η κατάσταση στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της χώρας. Η δωρεάν σίτιση των φοιτητών είναι δικαίωμα, όχι κόστος! Η ανάγκη μας για δωρεάν σίτιση δεν μπορεί να εξαρτιέται από τα deal του πανεπιστημίου με τον εκάστοτε εργολάβο! Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους… Μόνο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου «λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η πρόσφατη ανακοίνωση του Τμήματος Μέριμνας, συγκριτικά με πέρσι κόβεται το δικαίωμα σίτισης σε επιπλέον 1000 συνολικά φοιτητές. Πλέον μόνο 2000 άτομα (Λήμνος:86, Μυτιλήνη:663, Ρόδος:478, Σάμος:351, Σύρος:93, Χίος:330) θα έχουν πρόσβαση στη σίτιση (την ίδια στιγμή που στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου φοιτούν χιλιάδες φοιτητές), ενώ όποιος άλλος θέλει να φάει από τις λέσχες θα πληρώνει αντίτιμο», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την παράταξη ΜΑΣ .

ΕΓΚΑΙΝΙΑ
Την προσεχή Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου, στις 10 το πρωί, θα γίνουν τα εγκαίνια του κτηρίου «7 Μαρτίου» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Από τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν σταλεί προσκλήσεις προς τους τοπικούς φορείς και τις αρχές, για να παραστούν στην εκδήλωση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου