ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερευνα της MRB -Τι δείχνουν οι τάσεις Ιουνίου 2016

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Δημοσκόπηση

Εξαι­ρε­τικό ενδια­φέ­ρον παρου­σιά­ζουν οι τάσεις της MRB. Η συγκε­κρι­μένη μέτρηση απο­τε­λεί­ται από την πανελ­λα­δική έρευνα σε 2.000 πολίτες με δικαί­ωμα ψήφου με τη μέθοδο των προ­σω­πι­κών συνε­ντεύ­ξεων (face to face) και κατα­γρά­φει την σημε­ρινή πολι­τική κατά­σταση της χώρας.

Στην πρόθεση ψήφου  και στα στοι­χεία που κατα­γρά­φη­καν στις τάσεις Ιουνίου 2016 (16-24/06) της MRB η ΝΔ προη­γεί­ται με ποσοστό 5,9% έναντι τουΣΥΡΙΖΑ.

Συγκε­κρι­μένα, κατα­γρά­φει ποσοστό 26,1% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακο­λου­θεί με 20,2%. Ακο­λου­θούν: Χρυσή Αυγή 6,6%, ΚΚΕ 6,1%, Δημο­κρα­τική Συμπα­ρά­ταξη/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ 5,8%, Ένωση Κεντρώων 3,6%, Ανε­ξάρ­τη­τοι Έλληνες 2,6%, Πλεύση Ελευ­θε­ρίας 2,5%, «Το Ποτάμι» με 2,2%, Λαϊκή Ενότητα 1,0%,. «Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,2% των ερω­τη­θέ­ντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευ­κρί­νι­στης Ψήφου» αγγίζει το 21,1%.

Το ποσοστό της «Αδιευ­κρί­νι­στης Ψήφου» ανα­λύ­ε­ται ως εξής: 8,5% Ανα­πο­φά­σι­στοι και 12,6% Αποχή (7%), Άκυρο (3,3%) και Λευκό (2,3%).

Στις τάσεις της MRB τον Φεβρουά­ριο του 2016 η ΝΔ προη­γείτο με ποσοστό 3,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε τη σχετική κάρτα στην πανελ­λα­δική έρευνα που είχε γίνει το διά­στημα (04-11/02)

Δείτε την κάρτα με την εκτί­μηση ψήφου των βου­λευ­τι­κών εκλογών όπως κατα­γρά­φε­ται στις τάσεις της MRB Ιουνίου (16-24/06). 

Στην παρά­σταση νίκης προ­βά­δι­σμα έχει η Ν.Δ. με 51,4%, έναντι 24,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακο­λου­θεί το «Κανένα Κόμμα» με 15%, «Άλλο Κόμμα» με 5,2% και «Δεν ξέρω… Δεν απαντώ» με ποσοστό3,7%.


Ιδιαί­τερο ενδια­φέ­ρον παρου­σιά­ζει και το ποσοστό που συγκε­ντρώ­νουν οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριά­κος Μητσο­τά­κης στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεω­ρείτε ότι θα ήταν καταλ­λη­λό­τε­ρος για Πρω­θυ­πουρ­γός της χώρας;».

Συγκε­κρι­μένα ο πρω­θυ­πουρ­γός και πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκε­ντρώ­νει το 21,8% των ερω­τη­θέ­ντων και ο επι­κε­φα­λής της ΝΔ και πρό­ε­δρος της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης το 27,5%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 45,4%.

Στο ερώτημα τι από τα παρα­κάτω θα θέλατε να συμβεί μέσα στο 2016, ανα­φο­ρικά με τις εκτι­μή­σεις για την πορεία της κυβέρ­νη­σης τους επό­με­νους μήνες το 36,1% απαντά να γίνουν εκλογές, ενώ το 44,7% δηλώνει χωρίς εκλογές από την παρούσα Βουλή.

Στο γράφημα που ακο­λου­θεί δείτε τις απα­ντή­σεις των πολιτών στο ερώτημα ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ μπορεί να αντι­με­τω­πί­σει καλύ­τερα τα προ­βλή­ματα του τόπου.

Το 26,2% των ερω­τη­θέ­ντων θεωρεί ότι το κόμμα της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης μπορεί να έχει καλύ­τερη αντι­με­τώ­πιση, ενώ το 19,2% το κυβερ­νών κόμμα. Το 41,7% απαντά «Κανένα κόμμα».

Στον πίνακα που ακο­λου­θεί, δείτε πως δια­μορ­φώ­νε­ται στις τάσεις Ιουνίου 2016 της MRB (16-24/06) η δημο­τι­κό­τητα των πολι­τι­κών αρχηγών.

Εξαι­ρε­τικό ενδια­φέ­ρον παρου­σιά­ζουν τα ευρή­ματα της έρευνας που αφορούν τουςδείκτες αισιο­δο­ξίας.

Στο ερώτημα «πως πιστεύ­ετε ότι πάνε τα πράγ­ματα, γενικά, στη χώρα», το 92,4% απαντά αρκετά άσχημα/πολύ άσχημα, ενώ το 0,5% πολύ καλά/αρκετά καλά και ένα ποσοστό 6,6% δηλώνει «ούτε καλά, ούτε άσχημα».

Στο ερώτημα «πως κρίνετε σήμερα σε γενικές γραμμές την οικο­νο­μική κατά­σταση της Ελλάδας», το 92,8% απαντά κακή/πολύ κακή.

Σε ό,τι αφορά την προ­σω­πική οικο­νο­μική κατά­στασή τους σήμερα, οι ερω­τη­θέ­ντες απα­ντούν σε ποσοστό 72% πως κρί­νε­ται κακή/πολύ κακή.

Ποσοστό 77,5% απαντά ότι στη διάρ­κεια των επό­με­νων 12 μηνών η οικο­νο­μική κατά­σταση της χώρας θα χει­ρο­τε­ρέ­ψει.

Στα τέσσερα σημα­ντι­κό­τερα προ­βλή­ματα που αντι­με­τω­πί­ζει η χώρα, σύμφωνα με τις απα­ντή­σεις που έδωσαν οι ερω­τη­θέ­ντες στις τάσεις Ιουνίου 2016 της MRB, πρώτο έρχεται το ζήτημα της ανερ­γίας με ποσοστό 64,7%, ακο­λου­θεί το φορο­λο­γικό σύστημα με 42,1%, έπεται η υγεία και η περί­θαλψημε 31,7%, ενώ πλη­θω­ρι­σμός/ακρί­βεια συγκε­ντρώ­νουν ποσοστό 30,2%.

Στις λέξεις που εκφρά­ζουν περισ­σό­τερο τον Ελληνα για το παρόν και το μέλλον της χώρας κυριαρ­χεί η «οργή» με 57,3%, ακο­λου­θεί η «ντροπή» με 53,8% και ο«φόβος» με 40,9%.

Υπε­ρι­σχύ­ουν οι θετικές απα­ντή­σεις που έδωσαν οι ερω­τη­θέ­ντες, στις τάσεις Ιουνίου 2016 της MRB, στο ερώτημα αν θεωρούν ότι η κυβέρ­νηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπο­ρέ­σει να περάσει από τη Βουλή τη συμ­φω­νία για τα εργα­σιακά θέματα.

Στο ερώτημα πόσο ανα­γκαία ή μη ήταν η ίδρυση του υπέρ-ταμείου απο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σεων το 60,8% των ερω­τη­θέ­ντων μάλλον δεν ήταν ανα­γκαία ή σίγουρα δεν ήταν ανα­γκαία, ενώ το 30,7% απαντά σίγουρα ήταν ανα­γκαία ή μάλλον ήταν ανα­γκαία.

Το 52,8% των πολιτών απαντά ότι μάλλον δια­φω­νεί ή απόλυτα δια­φω­νεί στο ερώτημα «σκε­πτό­με­νοι την σημε­ρινή οικο­νο­μική κατά­σταση της χώρας κατά πόσο συμ­φω­νείτε ή δια­φω­νείτε γενικά με την αξιο­ποί­ηση της Περιου­σίας του Δημο­σίου από τους επεν­δυ­τές;»


Ειδι­κό­τερα, στο ερώτημα «πριν από λίγες ημέρες υπο­γρά­φηκε το μνη­μό­νιο συνεν­νό­η­σης μεταξύ της Lamda Development και του ΤΑΙΠΕΔ που “ξεμπλο­κά­ρει” την αξιο­ποί­ηση/επέν­δυση στην έκταση του πρώην αερο­δρο­μίου του Ελλη­νι­κού. Κατά πόσο συμ­φω­νείτε ή δια­φω­νείτε με τη συγκε­κρι­μένη αξιο­ποί­ηση του πρώην αερο­δρο­μίου του Ελλη­νι­κού;», το 46,6%, δηλαδή σχεδόν 1 στους δύο πολίτες, απά­ντη­σαν μάλλον διαφωνώ ή απόλυτα διαφωνώ.

Οι συμ­με­τέ­χο­ντες στην πανελ­λα­δική έρευνα της MRB, τάσεις Ιουνίου 2016, απα­ντούν στο ερώτημα τι θα επι­θυ­μού­σατε σε σχέση με το bonus του πρώτου κόμ­μα­τος με αφορμή τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρ­νηση για τον εκλο­γικό νόμο. Το 39,8% των ερω­τη­θέ­ντων απαντά ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καθόλου bonus στο πρώτο κόμμα.

Ακόμη, το 63,6% απαντά ότι θα πρέπει να δια­τη­ρη­θεί το ποσοστό του 3%, ώστε ένα κόμμα να δικαιού­ται εκπρο­σώ­πη­σης στη Βουλή.

Πηγή: real.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.