Ειδήσεις

Eurogroup: Μετά τα μέτρα το χρέος-έξτρα πακέτο-προληπτικός μηχανισμός

Το Eurogroup είχε σήμερα την πρώτη συζήτηση για τα μέτρα ανακούφισης στο χρέος της Ελλάδας, χωρίς πάντως να καταλήξει σε κάποια απόφαση καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν τα πακέτα των μέτρων που θα διασφαλίζουν την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο πρόεδρος του EurogroupJeroen Dijsselbloem καλωσόρισε το πακέτο μέτρων που νομοθετήθηκε από τις ελληνικές αρχές, προσθέτοντας ότι απομένει δουλειά στο σκέλος των κόκκινων δανείων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι οι θεσμοί θα εξετάσουν τα μέτρα που νομοθέτησαν οι ελληνικές αρχές, ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί και το πλαίσιο του μηχανισμού με τα έκτακτα μέτρα. Όπως διευκρίνισε, αυτό θα πρέπει να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και ο μηχανισμός θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους των πλεονασμάτων. Επίσης θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι ο μηχανισμός θα μπαίνει αυτόματα σε ισχύ όταν χρειάζεται.

Τα έκτακτα μέτρα θα περιλαμβάνουν περικοπές δαπανών, αλλά και την πλευρά των εσόδων, διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε επίσης ότι σήμερα έγινε ένας πρώτος γύρος συζητήσεων για το ελληνικό χρέος και για το είδος των μέτρων που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Επισήμανε ότι “θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το πλαίσιο των μέτρων και οι αποφάσεις για το χρέος θα ακολουθήσουν μετά”, επαναλαμβάνοντας ότι διατηρούνται οι κόκκινες γραμμές του Eurgogroup, ήτοι δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα και δεν μπορούν να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του προγράμματος σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Ανέφερε ακόμα ότι ο Eurogroup θα εξετάσει τρεις προσεγγίσεις στο ελληνικό χρέος:
–    Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα εξεταστούν μέτρα για να βελτιστοποιηθεί το χρέος
–    Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο το EWG θα εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα, όπως μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης,  χρήση των κερδών από SNP και ANFA
–    Και τέλος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο εάν χρειαστεί θα εξετάσουμε στο τέλος του προγράμματος τη ανάγκη για επιπρόσθετα μέτρα στο χρέος, για να δούμε ότι και τις επόμενες δεκαετίες το χρέος θα διατηρεί βιώσιμα επίπεδα

Το EWG θα εξετάσει τις επόμενες ημέρες τις τεχνικές λεπτομέρειες για τις τρεις προσεγγίσεις.

Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του ότι με την ολοκλήρωση της δέσμης των μέτρων από τις ελληνικές αρχές και της συζήτησης για το χρέος “θα μπορέσουμε να πετύχουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα”.

Τα προαπαιτούμενα

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Eurogroup η Ελλάδα θα εφαρμόσει στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση:

Ένα πρώτο πακέτο παραμετρικών μέτρων έως 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2018: το πακέτο περιλαμβάνει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, τη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, όπως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και μέτρα στο μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα.

Ένας πρόσθετος έκτακτος μηχανισμός, ο οποίος θα νομοθετηθεί για να διασφαλίσει πως το πακέτο των μέτρων θα εφαρμόζεται αυτόματα όταν υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα ότι ο στόχος επίτευξης των στόχων του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο) δεν εκπληρώνεται.

Η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ως προαπαιτούμενα, θα ληφθούν μέτρα για να ανοίξει η αγορά για την πώληση εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την προσωρινή εξαίρεση μικρών δανείων διασφαλισμένα με την κύρια κατοικία.

Ιδιωτικοποιήσεις

Το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία για την επερχόμενη υιοθέτηση του νόμου για την ίδρυση του συμφωνημένου Ελληνικού Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, περιλαμβανόμενης μιας αρχικής μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων, στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης. Το Δ.Σ. του Ταμείου θα διοριστεί έως τον Ιούνιο του 2016, και το Ταμείο θα είναι σε πλήρη λειτουργία όχι αργότερα από το Σεπτέμβριο.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου