ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς «παρατράγουδα» η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

news room 7 λεπτά ανάγνωση
1

Σε σχε­τι­κά χα­μη­λούς τό­νους και με συ­ναι­νε­τι­κή τάση ως προς την ψή­φι­ση θε­μά­των τα οποία χρή­ζουν άμε­σης λύσης για την προ­ώ­θη­ση έργων στην πόλη, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε η συ­νε­δρί­α­ση του δη­μο­τι­κού συμ­βου­λί­ου Ρόδου, προ­χθές το βράδυ.

Κατά την ενη­μέ­ρω­ση, ο πρό­ε­δρος του σώ­μα­τος κ. Βαγ­γέ­λης Μαν­δρα­κός ανα­κοί­νω­σε ότι η συ­ζή­τη­ση σχε­τι­κά με την εκ­κα­θά­ρι­ση της ΡΟΔΩΝ Α.Ε. κα­τό­πιν αι­τή­μα­τος του επι­κε­φα­λής της πα­ρά­τα­ξης ΡΟΔΗ κ. Χατζή Χα­τζηευ­θυ­μί­ου, θα γίνει στην επό­με­νη συ­νε­δρί­α­ση, που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στις 20 Απρι­λί­ου. Ο κ. Μαν­δρα­κός έσπευ­σε να απα­ντή­σει στην επι­στο­λή που είχε δώσει στην δη­μο­σιό­τη­τα ο επι­κε­φα­λής της πα­ρά­τα­ξης ΡΟ­ΠΟ­ΑΝ κ. Γιώρ­γος Υψη­λά­ντης, στην οποία τον κα­τη­γο­ρού­σε ότι πα­ρα­βί­α­ζε τον κα­νο­νι­σμό του δη­μο­τι­κού συμ­βου­λί­ου: «Θε­ώ­ρη­σα ότι θε­σμι­κά τις απα­ντή­σεις πρέ­πει να τις δίνω εντός της αί­θου­σας του δη­μο­τι­κού συμ­βου­λί­ου ενώ­πιος ενω­πίω. Στις δύ­σκο­λες στιγ­μές που περ­νά­με, τέ­τοιου εί­δους πα­ρα­τη­ρή­σεις χά­νουν την ση­μα­σία τους όταν έχου­με τόσα προ­βλή­μα­τα. Κύριε Υψη­λά­ντη, η ει­κό­να που έχω για τη συ­μπε­ρι­φο­ρά σας από την αρχή της θη­τεί­ας του πα­ρό­ντος Δ.Σ. είναι ότι έχετε μια τάση να βρί­σκε­τε ωραί­ες δι­καιο­λο­γί­ες για να απο­φεύ­γε­τε να πα­ρί­στα­σθε στις συ­νε­δριά­σεις… Να σας θυ­μί­σω απλώς ότι ούτε στην ορ­κω­μο­σία δεν εί­χα­τε έρθει… Δεν θέλω να δώσω πε­ρισ­σό­τε­ρη έκτα­ση στο θέμα. Από εδώ και πέρα, με τις πρά­ξεις μας θα απο­δεί­ξου­με όλοι την υπευ­θυ­νό­τη­τά μας. Οφεί­λω να δέ­χο­μαι την κρι­τι­κή και να φρο­ντί­σω ώστε οι συ­νε­δριά­σεις του Δ.Σ. να είναι ήρε­μες και πα­ρα­γω­γι­κές», τό­νι­σε ο κ. Μαν­δρα­κός.

ΕΝΟΣ ΛΕ­ΠΤΟΥ ΣΙΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥ­ΜΑ­ΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟ­ΜΟ­ΚΡΑ­ΤΙΑΣ

Στην ενη­μέ­ρω­σή του ο δή­μαρ­χος Ρόδου κ. Φώτης Χα­τζη­διά­κος, ζή­τη­σε να απο­τί­σει το Σώμα φόρο τιμής στα θύ­μα­τα της τρο­μο­κρα­τί­ας όχι μόνο από τις Βρυ­ξέλ­λες, αλλά και από άλλα χτυ­πή­μα­τα. «Απεύ­χο­μαι να συμ­βούν κοντά μας τέ­τοια πε­ρι­στα­τι­κά…», είπε ο δή­μαρ­χος

Ο κ. Χα­τζη­διά­κος μί­λη­σε για την πα­ρου­σία της Ρόδου στην Του­ρι­στι­κή Έκ­θε­ση του Βε­ρο­λί­νου, λέ­γο­ντας πως «πάντα ζού­σα­με σε ένα άλλο κλίμα με ευ­θυ­μία μέσα σε μια χα­ρού­με­νη ατμό­σφαι­ρα. Αυτή την φορά εκ­θεί­α­σα την σο­βα­ρό­τη­τα όλων, την υπευ­θυ­νό­τη­τα με την οποία δια­χει­ρί­στη­καν το θέμα ανα­λο­γι­ζό­με­νοι την κρι­σι­μό­τη­τα της κα­τά­στα­σης. Με αφορ­μή το προ­σφυ­γι­κό και τις τρο­μο­κρα­τι­κές ενέρ­γειες, δια­πι­στώ­νου­με πως ο Του­ρι­σμός είναι εύ­θραυ­στο προ­ϊ­όν. Πα­ρα­μέ­νει ανη­συ­χία για τις κρα­τή­σεις, ει­δι­κά όμως το με­γά­λο πρό­βλη­μα το έχει η Κως. Οι πα­ρά­γο­ντες της Κω έκα­ναν με­γά­λες προ­σπά­θειες για να πεί­σουν τους αμε­τά­πει­στους. Εμείς ως το­πι­κή κοι­νω­νία δια­χει­ρι­στή­κα­με πολύ καλά το ζή­τη­μα μέχρι τώρα. Εύ­χο­μαι να πάνε όλα καλά…».

ΠΡΟ­ΤΟΥΡ, ΔΕΗ, ΑΝΟΙ­ΧΤΑ ΛΕ­Ω­ΦΟ­ΡΕΙΑ

Ο δή­μαρ­χος Ρόδου δεν πα­ρέ­λει­ψε να ανα­φερ­θεί και στην προ­βλη­μα­τι­κή κα­τά­στα­ση που κυ­ριαρ­χεί με την λει­τουρ­γία του ΠΡΟ­ΤΟΥΡ το­νί­ζο­ντας πως όλες οι πρω­το­βου­λί­ες των συ­να­δέλ­φων κα­λύ­πτο­νται εξ ιδίων. «Ο ΠΡΟ­ΤΟΥΡ δεν έχει μπει ακόμη στην κα­νο­νι­κή του λει­τουρ­γία. Επα­νυ­πο­βά­λα­με το αί­τη­μα για 200.000 ευρώ προς τον κ. Επί­τρο­πο. Ευ­ελ­πι­στώ ότι θα τα­κτο­ποι­η­θεί. Έκανα ενέρ­γειες και προς τα Υπουρ­γεία Του­ρι­σμού και Εσω­τε­ρι­κών». Είπε ακόμη ότι οι αλ­λα­γές στο κα­τα­στα­τι­κό έχουν κω­δι­κο­ποι­η­θεί.

Πα­ράλ­λη­λα, προ­έ­βη σε ενη­μέ­ρω­ση σχε­τι­κά με την πρό­σφα­τη συ­νά­ντη­ση που έγινε με αφορ­μή τα δύο μπλακ άουτ που ση­μειώ­θη­καν στο νησί, καθώς και για το ζή­τη­μα που προ­έ­κυ­ψε με την έγκρι­ση νέων αδειών για ανοι­χτά λε­ω­φο­ρεία: «Αν γίνει αυτό και πά­ρουν άδειες, τότε δεν θα είναι δύ­σκο­λο για το δη­μο­τι­κό συμ­βού­λιο να δώσει δέκα άδειες και σε άλ­λους επι­χει­ρη­μα­τί­ες και φο­ρείς. Πε­ρι­μέ­νου­με τις εξε­λί­ξεις. Εάν χρεια­στεί θα συ­νε­δριά­σου­με εκτά­κτως. Δεν μπο­ρεί να απο­φα­σί­σουν άλλοι ερή­μην της το­πι­κής κοι­νω­νί­ας».

Ο επι­κε­φα­λής της μεί­ζο­νος μειο­ψη­φί­ας κ. Στρά­τος Κα­ρί­κης μί­λη­σε για τα τρο­μο­κρα­τι­κά γε­γο­νό­τα, ενώ ανα­κοί­νω­σε πως η πα­ρά­τα­ξή του στη­ρί­ζει ανοι­χτά την υπο­ψη­φιό­τη­τα της Ρόδου για την διεκ­δί­κη­ση της Πο­λι­τι­στι­κής Πρω­τεύ­ου­σας της Ευ­ρώ­πης, καθώς για το συ­γκε­κρι­μέ­νο θέμα «δεν υπάρ­χει συ­μπο­λί­τευ­ση και αντι­πο­λί­τευ­ση, να το στη­ρί­ξου­με όλοι μας». Ο κ. Κα­ρί­κης ζή­τη­σε ενη­μέ­ρω­ση για τα σχο­λεία και για την ει­κό­να του νη­σιού ενό­ψει της έναρ­ξης της του­ρι­στι­κής σεζόν.

Η ΑΓ. ΜΑ­ΡΙ­ΝΑ

Μά­λι­στα, ο κ. Κα­ρί­κης επα­νέ­φε­ρε το θέμα με τα γε­γο­νό­τα που δια­δρα­μα­τί­στη­καν στην πα­ρα­λία της Αγίας Μα­ρί­νας, λέ­γο­ντας: «Δεν μπο­ρού­με να επι­τρέ­ψου­με να συμ­βούν τα γε­γο­νό­τα με συ­γκε­κρι­μέ­νους επι­χει­ρη­μα­τί­ες» για να του απα­ντή­σει ο δή­μαρ­χος ότι ση­μειώ­θη­κε με­γά­λη χρο­νι­κή κα­θυ­στέ­ρη­ση ως προς την πα­ρα­χώ­ρη­ση των πα­ρα­λιών στους Δή­μους.

Από την πλευ­ρά του, ο κ. Χα­τζής Χα­τζηευ­θυ­μί­ου το­πο­θε­τή­θη­κε για τα τρο­μο­κρα­τι­κά χτυ­πή­μα­τα εκ­φρά­ζο­ντας την λύπη του και τον προ­βλη­μα­τι­σμό του ως προς τον αντί­κτυ­πο που θα έχουν στην δική μας πε­ριο­χή και στον Του­ρι­σμό: «Να κοι­τά­ξου­με πώς θα θω­ρα­κί­σου­με τον Του­ρι­σμό. Πώς θα το­νώ­σου­με το αί­σθη­μα ασφά­λειας των επι­σκε­πτών της Ρόδου. Και πα­ράλ­λη­λα, να κοι­τά­ξου­με πολύ σο­βα­ρά το θέμα του Νο­σο­κο­μεί­ου μας. Δεν είναι δυ­να­τό να υπάρ­χει τέ­τοια αδια­φο­ρία. Πρέ­πει να βρε­θεί μία λύση έστω και σε συ­νερ­γα­σία με την Το­πι­κή Αυ­το­διοί­κη­ση». Ο δή­μαρ­χος Ρόδου δε­σμεύ­τη­κε ότι ει­δι­κά για το Νο­σο­κο­μείο Ρόδου και τα προ­βλή­μα­τά του θα γίνει ξε­χω­ρι­στή συ­νε­δρί­α­ση του Δ.Σ. με κα­λε­σμέ­νους τους φο­ρείς, για­τρούς και ερ­γα­ζό­με­νους.

Για το θέμα της πα­ρα­λί­ας της Αγίας Μα­ρί­νας, είπε: «Δεν προ­σβάλ­λει την Δη­μο­τι­κή Αρχή. Όταν δη­μιουρ­γή­θη­κε το θέμα, έστει­λα έγ­γρα­φο στην Ει­σαγ­γε­λία, δια­τά­χθη­κε ΕΔΕ και επι­λή­φθη­κε η Πο­λε­ο­δο­μία. Εμείς ζη­τή­σα­με και την ακύ­ρω­ση της σύμ­βα­σης του ιδιώ­τη. Από εκεί και πέρα, ήρθε έγ­γρα­φο από την ΚΥΔ που λέει ότι δεν πα­ρα­βιά­στη­κε κα­νέ­νας όρος και δεν συ­ντρέ­χει λόγος ακύ­ρω­σης. Όταν η Πο­λι­τεία λει­τουρ­γεί με αυτό τον τρόπο, εμείς απλά πε­ρι­μέ­νου­με τις εξε­λί­ξεις μέσω της Δι­καιο­σύ­νης».

Πα­ράλ­λη­λα, ο αντι­δή­μαρ­χος κ. Γιώρ­γος Κα­κου­λης ανέ­φε­ρε: «Μόλις έγινε αντι­λη­πτό το γε­γο­νός, διε­νερ­γή­θη­κε αυ­το­ψία και έγινε κα­τα­γρα­φή των αυ­θαι­ρε­σιών. Η ΚΥΔ δια­τεί­νε­ται ότι επει­δή οι ερ­γα­σί­ες γί­νο­νται εντός της ζώνης του αι­για­λού, η υπη­ρε­σία μας είναι αναρ­μό­δια. Ζή­τη­σα να μας το δώ­σουν εγ­γρά­φως και βρι­σκό­μα­στε σε ανα­μο­νή».

Ο Γ. ΥΨΗ­ΛΑ­ΝΤΗΣ

Το­πο­θε­τού­με­νος ο κ. Γιώρ­γος Υψη­λά­ντης μί­λη­σε με την σειρά του για τις τρο­μο­κρα­τι­κές ενέρ­γειες που τε­λι­κώς, θα έχουν επι­πτώ­σεις και στους του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς. Απα­ντώ­ντας στον κ. Β. Μαν­δρα­κό είπε: «Ο δικός μας ρόλος είναι να χτί­ζου­με θε­τι­κά. Υπέ­μνη­σα με επι­στο­λή μου ότι πα­ρα­βιά­στη­καν κά­ποιοι κα­νό­νες του Δ.Σ. Αν το εκτι­μά­τε ως δι­καιο­λο­γία για να μην πα­ρί­στα­μαι, προ­σπα­θή­στε να μην μου δί­νε­τε ούτε ωραία ούτε άσχη­μη δι­καιο­λο­γία. Πά­ντως σε τη­λε­φω­νι­κή μας επι­κοι­νω­νία μου εί­πα­τε απλά ότι έχω δίκιο…». Ο κ. Υψη­λά­ντης ανα­φέρ­θη­κε στις πρό­σφα­τες δη­λώ­σεις που έκανε ο αντι­δή­μαρ­χος κ. Γιάν­νης Περ­δί­κης για τους ερ­γα­ζό­με­νους, εκ­φρά­ζο­ντας την λύπη του για τον τρόπο που εκ­φρά­στη­κε. Πα­ράλ­λη­λα, ζή­τη­σε να επα­νε­ξε­τα­στεί το αί­τη­μα των ερ­γα­ζό­με­νων για προ­μή­θεια γά­λα­κτος, για να του απα­ντή­σει ο δή­μαρ­χος ότι έχει δε­σμευ­τεί για να δει θέμα σε β΄φά­ση.

Ενη­μέ­ρω­ση για τις εξε­λί­ξεις στην κα­θα­ριό­τη­τα έκανε και ο αντι­δη­μαρ­χος Κα­θα­ριό­τη­τας κ. Μι­χά­λης Πα­λαιο­λό­γου με αφορ­μή την επι­λο­γή των εται­ρειών για την απο­κο­μι­δή και κα­θα­ριό­τη­τα καθώς και για τις εν­στά­σεις που υπο­βλή­θη­καν.

ΑΠΑ­ΝΤΗ­ΣΕΙΣ ΤΣΙΚ­ΚΗ

Ο πρό­ε­δρος της ΔΕΥΑΡ κ. Τσίκ­κης απα­ντώ­ντας σε ερω­τή­σεις είπε πως ισχύ­ουν οι εκ­πτώ­σεις σε ευ­πα­θείς ομά­δες, όπως οι πο­λύ­τε­κνοι, τρί­τε­κνοι, ΑΜΕΑ κ.ά. Υπο­γράμ­μι­σε πά­ντως ότι υπάρ­χουν δη­μο­σιεύ­μα­τα σε ιστό­το­πους οι οποί­οι δεν είναι φε­ρέγ­γυοι για δήθεν κρού­σμα­τα νε­φρι­κής ανε­πάρ­κειας στην Πα­στί­δα λόγω κακής ποιό­τη­τας του νερού: «Η ΔΕΥΑΡ έχει ένα από τα πιο σύγ­χρο­να χη­μεία στην Ελ­λά­δα. Έχου­με επεν­δύ­σει πολλά σε μη­χα­νο­λο­γι­κό εξο­πλι­σμό» και πρό­σθε­σε πως το πρό­βλη­μα εντο­πί­ζε­ται στην Κατ­τα­βιά όπου ο υδρο­φό­ρος ορί­ζο­ντας έχει μο­λυν­θεί από την χρήση φυ­το­φαρ­μά­κων στην πε­ριο­χή. Πα­ράλ­λη­λα, εκ­πο­νού­νται με­λέ­τες για να με­τα­φερ­θεί νερό από το Ασκλη­πειό μέχρι το Γεν­νά­δι και να βοη­θη­θεί η πε­ριο­χή. Ει­δι­κά για το χλώ­ριο, όπως ει­πώ­θη­κε, δεν υπάρ­χει πρό­βλη­μα, ενώ για την Αρ­νί­θα είπε ότι εκεί δεν υπάρ­χουν γε­ω­τρή­σεις και υδρο­δο­τεί­ται από πηγές.

ΤΟ ΚΤΗ­ΡΙΟ

ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΓΟ­ΡΑΣ

Έντο­νος προ­βλη­μα­τι­σμός ανα­πτύ­χθη­κε για το κτή­ριο της Νέας Αγο­ράς, που βρί­σκε­ται σε πολύ κακή κα­τά­στα­ση. Με αφορ­μή την ψή­φι­ση πρό­τα­σης για ερ­γα­σί­ες απο­κα­τά­στα­σης, η μειο­ψη­φία τό­νι­σε ότι ολό­κλη­ρο το κτή­ριο βρί­σκε­ται σε πολύ κακή κα­τά­στα­ση. Σύμ­φω­να με τον κ. Υψη­λά­ντη: «Οπλι­σμός δεν υπάρ­χει. Τα σί­δε­ρα είναι σκόνη. Αν συμ­βεί κάτι θα έχου­με σο­βα­ρό θέμα με ένα τε­ρά­στιο κομ­μά­τι της πε­ριου­σί­ας του Δήμου Ρόδου. Πρέ­πει να υπάρ­ξει λε­πτο­με­ρεια­κή απο­τύ­πω­ση της Νέας Αγο­ράς. Όλα τα άλλα είναι εμ­βα­λω­μα­τι­κές πα­ρεμ­βά­σεις. Κά­πο­τε πρέ­πει να γίνει μια σο­βα­ρή ει­σή­γη­ση…», είπε. Ο κ. Χα­τζηευ­θυ­μί­ου τό­νι­σε πως «δεν μπο­ρού­με να δια­φω­νή­σου­με με το έργο απο­κα­τά­στα­σης. Όλο το μνη­μείο κιν­δυ­νεύ­ει. Δεν μπο­ρεί να σωθεί με τέ­τοιες εμ­βα­λω­μα­τι­κές πα­ρεμ­βά­σεις. Πρέ­πει να αξιο­ποι­η­θεί συ­νο­λι­κά».

Για το θέμα ο κ. Χα­τζη­διά­κος εξέ­φρα­σε την ικα­νο­ποί­η­σή του για το γε­γο­νός πως όλες οι πλευ­ρές συμ­φω­νούν από­λυ­τα στην ανα­γκαιό­τη­τα αξιο­ποί­η­σης της Νέας Αγο­ράς, δε­σμευό­με­νος ότι θα το συ­ζη­τή­σει εκτε­νώς το Σώμα στις επό­με­νες συ­νε­δριά­σεις.

Να ση­μειω­θεί ότι η ημε­ρή­σια διά­τα­ξη πε­ραιώ­θη­κε με την ψή­φι­ση των πε­ρισ­σό­τε­ρων θε­μά­των, ομο­φώ­νως.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.