ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Καμία έκπτωση στην Ελλάδα λόγω προσφυγικού»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Βερολίνο

Η γερ­μα­νική κυβέρ­νηση απέρ­ριψε εκκλή­σεις για χορή­γηση στην Ελλάδα περισ­σό­τε­ρου χρόνου προ­κει­μέ­νου να αγγίξει τους δημο­σιο­νο­μι­κούς στόχους λαμ­βά­νο­ντας υπόψη τις πιέσεις που υφί­στα­ται από την αύξηση τους προ­σφυ­γι­κού ρεύ­μα­τος.

Οι στόχοι συμ­φω­νή­θη­καν πέρυσι το καλο­καίρι με τους δανει­στές σε ένα εντελώς δια­φο­ρε­τικό περι­βάλ­λον.

Ευε­λι­ξία

Εκπρό­σω­πος του γερ­μα­νι­κού υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών δήλωσε σήμερα, Κυριακή, στο ειδη­σε­ο­γρα­φικό πρα­κτο­ρείο Reuters ότι «δεν πρέπει να συγ­χέ­ουμε το προ­σφυ­γικό με το πρό­γραμμα βοή­θειας της Ελλάδας». Ο εκπρό­σω­πος αντέ­δρασε ουσια­στικά στα λεγό­μενα του προ­έ­δρου του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος κάλεσε τα κράτη – μέλη της ΕΕ να επι­δεί­ξουν αλλη­λεγ­γύη με την Ελλάδα και συνέ­δεσε την προ­σφυ­γική κρίση με ελα­φρύν­σεις στο μνη­μό­νιο.

Μιλώ­ντας στο κυρια­κά­τικο φύλλο της εφη­με­ρί­δας του Βερο­λί­νου Tagesspiegel ο κ. Σουλτς αφού καθιστά σαφές ότι ανε­ξάρ­τητα από την προ­σφυ­γική κρίση η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρ­μό­σει τις «ανα­γκαίες μεταρ­ρυθ­μί­σεις για να κατα­φέ­ρει να σταθεί ξανά οικο­νο­μικά στα πόδια της» εκφρά­ζε­ται υπέρ της ελά­φρυν­σης στα χρο­νο­δια­γράμ­ματα της εφαρ­μο­γής των μέτρων.

Όπως δηλώνει, η προ­σφυ­γική κρίση έχει προ­κα­λέ­σει δημο­σιο­νο­μικά προ­βλή­ματα στην Ελλάδα, για αυτό το λόγο θα πρέπει η ΕΕ να επι­δεί­ξει ευε­λι­ξία ανα­φο­ρικά με τα δημο­σιο­νο­μικά κρι­τή­ρια. Και «θα πρέπει ενδε­χο­μέ­νως», τονίζει ο Μάρτιν Σούλτς, «να δοθεί στην Αθήνα περισ­σό­τε­ρος χρόνος για να επι­τευ­χθούν οι στόχοι των μεταρ­ρυθ­μί­σεων».

«Ευρω­παϊκή μικρο­ψυ­χία»

Στο πλευρό του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών τάσ­σε­ται ο επι­κε­φα­λής της ομάδας των ευρω­βου­λευ­τών του Ευρω­παϊ­κού Λαϊκού Κόμ­μα­τος γερ­μα­νός Μάν­φρεντ Βέμπερ. Όπως προει­δο­ποιεί, χαλά­ρωση της πολι­τι­κής στα­θε­ρό­τη­τας στην ΕΕ λόγω της προ­σφυ­γι­κής κρίσης θα συνι­στούσε «παι­χνίδι με τη φωτιά». «Δεν θα πρέπει να θιγούν ούτε τα ευρω­παϊκά δημο­σιο­νο­μικά κρι­τή­ρια και ούτε οι όροι των μεταρ­ρυθ­μί­σεων για την Ελλάδα».

Σε άλλο σημείο της συνέ­ντευ­ξής του στο Tagesspiegel ο Μάρτιν Σούλτς εκφρά­ζει την άποψη ότι η αντι­με­τώ­πιση της προ­σφυ­γι­κής κρίσης θα κοστί­σει στα κράτη – μέλη της ΕΕ «πολύ περισ­σό­τερα χρήματα». Το δε ποσό των 700 εκ. ευρώ ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας της Κομι­σιόν για κράτη όπως είναι η Ελλάδα απο­τε­λεί μόνο ένα «πρώτο σημα­ντικό βήμα». Σε αντί­θεση με την τρα­πε­ζική κρίση του 2008 όταν «σχεδόν από μια μέρα στην άλλη» κινη­το­ποι­ή­θη­καν εκα­το­ντά­δες δις, σήμερα στην ΕΕ επι­κρα­τεί, κατά τον κ. Σουλτς, «μικρο­ψυ­χία», τόσο σε εθνικό όσο και σε δια­κρα­τικό επίπεδο.

Πηγή: Dw.de.com

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.