ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε τρεις φάσεις οι μεταρρυθμίσεις για την Παιδεία

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Εξετάσεις 2

Σε τρεις φάσεις θα προ­χω­ρή­σει η εκπαι­δευ­τική μεταρ­ρύθ­μιση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής εθνικού Δια­λό­γου, Αντώνης Λιάκος, στην σημε­ρινή, πρώτη κοινή συνε­δρί­αση των υπο­ε­πι­τρο­πών, στο υπουρ­γείο Παι­δείας, Έρευνας και Θρη­σκευ­μά­των.

Παρου­σία του υπουρ­γού, Νίκου Φίλη, της ανα­πλη­ρώ­τριας υπουρ­γού, Σίας Ανα­γνω­στο­πού­λου, του ανα­πλη­ρωτή υπουρ­γού, Κώστα Φωτάκη και του γενικού γραμ­μα­τέα του υπουρ­γείου, Γιάννη Παντή, στο επί­κε­ντρο της συνε­δρί­α­σης, βρί­σκο­νται τα μέχρι στιγμής δεδο­μένα που έχουν προ­κύ­ψει από τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με τον Ο.Ο.Σ.Α και τις δια­βου­λεύ­σεις των υπο­ε­πι­τρο­πών που συγκρο­τούν την Επι­τροπή Εθνικού Δια­λό­γου.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν στις εισα­γω­γι­κές ομιλίες τους ο πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής, κ. Λιάκος, και ο γενικός γραμ­μα­τέας, κ. Παντής, προ­κύ­πτει ότι οι εργα­σίες που αφορούν το διάλογο μπαί­νουν, τρεις μήνες μετά την προ­κή­ρυξη του δια­λό­γου, σε μία πιο συγκε­κρι­μένη τροχιά και σε ένα καλύ­τερα καθο­ρι­σμένο χρονικό πλαίσιο ως προς τις δράσεις των υπο­ε­πι­τρο­πών, ούτως ώστε τον Ιούνιο να υπάρ­ξουν οι πρώτες νομο­θε­τι­κές παρεμ­βά­σεις που θα εντάσ­σο­νται στο πλαίσιο της εκπαι­δευ­τι­κής μεταρ­ρύθ­μι­σης.

Εξάλλου, στον χαι­ρε­τι­σμό που απηύ­θυνε ο υπουρ­γός, κ. Φίλης, υπο­γράμ­μισε ότι ο διά­λο­γος δεν θα πρέπει να απο­τε­λεί αυτο­σκοπό, ότι δεν σχε­διά­στηκε ως πρό­σχημα και για αυτόν τον λόγο είναι απα­ραί­τητο να εμπλα­κεί όσο το δυνατόν περισ­σό­τερο η εκπαι­δευ­τική κοι­νό­τητα σε αυτόν. Ακόμη, πρό­σθεσε ότι η μεταρ­ρύθ­μιση, για να γίνει πραγ­μα­τι­κό­τητα χρειά­ζε­ται βάθος χρόνου. “Μια βαθιά και ουσια­στική μεταρ­ρύθ­μιση χρειά­ζε­ται χρόνο, πόρους και σχε­δια­σμό, δια­κομ­μα­τική συνεν­νό­ηση και κοι­νω­νική συναί­νεση και να πεισθεί ο εκπαι­δευ­τι­κός ότι οι νέες κατευ­θύν­σεις δεν χαρά­ζο­νται ερήμην του” είπε ο κ. Φίλης και υπο­γράμ­μισε: “Γι’ αυτό η μεταρ­ρύθ­μιση δε μπορεί να προ­κύ­ψει σε δυο χρόνια, ούτε καν σε μια τετρα­ε­τία”.

Ειδι­κό­τερα, ως προς τον προ­γραμ­μα­τι­σμό των μεταρ­ρυθ­μί­σεων, φαί­νε­ται να εντεί­νο­νται οι εργα­σίες των επι­τρο­πών, με τον κ. Λιάκο να ανα­φέ­ρει ότι οι υπο­ε­πι­τρο­πές θα δου­λέ­ψουν σε τρία επίπεδα. Πρώτον, το βρα­χυ­πρό­θε­σμο, που θα αφορά προ­τά­σεις που από τον Σεπτέμ­βριο θα αρχί­σουν “να τρέχουν”, δεύ­τε­ρον, το μεσο­πρό­θε­σμο, το οποίο θα είναι το νομο­θε­τικό και τρίτον, το μακρο­πρό­θε­σμο, που “θα αλλάξει συνο­λικά το παρά­δειγμα της εκπαί­δευ­σης”.

“Οι επι­τρο­πές θα πρέπει να κατα­λή­ξουν μέχρι τέλος Μαρτίου σε συγκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις, οι οποίες θα τεθούν σε δια­βού­λευση. Τέλος Μαρτίου θα έχουμε και μια εβδο­μάδα εκπαί­δευ­σης και στόχος είναι μέχρι το Πάσχα να έχουμε συγ­γρά­ψει το βασικό κείμενο με τις μεταρ­ρυθ­μί­σεις που θέλουμε να δώσουμε στον υπουργό και στα θεσμικά όργανα, για να τις κρίνουν, θα δια­βου­λευ­θούν και θα τις μετα­τρέ­ψουν σε νομο­θε­τικό έργο”, είπε χαρα­κτη­ρι­στικά ο κ. Λιάκος.

Από την πλευρά του, ο κ. Παντής ενη­μέ­ρωσε τα μέλη της Επι­τρο­πής για τα απο­τε­λέ­σματα της δια­πραγ­μά­τευ­σης με τον Ο.Ο.Σ.Α και τόνισε ότι το υπουρ­γείο πια έχει “απε­λευ­θε­ρω­θεί από την υπο­χρέ­ωση νομο­θε­τι­κής ρύθ­μι­σης” μέσα στον Μάρτιο. Επα­νέ­λαβε το συμπε­φω­νη­μένο πρό­γραμμα μεταρ­ρυθ­μί­σεων και υπο­γράμ­μισε ότι ο εθνικός διά­λο­γος και οι συζη­τή­σεις με τον Ο.Ο.Σ.Α θα είναι παράλ­λη­λες δια­δι­κα­σίες που θα οδη­γή­σουν σε νομο­θε­τι­κές παρεμ­βά­σεις με ολο­κλη­ρω­μέ­νες κατευ­θύν­σεις και με συγκε­κρι­μέ­νες στο­χεύ­σεις”.

“Πρέπει να υπάρξει συνερ­γα­σία. Η μια δια­δι­κα­σία να επη­ρε­ά­ζει την άλλη με δημιουρ­γικό και θετικό τρόπο, έτσι ώστε το τελικό απο­τέ­λε­σμα να είναι μια σύνθεση πραγ­μά­των. Και όταν θα φτά­σουμε τον Ιούνιο σε κάποια απο­τε­λέ­σματα, για τα έξι σημεία, οι κοινές απο­φά­σεις που θα υπάρ­χουν, θα μας επι­τρέ­ψουν να προ­χω­ρή­σουμε σε νομο­θε­τι­κές παρεμ­βά­σεις”, είπε ο κ. Παντής.

Όπως έχει ήδη ανα­φερ­θεί, κατά το προη­γού­μενο διά­στημα, οι νομο­θε­τι­κές παρεμ­βά­σεις που θα πρέπει να είναι έτοιμες για τον Ιούνιο, σύμφωνα με το πρό­γραμμα του Ο.Ο.Σ.Α, θα αφορούν τα εξής έξι σημεία: τον ενιαίο χώρο έρευνας και Ανώ­τα­της Εκπαί­δευ­σης (με κεντρικό στόχο την ανα­στροφή της διαρ­ροής επι­στη­μό­νων στο εξω­τε­ρικό), το ολο­ή­μερο σχολείο (εισα­γωγή βελ­τιώ­σεων ανα­φο­ρικά με τον όγκο των μαθη­μά­των και τη δια­χεί­ριση του εκπαι­δευ­τι­κού προ­σω­πι­κού), τα οικο­νο­μικά της εκπαί­δευ­σης (δια­χεί­ριση προ­ϋ­πο­λο­γι­σμών με ενιαία κατα­γραφή δαπανών), την αξιο­λό­γηση και την επι­μόρ­φωση των εκπαι­δευ­τι­κών και την παι­δα­γω­γική αυτο­δυ­να­μία των σχο­λείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.