ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μνημόνιο με δέλεαρ το κούρεμα

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Λαγκάρντ

Νέο μνη­μό­νιο με δέλεαρ το κούρεμα του χρέους προ­βλέ­πει το σχέδιο που επε­ξερ­γά­ζε­ται το Διεθνές Νομι­σμα­τικό Ταμείο για να συμ­με­τά­σχει στο ελλη­νικό πρό­γραμμα μετά την ακύρωση του υφι­στά­με­νου προ­γράμ­μα­τος που είχε συνάψει η Ελλάδα το 2012 με το Ταμείο, στο πλαίσιο του δεύ­τε­ρου μνη­μο­νίου.

Toυ Σωτήρη Καψώχα

Συγκλί­νου­σες πλη­ρο­φο­ρίες από κυβερ­νη­τικά στελέχη, αλλά και από τεχνο­κρά­τες που εργά­ζο­νται για το ΔΝΤ, κάνουν λόγο για επι­θε­τικό σχέδιο που θέλει καθαρή και μόνιμη διευ­θέ­τηση του ελλη­νι­κού χρέους, με απο­μεί­ωση ποσού που αγγίζει τα 75-80 δισ. ευρώ ή σε περίπου 40 μονάδες του ΑΕΠ, προ­κει­μέ­νου να τελειώ­σει ορι­στικά η περι­πέ­τεια της εγχώ­ριας οικο­νο­μίας. Το κούρεμα θα αφορά δάνεια του ευρω­παϊ­κού τομέα, τα οποία ανέρ­χο­νται σήμερα σε 263 δισ. ευρώ (έχουν χορη­γη­θεί στην Ελλάδα με τα δύο μνη­μό­νια), και όχι δάνεια του ΔΝΤ, ύψους 18 δισ. ευρώ, με την αιτιο­λο­γία ότι δεν επι­τρέ­πε­ται από τον κανο­νι­σμό λει­τουρ­γίας του διε­θνούς οργα­νι­σμού η περι­κοπή των δανείων του. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η κεντρική θέση του ΔΝΤ στο θέμα της ανα­διάρ­θρω­σης του ελλη­νι­κού χρέους είναι για ένα νέο κούρεμα και όχι για το σενάριο της επι­μή­κυν­σης του χρόνου απο­πλη­ρω­μής των δανείων που προ­τεί­νει η Ευρώπη.

Η προ­ω­θού­μενη λύση πρό­κει­ται να τεθεί και στις δύο πλευρές που μετέ­χουν στο ελλη­νικό πρό­γραμμα διά­σω­σης: Αφενός στην κυβέρ­νηση -που δεν έχει λόγο να το απορρίψει- και αφε­τέ­ρου στους Ευρω­παί­ους, οι οποίοι απο­κη­ρύσ­σουν κάθε σκέψη για δια­γραφή των δανείων που προ­έρ­χο­νται από ευρω­παϊ­κές χώρες και μηχα­νι­σμούς.

Η δια­δι­κα­σία έχει ουσια­στικά ξεκι­νή­σει από τον περα­σμένο μήνα και επι­σφρα­γί­στηκε με την τυπική ακύρωση του υφι­στά­με­νου προ­γράμ­μα­τος από κοινού μεταξύ της κυβέρ­νη­σης και του ΔΝΤ. Το πρό­γραμμα εξέπνεε ούτως ή άλλως στις 15 Μαρτίου και από τη στιγμή που το Ταμείο δεν έχει εκτα­μιεύ­σει καμία δόση από το καλο­καίρι του 2014 προς τη χώρα μας, για το τυπικό της δια­δι­κα­σίας έπρεπε να ακυ­ρω­θεί, όπως ορίζει και το πρω­τό­κολλο συνερ­γα­σίας που έχουν υπο­γρά­ψει οι δύο πλευρές.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.