ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Στον ΟΗΕ για το προσφυγικό”

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Κρεμαστινός

Η σύ­γκλη­ση του Συμ­βου­λί­ου των Πο­λι­τι­κών Αρ­χη­γών υπό τις ση­με­ρι­νές συν­θή­κες είναι αυ­το­νό­η­τη. Όμως, το θέμα συ­ζή­τη­σης θα πρέ­πει να είναι η υλο­ποί­η­ση των μέ­τρων που θα επι­λύ­σουν το με­τα­να­στευ­τι­κό – προ­σφυ­γι­κό πρό­βλη­μα και όχι απλά η δια­τύ­πω­ση θε­ω­ρη­τι­κών μη υλο­ποι­ή­σι­μων πο­λι­τι­κών θέ­σε­ων.

Το Συμ­βού­λιο των Πο­λι­τι­κών Αρ­χη­γών θα πρέ­πει να ανα­γνω­ρί­σει ότι το με­τα­να­στευ­τι­κό πρό­βλη­μα είναι πρό­βλη­μα διε­θνές που γε­νε­σιουρ­γό αιτία έχει τους πο­λέ­μους της Μέσης Ανα­το­λής και του Αφ­γα­νι­στάν οι οποί­οι οφεί­λο­νται στον συ­νε­χή πο­λε­μι­κό αντα­γω­νι­σμό των δύο υπερ­δυ­νά­με­ων. Κατά συ­νέ­πεια, πρώ­τι­στη ενέρ­γεια της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης θα πρέ­πει να είναι το αί­τη­μα προ­σφυ­γής στον ΟΗΕ και η σύ­γκλη­ση, μέσω της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης, του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας με θέμα την άμεση κα­τά­παυ­ση του πυρός στη Μέση Ανα­το­λή. Είναι αδια­νό­η­το να συ­γκα­λεί­ται το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας για τα επει­σό­δια με­τα­ξύ Ισ­ραη­λι­νών και Πα­λαι­στι­νί­ων και όχι για το με­τα­να­στευ­τι­κό ζή­τη­μα.

Δεν είναι ώρα να συ­ζη­τή­σου­με για τις ευ­θύ­νες της συ­γκυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛ που είναι πράγ­μα­τι πολύ με­γά­λες. Όχι μόνο γιατί η Κυ­βέρ­νη­ση πα­ρέ­μει­νε ου­σια­στι­κά πα­ρα­τη­ρη­τής και δεν έπρα­ξε τί­πο­τα για να απο­τρέ­ψει το κύμα των με­τα­να­στών αλλά γιατί με τις ενέρ­γειές της συ­νέ­βα­λε στη γι­γά­ντω­σή του. Οι δη­λώ­σεις του τύπου «δεν υπάρ­χουν θα­λάσ­σια σύ­νο­ρα» απο­τέ­λε­σαν σί­γου­ρα ανοι­χτή πρό­σκλη­ση προς τους δου­λε­μπό­ρους, τη στιγ­μή που το μεί­ζον πρό­βλη­μα σχε­τι­κά με το με­τα­να­στευ­τι­κό είναι η φύ­λα­ξη των πρα­κτι­κά αφύ­λα­κτων θα­λασ­σί­ων συ­νό­ρων. Αυτό που σή­με­ρα ζη­τού­με να πρά­ξει το ΝΑΤΟ θα έπρε­πε να το εί­χα­με ήδη επι­τύ­χει εμείς με το Λι­με­νι­κό και το Πο­λε­μι­κό Ναυ­τι­κό με οι­κο­νο­μι­κή υπο­στή­ρι­ξη από την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση, ελ­λεί­ψει δικών μας πόρων

Τώρα πλέον δια­φαί­νε­ται ότι η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση αρ­χί­ζει να υιο­θε­τεί σο­βα­ρό­τε­ρα το θέμα της φύ­λα­ξης των θα­λασ­σί­ων συ­νό­ρων. Το Συμ­βού­λιο των Πο­λι­τι­κών Αρ­χη­γών πρέ­πει να απο­φα­σί­σει ότι η Ελ­λά­δα πρέ­πει να κάνει τα απο­λύ­τως απα­ραί­τη­τα βή­μα­τα, πέραν της προ­σφυ­γής στον ΟΗΕ για τη λήξη των πο­λέ­μων στη Μ. Ανα­το­λή.

Πρώτο και απο­φα­σι­στι­κό βήμα είναι η ενερ­γο­ποί­η­ση της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης ώστε η Τουρ­κία να υπο­χρε­ω­θεί στην εξάρ­θρω­ση των κυ­κλω­μά­των που δια­κι­νούν και εκ­με­ταλ­λεύ­ο­νται τους δυ­στυ­χείς αυ­τούς αν­θρώ­πους, ακόμα και με βο­ή­θεια της Interpol. Εάν η Ευ­ρώ­πη δεν επι­τύ­χει τη διά­λυ­ση των δου­λε­μπο­ρι­κών κυ­κλω­μά­των στην πράξη, ακόμα και επι­βάλ­λο­ντας οι­κο­νο­μι­κά μέτρα, όλα τα άλλα μέτρα θα είναι δευ­τε­ρεύ­ο­ντα.

Δεύ­τε­ρον, η χώρα πρέ­πει να φυ­λά­ξει τα θα­λάσ­σια σύ­νο­ρά της με τη συ­νε­χή πα­ρου­σία επο­πτεύ­ο­ντος ελι­κο­πτέ­ρου και τα­χυ­πλό­ων του Λι­με­νι­κού και της Frontex, αντί του ΝΑΤΟ, για την απο­τρο­πή του κύ­μα­τος των ει­σερ­χο­μέ­νων. Το ίδιο θα πρέ­πει να πρά­ξει – πιε­ζό­με­νη από την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση – και η Τουρ­κία με το δικό της Λι­με­νι­κό απο­τρέ­πο­ντας την ανα­χώ­ρη­ση των δου­λε­μπο­ρι­κών πλοια­ρί­ων.

Τρί­τον, όσοι πρό­σφυ­γες ει­σέρ­χο­νται χρειά­ζε­ται να με­τα­κι­νού­νται κα­θη­με­ρι­νά προς την εν­δο­χώ­ρα για φι­λο­ξε­νία σε αξιο­πρε­πείς χώ­ρους υπο­δο­χής, με αν­θρώ­πι­νες συν­θή­κες και να με­τα­φέ­ρο­νται άμεσα με ασφά­λεια στα σύ­νο­ρα για τη συ­νέ­χι­ση της πο­ρεί­ας τους προς όλες τις ευ­ρω­παϊ­κές χώρες.

Τέ­ταρ­το, η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση θα πρέ­πει να πιε­στεί να υλο­ποι­ή­σει την ανα­λο­γι­κή εγκα­τά­στα­ση των με­τα­κι­νού­με­νων πλη­θυ­σμών σε όλα τα κράτη-μέλη καθώς και την αν­θρώ­πι­νη διέ­λευ­σή τους από χώρα σε χώρα, για να μην δη­μιουρ­γού­νται σκη­νές ντρο­πής ανά­λο­γες με τις ει­κό­νες των συ­νό­ρων των Σκο­πί­ων.

Είναι δυ­να­τόν κά­ποιος να δια­νοη­θεί ότι θα απει­λού­νταν από το με­τα­να­στευ­τι­κό τα συμ­φέ­ρο­ντα των μο­νί­μων μελών του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας, δη­λα­δή των ΗΠΑ, της Ρω­σί­ας και της Κίνας και δε θα συ­γκα­λεί­το το Συμ­βού­λιο με θέμα το άμεσο στα­μά­τη­μα των πο­λέ­μων στη Μέση Ανα­το­λή και το Αφ­γα­νι­στάν;

Εάν η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση, που απο­δε­δειγ­μέ­να πλήτ­τε­ται από το με­τα­να­στευ­τι­κό – προ­σφυ­γι­κό, δεν μπο­ρεί να ζη­τή­σει τη σύ­γκλη­ση του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας και δεν μπο­ρεί να απαι­τή­σει και να επι­τύ­χει τη διά­λυ­ση των δου­λε­μπό­ρων δια­κι­νη­τών, τότε είναι αυ­τα­πό­δει­κτο ότι δεν μπο­ρεί να προ­α­σπί­σει τα ίδια της τα συμ­φέ­ρο­ντα.

Κα­θη­γη­τής Δη­μή­τρης Κρε­μα­στι­νός

Αντι­πρό­ε­δρος της Βου­λής, τ. Υπουρ­γός

ΤΑ ΝΕΑ, Πα­ρα­σκευή 26 Φε­βρουα­ρί­ου 2016

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.