Ειδήσεις

Προσθέτει νέα προβλήματα στην Υγεία αντί να δίνει λύσεις

Επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στην Υγεία εξαπέλυσε με δηλώσεις του, ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου  Ρόδου κ. Ηλίας Τσέρκης.
«Στην ετήσια γενική συνέλευση του ΙΣΡ συζητήσαμε τα προβλήματα του κλάδου. Αναφορικά με το παράλληλο πρόγραμμα που ψήφισε η κυβέρνηση εκφράστηκε η οργή και η αγανάκτηση του ιατρικού κόσμου, καθώς η φιλοσοφία του νομοθετήματος ήταν πέρα για πέρα κομματική εφόσον δεν επιλύει τα προβλήματα στην Υγεία, αλλά προσπαθεί να βολέψει ημέτερους. Διαφωνήσαμε στην κατάργηση του υποχρεωτικού θεσμού του αγροτικού γιατρού το οποίο είχε αρχίσει να αποδίδει καρπούς σε νησιά και χωριά όπου οι δομές υγείας ήταν υποστελεχωμένες. Αντί να ενισχύσει η κυβέρνηση αυτό τον θεσμό με το αιτιολογικό ότι έχουν αδειάσει τα νοσοκομεία από γιατρούς, λένε ότι αλλού είναι το πρόβλημα. Η πραγματικότητα είναι ότι οι νέοι γιατροί ‘μεταναστεύουν’ πλέον πολύ εύκολα. Η κυβέρνηση, τελικά, πετυχαίνει να ερημώσουν τα περιφερειακά ιατρεία των χωριών και των νησιών μας με μεγάλη ευκολία».
Ο κ Τσέρκης, αναφέρθηκε στο νέο εφεύρημα της κυβέρνησης που μιλάει για ‘διαμεσολαβητές υγείας’ που θα ελέγχουν το έργο των γιατρών: «Σε μια εποχή που το δημόσιο σύστημα υγείας διαθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι αδρανείς, έρχεται και δημιουργεί νέους. Αυτή είναι μια μέθοδος μετακλητών υπαλλήλων για καθαρά κομματικούς λόγους» όπως είπε.
Κριτική άσκησε ακόμη, στο θέμα της χρηματοδότησης των δομών υγείας μεταφέροντας τις ευθύνες στον  Α΄και Β’ Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς αντίκρισμα: «Αυτό αποτελεί αποποίηση των ευθυνών των υπουργείων Υγείας και Οικονομιών, που παραδέχονται με έμμεσο τρόπο την αποτυχία τους στην διαχείριση των οικονομικών στην υγεία και μεταθέτουν την ευθύνη στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Αυτό βρίσκεται κάθετα αντίθετο τον ιατρικό κόσμο», τόνισε ο κ. Τσέρκης.
Ειδικά για τα περιφερειακά ιατρεία που περιλαμβάνονται στην περιοχή ευθύνης της Β’ ΔΥΠΕ, είπε: «Μέσα στο σχεδιασμό αυτό, δημιουργήθηκαν 3 μονάδες Α’ βάθμιας φροντίδας υγείας. Ενώ είχαμε το Κ.Υ. Αρχαγγέλου και το Κ.Υ. Έμπωνας τώρα προστέθηκε ένα Κ.Υ. που εννοείται ότι θα εξυπηρετεί την περιοχή από Κοσκινού έως Κρεμαστή συν την Σύμη, την Τήλο και το Καστελόριζο. Στο Κ.Υ. Έμπωνα πρόσθεσε την Απολακκιά και το νησί της Χάλκης! Αυτά είναι ανεδαφικά, ανεφάρμοστα και δεν ξέρουμε ποιος εγκέφαλος τα σχεδίασε. Καλούμε την Β’ ΔΥΠΕ να επανεξετάσει αυτά τα θέματα αφού τέτοιες αποφάσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
Αίσθηση πάντως, προκάλεσε η αναφορά που έκανε στην λειτουργία των δημοτικών ιατρείων. «Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, είναι ξεκάθαρα αντίθετος με την δημιουργία νέων δημοτικών ιατρείων όταν αυτά που υπάρχουν, υπολειτουργούν, ενώ τα κτήρια είναι σε πολύ κακή κατάσταση».
Ειδικά για το Δημοτικό Ιατρείο στο λιμάνι της Ρόδου, ο ΙΣΡ συμφωνεί να γίνει ένας σταθμός πρώτων βοηθειών αλλά όχι με την ισχύουσα λειτουργία. «Βάσει του νόμου, τα δημοτικά ιατρεία έρχονται να καλύψουν ανάγκες προληπτικής ιατρικής και όχι υπηρεσίες για πάσα νόσο και αιτία. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε για αναβάθμιση των δομών με τρόπο ώστε να εφαρμόζεται η νομοθεσία».
Ο κ. Τσέρκης, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του ΙΣΡ να συνδράμει στην κάλυψη των αναγκών των άπορων συμπολιτών μας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με τον Δήμο Ρόδου.
«Θα καταγράψουμε τον πληθυσμό που έχει ανάγκες (με βάση τις λίστες του κοινωνικού παντοπωλείου) και θα ξεκινήσουμε τον σχεδιασμό για να γνωρίζουμε πώς θα τους βοηθήσουμε», ανακοίνωσε ο κ. Τσέρκης.
Τέλος, αναφορικά με το ασφαλιστικό, ο κ. Τσέρκης δήλωσε πως ο ΙΣΡ θα συμμετέχει σε κάθε μορφή κινητοποίησης στο μέλλον.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου