ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εννέα χρόνια σκάνδαλο Siemens – Η ώρα του δικαστηρίου μετ’ εμποδίων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
SIEMENS

Η υπόθεση που έρχεται ενώπιον του δικα­στη­ρίου αφορά την ψηφιο­ποί­ηση των κέντρων του ΟΤΕ και έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί να ξεκι­νή­σει στο ακρο­α­τή­ριο Τρι­με­λούς Εφε­τείου Κακουρ­γη­μά­των.

Καλού­νται να λογο­δο­τή­σουν 64 κατη­γο­ρού­με­νοι, που αντι­με­τω­πί­ζουν βαριές κατη­γο­ρίες, οι οποίες σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις επι­σύ­ρουν ποινές ισόβιας κάθειρ­ξης.

Η ψηφιο­ποί­ηση των κέντρων του ΟΤΕ χαρα­κτη­ρί­ζε­ται ως η πιο μεγάλη περί­πτωση δια­φθο­ράς, με τερά­στια ποσά που φαί­νε­ται να δια­κι­νή­θη­καν για μεγάλο χρονικό διά­στημα.

Δεν έχουν λάβει μετά­φραση οι Γερ­μα­νοί

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο αν η δίκη θα προ­χω­ρή­σει, καθώς τίθε­νται ήδη σοβαρά τεχνικά, αλλά και νομικά ζητή­ματα που απει­λούν την εξέλιξή της. Τόσο ο χώρος διε­ξα­γω­γής, όσο και το ζήτημα των «γερ­μα­νών κατη­γο­ρού­με­νων» προς τους οποίους δεν έχει δοθεί επίσημη μετά­φραση για το κατη­γο­ρη­τή­ριο που καλού­νται να αντι­κρού­σουν, απο­τε­λούν ζητή­ματα που απει­λούν να τινά­ξουν τη δια­δι­κα­σία στον αέρα.

Μέχρι στιγμής οι προ­σπά­θειες από την πλευρά των 15 γερ­μα­νών υπηκόων να λάβουν επίσημη μετά­φραση των χιλιά­δων σελίδων με τα στοι­χεία της δικο­γρα­φίας δεν ευο­δώ­θηκε καθώς το υπουρ­γείο Δικαιο­σύ­νης δεν έχει δια­θέ­σει το κονδύλι των 90.000 ευρώ, περίπου, που απαι­τεί­ται για την μετά­φρασή του, γεγονός που εκτι­μά­ται πως δημιουρ­γεί σοβαρά θέματα ακυ­ρό­τη­τας.

Πηγή: reporter.gr

Σύμ­βου­λος πρω­θυ­πουρ­γού και στελέχη

Μεταξύ των κατη­γο­ρου­μέ­νων, είναι ο άλλοτε σύμ­βου­λος του πρώην πρω­θυ­πουρ­γού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσου­κά­τος, τα πρώην στελέχη της Siemens Ηλίας Γεωρ­γίου και Πρό­δρο­μος Μαυ­ρί­δης, καθώς και οι κατα­ζη­τού­με­νοι, πρώην υψη­λό­βαθμα στελέχη της εται­ρείας, Μιχάλης Χρι­στο­φο­ρά­κος και Χρήστος Καρα­βέ­λας.

Σύμφωνα με τα στοι­χεία της δικο­γρα­φίας, τα ποσά που απο­τέ­λε­σαν «ωφέ­λι­μες πλη­ρω­μές» -όπως στελέχη της πολυ­ε­θνι­κής εται­ρείας απο­κα­λού­σαν τις «μίζες»- εκτι­μά­ται ότι αγγί­ζουν τα 70 εκατ. ευρώ, ποσό που πλέον υπο­λο­γί­ζε­ται ως ζημιά που υπέστη το ελλη­νικό Δημόσιο, καθώς τα παρά­νομα χρήματα μετα­κυ­λή­θη­καν στο κόστος για την υλο­ποί­ηση του έργου.

Παγκό­σμιες δια­στά­σεις

Το «σκάν­δαλο των μαύρων ταμείων της Siemens» θεω­ρεί­ται ως το μεγα­λύ­τερο σκάν­δαλο δια­φθο­ράς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκο­σμίως και έχει διε­ρευ­νη­θεί σε πολλές χώρες.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στικό πως η αμε­ρι­κα­νική Δικαιο­σύνη εκτιμά ότι από το 2001, οπότε η Siemens εισήχθη στο χρη­μα­τι­στή­ριο της Νέας Υόρκης, έως το 2007 πλη­ρώ­θη­καν 54,5 εκατ. δολ. για άγνω­στους σκοπούς, 341 εκατ. δο. σε συμ­βού­λους επι­χει­ρή­σεων, για άγνω­στους ή αναι­τιο­λό­γη­τους λόγους και περίπου 800 εκατ. δολ. κατευ­θύν­θη­καν σε δωρο­δο­κίες σε αξιω­μα­τού­χους χωρών.

thepressproject.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.