ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προκαταρκτική έρευνα σε εξέλιξη στη Ρόδο για εικονικές συνταγογραφήσεις ακόμα και σε πεθαμένους!

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
συνταγογραφηση

Ενας ιατρός του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ρόδου, ένας ιατρι­κός επι­σκέ­πτης και πέντε φαρ­μα­κο­ποιοί, ελέγ­χο­νται ως υπαί­τιοι του αδι­κή­μα­τος της απάτης κατ’ εξα­κο­λού­θηση, στο πλαίσιο προ­κα­ταρ­κτι­κής εξέ­τα­σης, που βρί­σκε­ται σε πλήρη εξέλιξη, ως εμπλε­κό­με­νοι στο σκάν­δαλο των εικο­νι­κών ηλε­κτρο­νι­κών συντα­γο­γρα­φή­σεων του ΕΟΠΥΥ.

5 κατη­γο­ρού­με­νοι κλή­θη­καν χθες ενώπιον της Πται­σμα­το­δίκη Ρόδου, για να δώσουν ανωμοτί κατα­θέ­σεις αλλά ζήτησαν και έλαβαν προ­θε­σμία.

Σημειώ­νε­ται ότι μετά την απο­κά­λυψη του σκαν­δά­λου, υπο­βλή­θη­καν μηνύ­σεις σε βάρος του ιατρι­κού επι­σκέ­πτη από τον ιατρό και από φαρ­μα­κο­ποιό, ενώ έχουν διε­νερ­γη­θεί πει­θαρ­χι­κές έρευνες από τα αρμόδια όργανα του Ιατρι­κού και Φαρ­μα­κευ­τι­κού Συλ­λό­γου αλλά και διοι­κη­τι­κές έρευνες από τον ΕΟΠΥΥ.

Σημειώ­νε­ται ότι ο ΕΟΠΠΥ είχε δια­πι­στώ­σει εικο­νι­κές συντα­γο­γρα­φή­σεις ακόμα και σε νεκρούς και διπλές και τριπλές εκτε­λέ­σεις των ίδιων συντα­γών εις βάρος του ταμείου και κατ’ επέ­κταση των ασφα­λι­σμέ­νων.

Ο ιατρός φέρεται να είχε συντα­γο­γρα­φή­σει φάρμακα σε ασφα­λι­σμέ­νους του ταμείου χωρίς να το γνω­ρί­ζουν οι ίδιοι, να είχε συντα­γο­γρα­φή­σει φάρμακα σε πεθα­μέ­νους, να είχε συντα­γο­γρα­φή­σει σε ασθε­νείς, οι οποίοι δεν είχαν δικαί­ωμα συντα­γο­γρά­φη­σης διότι δεν ήταν ενή­με­ροι και να έχει συντα­γο­γρα­φή­σει φάρμακα σε συμ­βε­βλη­μέ­νους στο ταμείο, βεβαιώ­νο­ντας ψευδώς ότι έπασχαν από συγκε­κρι­μέ­νες ασθέ­νειες.

Ο ιατρι­κός επι­σκέ­πτης έχει ομοίως απα­σχο­λή­σει και στο παρελ­θόν τις αρχές.

Θυμί­ζουμε ότι το Μονο­με­λές Εφετείο Δωδε­κα­νή­σου έχει επι­βά­λει ποινή κάθειρ­ξης 10 ετών και χρη­μα­τική ποινή 50.000 ευρώ σε έναν 31χρονο Βούλ­γαρο και ποινή φυλά­κι­σης 4 ετών με ανα­σταλ­τικό ως προς την έφεση απο­τέ­λε­σμα, στον 50χρονο ιατρικό επι­σκέ­πτη, που ενε­πλά­κη­σαν σε υπόθεση δια­κί­νη­σης και εκτέ­λε­σης ιατρι­κών συντα­γών για τη χορή­γηση ναρ­κω­τι­κών σκευα­σμά­των.

Το Δικα­στή­ριο έκρινε αθώους στην ίδια υπόθεση τρείς φαρ­μα­κο­ποιούς και έναν άλλο ιατρό.

Ο ιατρι­κός επι­σκέ­πτης, που κρίθηκε ένοχος με ελα­φρυ­ντικό, φέρεται να πλα­στο­γρά­φησε του­λά­χι­στον 337 ιατρι­κές συντα­γές τα έτη 2012, 2013 και 2014 και να τις εκτέ­λεσε σε τρία φαρ­μα­κεία του νησιού.

Ο 31χρονος υπήκοος Βουλ­γα­ρίας, φέρεται κατόπιν προ­τρο­πής του ιατρι­κού επι­σκέ­πτη, να εμφα­νί­στηκε ως αγο­ρα­στής ναρ­κω­τι­κών δισκίων σε φαρ­μα­κεία, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας πλαστές συντα­γές και δελτία ταυ­τό­τη­τας τρίτων ατόμων, που φέρεται να του παρέ­δωσε ο πρώτος.

Οι τρεις φαρ­μα­κο­ποιοί, είχαν εκτε­λέ­σει τις συντα­γές αυτές και επε­σή­μα­ναν ότι τους επι­δεί­χθη­καν όλα τα προ­βλε­πό­μενα στοι­χεία, την πλα­στό­τητα των οποίων δεν είχαν τη δυνα­τό­τητα να ελέγ­ξουν ή να υπο­ψια­στούν.

Ο ελεγ­χό­με­νος ιατρός του ΙΚΑ, είχε απα­σχο­λή­σει τις δικα­στι­κές αρχές και σε δύο κακουρ­γη­μα­τι­κές υπο­θέ­σεις, που αφο­ρού­σαν συντα­γο­γρα­φή­σεις ναρ­κω­τι­κών σκευα­σμά­των, είχε κριθεί προ­σω­ρινά κρα­τού­με­νος και στην πορεία αθώος από τις κατη­γο­ρίες που του είχαν απαγ­γελ­θεί.

Στην προ­κεί­μενη υπόθεση ο υπό­λο­γος ιατρός προ­σέ­φυγε ενώπιον του Εισαγ­γε­λέα Πρω­το­δι­κών Ρόδου κατά του ιατρι­κού επι­σκέ­πτη, καταγ­γέλ­λο­ντάς τον για απάτη.

Ο ιατρός υπο­στη­ρί­ζει συνο­πτι­κώς, ότι ο ιατρι­κός επι­σκέ­πτης του ζήτησε να συντα­γο­γρα­φή­σει φάρμακα για (δήθεν) συγ­γε­νικά του πρόσωπα που έπασχαν από υπέρ­ταση, σακ­χα­ρώδη διαβήτη, κατά­θλιψη κλπ., τα οποία αδυ­να­τού­σαν να επι­σκε­φθούν το ΙΚΑ.

Ο ιατρός υπο­στη­ρί­ζει παρα­πέρα ότι δια­πνε­ό­με­νος από καλή πίστη και πει­θό­με­νος στις ψευδείς δια­βε­βαιώ­σεις του εγκα­λου­μέ­νου ότι δήθεν εξυ­πη­ρε­τούσε ανα­ξιο­πα­θού­ντα συγ­γε­νικά του πρόσωπα εξέδωσε για τα ανύ­παρ­κτα (όπως εκ των υστέρων απο­δεί­χθηκε) αυτά πρόσωπα 298 συντα­γές.

Στις αρχές Απρι­λίου 2013 η Αρμόδια Υπη­ρε­σία Ελέγχου των Δαπανών του ΕΟΠΥΥ τον κάλεσε να δώσει εξη­γή­σεις κάτω από ποιες συν­θή­κες και προ­ϋ­πο­θέ­σεις εξέδωσε τις 298 συντα­γές διότι τα ανα­φε­ρό­μενα στις συντα­γές αυτές πρόσωπα των ασθενών δήλωσαν ότι ουδέ­ποτε χρειά­σθη­καν ή παρέ­λα­βαν τα συντα­γο­γρα­φη­θέ­ντα γι’ αυτούς φάρμακα και ότι ποτέ δεν τον επι­σκέ­φθη­καν.

Ο ιατρός υπο­στη­ρί­ζει ότι ο ιατρι­κός επι­σκέ­πτης εκτέ­λεσε σε 11 φαρ­μα­κεία της Ρόδου τις παρα­πάνω 298 συντα­γές προ­κα­λώ­ντας ζημία σε βάρος του Ελλη­νι­κού Δημο­σίου, συνο­λι­κού ύψους 32.639,64 ευρώ.

Στη συνέ­χεια η Γενική Επι­θε­ω­ρή­τρια της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. εξέδωσε την υπ’αριθμ. 75/10-7-2013 απόφασή της με την οποία επι­βλή­θη­καν σε βάρος του ιατρού διοι­κη­τι­κές ποινές και ειδι­κό­τερα:

• Δια­κό­πηκε ορι­στικά η συνερ­γα­σία του με το ΙΚΑ, το οποίο υπη­ρέ­τησε επί 16 συναπτά έτη

• Κατα­λο­γί­σθηκε σε βάρος του το συνο­λικό ποσό των 63.959,46 ευρώ για απο­ζη­μί­ωση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καθώς και πρό­στιμο στο ανώτατο ύψος των 15.000 ευρώ.

Οι φαρ­μα­κο­ποιοί δηλώ­νουν με τη σειρά τους εξα­πα­τη­θέ­ντες και ισχυ­ρί­ζο­νται ότι εκτέ­λε­σαν τις συντα­γές για εξυ­πη­ρέ­τηση.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.