ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με ενέργειες του Αρ. Παυλίδη, στην Κω ειδική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για το μεταναστευτικό

news room 5 λεπτά ανάγνωση
Τέλης Παυλίδης

Ειδική επι­τροπή στην οποία θα μετέ­χουν μέλη του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης θα βρί­σκε­ται την Κω στο διά­στημα από τις 22 έως τις 24 Οκτω­βρίου, προ­κει­μέ­νου να εξε­τα­στούν όλα τα ζητή­ματα που έχουν να κάνουν με το μετα­να­στευ­τικό.

Στην Κω, στο ίδιο χρονικό διά­στημα, θα βρί­σκο­νται και όλοι οι δήμαρ­χοι των νησιών του Νοτίου και του Βορείου Αιγαίου στα οποία απο­βι­βά­ζο­νται παρά­τυ­ποι μετα­νά­στες.

Την επί­σκεψη του κλι­μα­κίου στην Κω, ανήγ­γειλε σε συνέ­ντευξή τύπου χθες, στο Δημαρ­χείο ο πρώην υπουρ­γός και επίτιμο μέλος του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης κ. Αρι­στο­τέ­λης Παυ­λί­δης, συνε­πι­κου­ρού­με­νος από το δήμαρχο κ. Φώτη Χατζη­διάκο και τον επι­κε­φα­λής της παρά­τα­ξης ΡΟΔΗ και πρώην δήμαρχο κ.Χατζή Χατζηευ­θυ­μίου.

Ο κ. Παυ­λί­δης ανα­κοί­νωσε πως έχει ζητήσει να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στη Ρόδο συν­διά­σκεψη στην οποία θα μετά­σχουν εκπρό­σω­ποι χωρών της Νοτιο­α­να­το­λι­κής Μεσο­γείου, για να συζη­τη­θεί το μετα­να­στευ­τικό πρό­βλημα και να ληφθούν απο­φά­σεις.

«Τα μέλη της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης και του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης ανη­συ­χούν για τον τρόπο με τον οποίο θα εξε­λι­χθεί το μετα­να­στευ­τικό. Σε αυτό το θέμα όμως πρω­τα­γω­νι­στούν χώρες της Μεσο­γείου. Μια από αυτές είναι η Ελλάδα. Με δεδο­μένη την κατά­σταση, έστειλα επι­στολή στον πρόεδρο της επι­τρο­πής μετα­νά­στευ­σης του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης κ. Μαριανί. Μου απά­ντησε πως το θέμα που έθεσα θα απο­τε­λέ­σει αντι­κεί­μενο συζή­τη­σης. Με βάση τις πλη­ρο­φο­ρίες που έχουμε θα πάρει μεγα­λύ­τε­ρες δια­στά­σεις το πρό­βλημα. Του ζήτησα να έρθει κλι­μά­κιο μελών του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης στην Κω και να εξε­τά­σει το πρό­βλημα», δήλωσε ο κ. Αρι­στο­τέ­λης Παυ­λί­δης και πρό­σθεσε πως την πρότασή του στήριξε και ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Βίτσας.

Όπως τόνισε ο κ. Παυ­λί­δης, το αίτημά του εξε­τά­στηκε σε συνε­δρί­αση της επι­τρο­πής για τη μετα­νά­στευση του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης, την περα­σμένη Τρίτη.

«Απο­φα­σί­στηκε να επι­σκε­φθεί την Κω μια ειδική επι­τροπή. Τα μέλη της θα μείνουν μέχρι τις 24 Οκτω­βρίου, θα έχουν συνα­ντή­σεις με διά­φο­ρους φορείς και θα συλ­λέ­ξουν στοι­χεία για να οργα­νώ­σουν το επόμενο βήμα. Έχω ενη­με­ρώ­σει ήδη τους περι­φε­ρειάρ­χες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, αλλά και τους δημάρ­χους της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Λέρου, της Κω, της Τήλου και της Ρόδου δηλαδή των νησιών, όπου το πρό­βλημα πήρε μεγάλες δια­στά­σεις. Η προ­σπά­θεια δεν στα­μα­τάει εδώ. Στις 15 Δεκεμ­βρίου θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί συνε­δρί­αση της επι­τρο­πής μετα­νά­στευ­σης. Στις 16 Δεκεμ­βρίου θα διε­ξα­χθεί ευρύ­τερη συν­διά­σκεψη», ανα­κοί­νωσε ο κ. Παυ­λί­δης και πρό­σθεσε πως η 18η Δεκεμ­βρίου θα καθιε­ρω­θεί ως ημέρα των προ­σφύ­γων.

Ο πρώην υπουρ­γός τόνισε πως ο διά­λο­γος με τα μέλη του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης μπορεί να έχει καλύ­τερα απο­τε­λέ­σματα σε ό,τι αφορά στην αντι­με­τώ­πιση του μετα­να­στευ­τι­κού. «Στο Συμ­βού­λιο της Ευρώπης μετέ­χουν και Τούρκοι αξιω­μα­τού­χοι. Για το λόγο αυτό ζήτησα το διάλογο με τα μέλη του συγκε­κρι­μέ­νου οργάνου», εξήγησε ο κ. Παυ­λί­δης.

Ο κ. Παυ­λί­δης ανέφερε πως από το 2008, που άρχισε να λαμ­βά­νει δια­στά­σεις το πρό­βλημα, οι αφίξεις των παρά­τυ­πων μετα­να­στών έχουν αυξηθεί δρα­μα­τικά.

«Από το Διεθνή Οργα­νι­σμό Μετα­νά­στευ­σης ανα­κοι­νώ­θηκε πως ήδη μισό εκα­τομ­μύ­ριο μετα­νά­στες εισήλ­θαν στην Ευρώπη. Από αυτούς οι 300.000 πέρασαν από την Ελλάδα. Η Λέρος έχει δεχθεί 15.000 παρά­τυ­πους μετα­νά­στες.

Τα στοι­χεία δεί­χνουν πως 2.000.000 έχουν συγκε­ντρω­θεί στα παράλια της Τουρ­κίας και σε άλλες περιο­χές και περι­μέ­νουν την κατάλ­ληλη ευκαι­ρία για να περά­σουν στην Ευρώπη. Κανείς δεν φαντά­στηκε πως το μετα­να­στευ­τικό θα προ­σλάμ­βανε τόσο μεγάλες δια­στά­σεις», τόνισε ο κ. Παυ­λί­δης και πρό­σθεσε πως προέβη σε κινή­σεις για την αντι­με­τώ­πιση του μετα­να­στευ­τι­κού σε συνερ­γα­σία με το δήμαρχο της Κω κ. Γιώργο Κυρίτση.

«Η Ευρώπη έχει υπο­χρέ­ωση να προ­στα­τεύ­σει τους κατοί­κους των κρατών μελών της αλλά και τους μετα­νά­στες. Επίσης θα πρέπει να αντι­με­τω­πι­στούν θέματα που έχουν να κάνουν με την οικο­νο­μία και την υγεία. Οι περιο­χές που υπο­δέ­χθη­καν παρά­τυ­πους μετα­νά­στες αντι­με­τώ­πι­σαν ποικίλα προ­βλή­ματα», τόνισε ο κ. Παυ­λί­δης.

«Έχουν ιδιαί­τερη βαρύ­τητα όσα ανα­κοί­νωσε ο κ. Αρι­στο­τέ­λης Παυ­λί­δης. Ένας άνθρω­πος έκανε ουσια­στι­κές παρεμ­βά­σεις στο Συμ­βού­λιο της Ευρώπης για ένα θέμα που δεν μπόρεσε να χει­ρι­στεί η ελλη­νική κυβέρ­νηση. Είναι σφάλμα να μην αξιο­ποιού­νται από την εκά­στοτε κυβέρ­νηση άνθρω­ποι που έχουν ικα­νό­τη­τες», δήλωσε ο κ. Χατζηευ­θυ­μίου και πρό­σθεσε πως για το μετα­να­στευ­τικό θα πρέπει να γίνει συζή­τηση σε συνε­δρί­αση του δημο­τι­κού συμ­βου­λίου.

«Και για το θέμα του ΦΠΑ έπρεπε να γίνει συζή­τηση σε συνε­δρί­αση του δημο­τι­κού συμ­βου­λίου για να έχουν βαρύ­τητα οι κινή­σεις που θα γίνουν προ­σε­χώς», τόνισε ο κ. Χατζηευ­θυ­μίου.

«Μπορεί να δεσμευ­θούν τα κράτη μέλη της Ευρώπης για το μετα­να­στευ­τικό. Είναι ανάγκη να υλο­ποι­η­θούν πολι­τι­κές που θα οδη­γή­σουν στη λύση του προ­βλή­μα­τος. Στη Ρόδο από τις 17 Αυγού­στου αφί­χθη­σαν 4.000 παρά­τυ­ποι μετα­νά­στες και στο Αγα­θο­νήσι 7.000», δήλωσε ο δήμαρ­χος κ. Φώτης Χατζη­διά­κος.

Ο ΦΠΑ και η ΝΔ

Σε ερώτηση σχετικά με την κατάρ­γηση των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών του ΦΠΑ ο κ. Παυ­λί­δης δήλωσε πως η απόφαση εφαρ­μό­σθηκε χωρίς να υπάρξει αντί­δραση.

«Δεν ελήφθη υπόψη ότι οι συν­θή­κες που οδή­γη­σαν την ΕΟΚ στην εφαρ­μογή του συγκε­κρι­μέ­νου μέτρου δεν έχουν μετα­βλη­θεί. Δεν υπήρξε αντί­δραση από τους κοι­νο­βου­λευ­τι­κούς. Θεωρώ την απόφαση όχι επιτυχή. Πλήτ­τε­ται η νησιω­τική Ελλάδα σε περίοδο οικο­νο­μι­κής κρίσεως. Μέρος των εσόδων από την κατάρ­γηση των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών θα πηγαί­νει στο ταμείο της ΕΕ. Δεν θα υπάρξει απόδοση», τόνισε ο κ. Παυ­λί­δης.

Ανα­φε­ρό­με­νος στο θέμα του ΦΠΑ ο κ. Χατζη­διά­κος, τόνισε πως θα απο­τε­λέ­σει αντι­κεί­μενο συζή­τη­σης σε προσεχή συνε­δρί­αση του δημο­τι­κού συμ­βου­λίου.

Ο πρώην υπουρ­γός ανα­φέρ­θηκε και στις εκλογές για την ανά­δειξη νέου προ­έ­δρου στη ΝΔ και τόνισε πως το θέμα άνοιξε σε λάθος χρόνο.

«Δεν θα έβλαπτε να περι­μέ­ναμε λίγο. Η σπουδή δεν ωφέλησε ποτέ. Όριο για τις υπο­ψη­φιό­τη­τες δεν υπάρχει. Ένας καλός ηγέτης, όπως έλεγε ο αεί­μνη­στος Κων­στα­ντί­νος Καρα­μαν­λής, πρέπει να έχει γνώση της ιστο­ρίας, πείρα, κρίση και βούληση για να λαμ­βά­νει απο­φά­σεις», τόνισε ο κ. Παυ­λί­δης.

Ο κ. Παυ­λί­δης δεν θέλησε πάντως να απο­κα­λύ­ψει ποιον θα ψηφίσει για τη θέση του προ­έ­δρου της ΝΔ. αα

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.