ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκτοξεύθηκε η χρήση του e-banking, μειώθηκαν οι e-αγορές

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Χρήση υπολογιστή

Αυξή­θη­καν οι ηλε­κτρο­νι­κές συναλ­λα­γές, αλλά περιο­ρί­σθη­καν οι ηλε­κτρο­νι­κές αγορές μετά την επιβολή των περιο­ρι­σμών στην κίνηση κεφα­λαίων. Ερευνα που πραγ­μα­το­ποί­ησε το Εργα­στή­ριο Ηλε­κτρο­νι­κού Εμπο­ρίου (ΕLTRUN) του Οικο­νο­μι­κού Πανε­πι­στη­μίου Αθηνών (ΟΠΑ) κατα­γρά­φει την αλλαγή συμπε­ρι­φο­ράς των Ελλήνων online αγο­ρα­στών (online shopers), παράλ­ληλα με τη χρήση της ηλε­κτρο­νι­κής τρα­πε­ζι­κής (e-banking).

Από την έρευνα, δύο είναι τα βασικά συμπε­ρά­σματα που εξή­χθη­σαν. Πρώτον, ότι οι online shopers μείωσαν την αγο­ρα­στική τους δρα­στη­ριό­τητα και, δεύ­τε­ρον, εκτο­ξεύ­θηκε η χρήση του e-banking. «Η τρα­πε­ζική αργία ανα­βάθ­μισε το δια­δί­κτυο ως βασικό κανάλι εκτέ­λε­σης των περιο­ρι­σμέ­νων τρα­πε­ζι­κών συναλ­λα­γών από ιδιώτες/κατα­να­λω­τές και επι­χει­ρή­σεις», ανα­φέ­ρει ο καθη­γη­τής του ΟΠΑ κ. Γιώργος Δου­κί­σης. «Αυτό οφεί­λε­ται», προ­σθέ­τει, «και στο γεγονός ότι οι ελλη­νι­κές συστη­μι­κές τρά­πε­ζες δια­θέ­τουν πλέον προ­χω­ρη­μέ­νες ηλε­κτρο­νι­κές υπη­ρε­σίες με υψηλή ασφά­λεια».

Σε ό,τι αφορά το e-banking, η έρευνα κατα­γρά­φει σημα­ντική αύξηση των συναλ­λα­γών από τους χρήστες. Tόσο οι ψηφια­κές υπη­ρε­σίες που χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν όσο και η ένταση χρήσης αυξή­θηκε του­λά­χι­στον κατά 30% από τα τυπικά επίπεδα της περιό­δου προ των περιο­ρι­σμών στην κίνηση κεφα­λαίων. Ψηφια­κές υπη­ρε­σίες, όπως η μετα­φορά χρη­μά­των, σημεί­ω­σαν αύξηση 73%, η ενη­μέ­ρωση υπο­λοί­που κατά 70% και η πληρωμή λογα­ρια­σμών κατά 60%. Ακόμη και η πληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο σημεί­ωσε αύξηση κατά 32%.

Επίσης από την έρευνα ανα­δει­κνύ­ε­ται ότι αρκετά προ­βλή­ματα από την εμφά­νιση των κεφα­λαια­κών ελέγχων ξεπε­ρά­σθη­καν ή/και επι­λύ­θη­καν με την αξιο­ποί­ηση του e-banking. Tο 55% των χρηστών e-banking αξιο­ποί­ησε τα ψηφιακά μέσα για να αντι­με­τω­πί­σει την έλλειψη μετρη­τών, ενώ το 39% για να μειώσει το υπό­λοιπο των λογα­ρια­σμών του, λόγω φόβου κου­ρέ­μα­τος κατα­θέ­σεων. «Η ηλε­κτρο­νική τρα­πε­ζική και γενικά οι ψηφια­κές συναλ­λα­γές, όπως ηλε­κτρο­νική τιμο­λό­γηση, θα πρέπει να αξιο­ποι­η­θούν πλέον πλήρως για την άμεση απόδοση ΦΠΑ και τη γενι­κό­τερη πάταξη της φορο­δια­φυ­γής», σχο­λί­ασε ο κ. Γιώργος Δου­κί­δης.

Σε ό,τι αφορά τους online αγο­ρα­στές, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ συνήθως το 73% των Ελλήνων online αγο­ρα­στών πραγ­μα­το­ποιεί συχνά αγορές μέσω Δια­δι­κτύου, μόνο το 45% πραγ­μα­το­ποί­ησε οnline αγορές κατά τη διάρ­κεια των τριών πρώτων εβδο­μά­δων που υφί­στα­νται οι περιο­ρι­σμοί στην κίνηση κεφα­λαίων. Παράλ­ληλα, όπως επι­ση­μαί­νουν οι μελε­τη­τές του ΟΠΑ, άλλαξε δρα­στικά ο τρόπος πλη­ρω­μής για τις online αγορές. Ισχυ­ρο­ποι­ή­θηκε δυνα­μικά, όπως ανα­με­νό­ταν, η χρήση της χρε­ω­στι­κής κάρτας και μειώ­θηκε η χρήση της αντι­κα­τα­βο­λής από περίπου 40% στο 10%. Επίσης οι πλη­ρω­μές μέσω Paypal από το συνήθες 35-40% μειώ­θη­καν στο 4%.

Πάντως οι ηλε­κτρο­νι­κές αγορές ήταν ιδιαί­τερα προ­βλη­μα­τι­κές, αφού το 32% ακύρωσε κάποια online παραγ­γε­λία που είχε ήδη κάνει, το 32% ακύρωσε προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες online αγορές, ενώ το 40% αντι­με­τώ­πισε προ­βλή­ματα στις ηλε­κτρο­νι­κές αγορές. Τα περισ­σό­τερα προ­βλή­ματα (73%) σχε­τί­ζο­νται με τα ηλε­κτρο­νικά κατα­στή­ματα του εξω­τε­ρι­κού, λόγω μη απο­δο­χής καρτών (85%) ή μη δυνα­τό­τη­τας χρήσης της υπη­ρε­σίας Paypal (55%). Βέβαια τα προ­βλή­ματα αυτά συνι­στούν θετική εξέλιξη για την τοπική αγορά, αφού από αυτούς που είχαν προ­βλή­ματα με τις online αγορές τους από το εξω­τε­ρικό, το 32% θα αγο­ρά­σει από αντί­στοιχα ελλη­νικά ηλε­κτρο­νικά κατα­στή­ματα ή φυσικά κατα­στή­ματα (23%). Στην έρευνα συμ­με­τεί­χαν 250 χρήστες του ηλε­κτρο­νι­κού εμπο­ρίου και του e-banking.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.