Ρεπορτάζ

Συνεχής ενημέρωση: Φωτιά στ’ Aπόλλωνα στην περιοχή Λιβάδα με Ροϊνό (φώτο)

Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για το τελικό μέγεθος της πυρκαγιάς, που ξέσπασε χθες και ώρα 11.35 π.μ. σε δασώδη και αγροτική περιοχή στ’ Aπόλλωνα στην περιοχή Λιβάδα με Ροϊνό, κοντά στα Λάερμα και Πλατάνια (Φράγμα Γαδουρά – Ζωοδόχου Πηγής).
Οι πρώτοι υπολογισμοί των επιτελών της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου κάνουν λόγο για 550 στρέμματα δάσους που αποτεφρώθηκαν, ενώ έως αργά χθες το βράδυ οι δυνάμεις της δασοπυρόσβεσης κατέβαλλαν προσπάθειες με αντιπυρικές ζώνες και ρίψεις νερού δι’ αέρος, να ανακόψουν την ανεξέλεγκτη φορά της φωτιάς σε αγροτικές περιοχές των Απολλώνων.
Oι πυροσβέστες εκτιμούν ότι το μέγεθος της πυρκαγιάς είναι πολλαπλάσιο αν και οι υπολογισμοί είναι εξαιρετικά δύσκολοι λόγω των πυκνών καπνών που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή. Τόνιζαν μάλιστα ότι η καταστροφική πυρκαγιά του 2008 είχε κάψει 132.000 στρέμματα και εξέφραζαν φόβους ότι το νησί θα υποστεί και φέτος μεγάλη καταστροφή.
Ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκινος, σε συνεργασία με επιτελείς της ΠΥΡ, εκτίμησε περί ώραν 19.30 ότι η φωτιά είχε κάψει ήδη 1.000 στρέμματα δάσους.
Στο σημείο της πυρκαγιάς επιχειρούσαν έως αργά το βράδυ 15 οχήματα της ΠΥΡ με 40 άνδρες, δύο οχήματα της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, εθελοντές με χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του Δήμου Ρόδου. Στη μάχη για την κατάσβεση συμμετείχαν δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα και δύο καναντέρ ενώ παρότι είχε προγραμματιστεί βοήθεια και από σινούκ, αυτή δεν έφτασε.
Χθες το βράδυ αναμενόταν εξάλλου 40μελές πεζοπόρο τμήμα πυροσβεστών από τη Θεσσαλονίκη και ένα δεύτερο 10μελές τμήμα με Super Puma. Mε πλοίο της γραμμής προγραμματίστηκε η ενίσχυση της πυροσβεστικής δύναμης με ακόμη 10 οχήματα.
Οι πύρινες φλόγες, που μαίνονταν ανεξέλεγκτες, κατευθύνοντο το βράδυ από το δρόμο των Λαέρμων προς τα Απόλλωνα και τον Προφήτη Ηλία.

Σε ύφεση βρήκε το ξημέρωμα της Παρασκευής τη φωτιά, η οποία όμως εξακολουθεί να καίει σε μεγάλο μέτωπο.
Με το πρώτο φως της ημέρας, επιχειρούν 3 ελικόπτερα και 2 καναντέρ. Επίσης βρίσκεται από χθες στο νησί και στο μέτωπο της φωτιάς πεζοπόρο τμήμα αποτελούμενο από 50 άτομα.Αναμένονται με το BlueStar ακόμη 11 οχήματα της Πυροσβεστικής με τα πληρώματά τους.

Σε νεότερη ενημέρωση -στις 11:00- από την Πυροσβεστική υπηρεσία,επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν σε μικροεστίες φωτιάς και τυχόν αναζωπυρώσεις.

Η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο (18.00). Επιχειρούν δύο ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα και χερσαία δύναμη η οποία έχει επεκταθεί σε όλο το μέτωπο της φωτιάς, ελέγχει τις αναζωπυρώσεις και επιχειρεί σε εστίες που υπάρχουν ακόμη.

Η σημερινή ημέρα, δεύτερη της καταστροφικής πυρκαγιάς, κλείνει, με το μέτωπο της φωτιάς να βρίσκεται σε ύφεση. Σε καμία περίπτωση, ανέφερε ο συντονιστής της Πυροσβεστικής στην “δ”, μπορούμε να μιλάμε πως η φωτιά βρίσκεται υπό έλεγχο. Αυτό θα μπορέσουμε να το πούμε όταν θα έχουν σταματήσει οι αναζωπυρώσεις και οι μικροεστίες φωτιάς. Προς το παρόν υπάρχουν και μικροεστίες και αναζωπυρώσεις, για τις οποίες επιχειρούν τα επίγεια τμήματα.

H κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς ήταν εφιαλτική. Επιτελείς της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ τόνιζαν ότι η φωτιά ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί καθώς οι άνεμοι, που πνέουν στην περιοχή, γυρίζουν συνεχώς με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες να εγκλωβίζονται ανάμεσα στις φλόγες με κίνδυνο μάλιστα της ζωής τους. Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν.
Στο σημείο εξάλλου δεν υπάρχει νερό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενεργήσουν οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης.
Δραματική ήταν και η περιγραφή που έκανε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος καθώς υπήρχαν εστίες σε πολλά σημεία, γεγονός που δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης και εμπνέει ανησυχία.
Την 18.00 ώρα η φωτιά  βρισκόταν σε απόσταση περίπου 5 χλμ από αγροτικές εκτάσεις, κοντά στο χωριό των Απολλώνων.
Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος, απηύθυνε έκκληση σε όσους πολίτες διαθέτουν μπουλντόζες και μεγάλα τρακτέρ, να σπεύσουν και να συνδράμουν τις δυνάμεις που βρίσκονται επί τόπου, ώστε να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες για να ανακόψουν την πυρκαγιά.
Mε εντολή του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκινου, επρόκειτο να συγκληθεί εκτάκτως το ΣΝΟ στ’ Απόλλωνα περί ώραν 20.00 για να γίνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης. Δεν αποκλείεται μάλιστα να κηρυχθεί σήμερα το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αν δεν ελεγχθεί η φωτιά.

Για τα αίτια της πυρκαγιάς κανείς δεν μπορούσε να δώσει χθες σαφή απάντηση. Υποψίες για εμπρησμό προκλήθηκαν από το γεγονός ότι τις τελευταίες 24 ώρες έχουν ξεσπάσει 75 πυρκαγιές στη χώρα.

Φώτο: Σταύρος Φλαμπουριάρης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου