δημοκρατική
Από το 1982 η Εφημερίδα της Ρόδου
ΤΡΙΤΗ 21° Αραιή συννεφιά Η Ρόδος σήμερα
Από το 1982 η Εφημερίδα της Ρόδου
ELEN

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι … εναλλακτικές της κυβέρνησης για την αύξηση του ΦΠΑ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΦΠΑ

Σύμ­φω­να με τον Τύπο της Κυ­ρια­κής, μετά τις ρητές δε­σμεύ­σεις του υπουρ­γού Οι­κο­νο­μι­κών, Γ.Βα­ρου­φά­κη, ότι δεν θα αυ­ξη­θεί ο μειω­μέ­νος συ­ντε­λε­στής ΦΠΑ 13% που ισχύ­ει για τα τρό­φι­μα ούτε ο χα­μη­λός συ­ντε­λε­στής ΦΠΑ 6,5%, οι ιθύ­νο­ντες του υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών προ­σα­να­το­λί­ζο­νται στη δια­μόρ­φω­ση ει­ση­γή­σε­ων για τις αλ­λα­γές που μπο­ρούν να γί­νουν.

Εναλ­λα­κτι­κά σε­νά­ρια για την αύ­ξη­ση των συ­ντε­λε­στών του ΦΠΑ σε διά­φο­ρα προ­ϊ­ό­ντα και υπη­ρε­σί­ες εξε­τά­ζει η κυ­βέρ­νη­ση υπό την ασφυ­κτι­κή πίεση των δα­νει­στών για την εξει­δί­κευ­ση των μέ­τρων της «λί­στας Βα­ρου­φά­κη». 

Σύμ­φω­να με τον Τύπο της Κυ­ρια­κής, μετά τις ρητές δε­σμεύ­σεις του υπουρ­γού Οι­κο­νο­μι­κών, Γ.Βα­ρου­φά­κη, ότι δεν θα αυ­ξη­θεί ο μειω­μέ­νος συ­ντε­λε­στής ΦΠΑ 13% που ισχύ­ει για τα τρό­φι­μα ούτε ο χα­μη­λός συ­ντε­λε­στής ΦΠΑ 6,5% που επι­βάλ­λε­ται στα φάρ­μα­κα, στα εμ­βό­λια, στη δια­μο­νή στα ξε­νο­δο­χεία, στα βι­βλία, στις εφη­με­ρί­δες και στα λοιπά έντυ­πα, αλλά και ότι δεν θα «πει­ρα­χτούν» κα­θό­λου οι μειω­μέ­νοι κατά 30% συ­ντε­λε­στές ΦΠΑ στα νησιά του Αι­γαί­ου, οι ιθύ­νο­ντες του υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών προ­σα­να­το­λί­ζο­νται στη δια­μόρ­φω­ση ει­ση­γή­σε­ων για τις αλ­λα­γές που μπο­ρούν να γί­νουν στους συ­ντε­λε­στές ΦΠΑ για όλα τα υπό­λοι­πα προ­ϊ­ό­ντα και υπη­ρε­σί­ες.

Η λίστα των προ­ϊ­ό­ντων και των υπη­ρε­σιών που… απέ­μει­ναν προς διε­ρεύ­νη­ση για τα πε­ρι­θώ­ρια αύ­ξη­σης των συ­ντε­λε­στών του ΦΠΑ πε­ρι­λαμ­βά­νει πλέον:

1. Τα ει­σι­τή­ρια των θε­ά­τρων, τα οποία υπά­γο­νται στον υπερ­μειω­μέ­νο συ­ντε­λε­στή 6,5%.

2. Τα ει­σι­τή­ρια των κι­νη­μα­το­γρά­φων και των λοι­πών θε­α­μά­των, τα είδη εστί­α­σης, τα τι­μο­λό­για του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, του νερού και του φυ­σι­κού αε­ρί­ου, τα ει­σι­τή­ρια των Μέσων Μα­ζι­κής Με­τα­φο­ράς, τα κό­μι­στρα των ταξί, τις υπη­ρε­σί­ες επι­σκευ­ής πα­λαιών κα­τοι­κιών, τις πω­λή­σεις ειδών από κα­ου­τσούκ, τις πω­λή­σεις αν­θέ­ων και τις υπη­ρε­σί­ες των δια­γνω­στι­κών κέ­ντρων, που υπά­γο­νται στο μειω­μέ­νο συ­ντε­λε­στή 13%.

3. Όλα τα υπό­λοι­πα προ­ϊ­ό­ντα και υπη­ρε­σί­ες που υπά­γο­νται στον κα­νο­νι­κό συ­ντε­λε­στή 23% (πω­λή­σεις ακι­νή­των, πω­λή­σεις και επι­σκευ­ές ΙΧ αυ­το­κι­νή­των, ειδών έν­δυ­σης και υπό­δη­σης, ηλε­κτρι­κών και ηλε­κτρο­νι­κών συ­σκευών, επί­πλων και λοι­πών ειδών από ξύλο, πλα­στι­κών και χη­μι­κών προ­ϊ­ό­ντων, ειδών υγιει­νής, κα­θα­ριό­τη­τας κ.λπ. πα­ρο­χή υπη­ρε­σιών από ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες κ.λπ. ο κ. Βα­ρου­φά­κης, σε μία προ­σπά­θεια να υπο­βαθ­μί­σει τη ση­μα­σία της δέ­σμευ­σης που ανέ­λα­βε για ανα­μόρ­φω­ση του κα­θε­στώ­τος των συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ, υπο­στή­ρι­ξε – σε συ­νέ­ντευ­ξη του στον ΑΝΤ1- ότι… το πολύ πολύ να αυ­ξη­θεί ο συ­ντε­λε­στής του ΦΠΑ σε κά­ποιο προ­ϊ­όν που δεν έχει τόσο με­γά­λη ση­μα­σία για τους κα­τα­να­λω­τές!

Οι εκ­πρό­σω­ποι του ΔΝΤ, της Ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής και της Ευ­ρω­παϊ­κής Κε­ντρι­κής Τρά­πε­ζας έχουν ζη­τή­σει να θε­σπι­στεί ένας ενιαί­ος συ­ντε­λε­στής ΦΠΑ στα επί­πε­δα του 19%-21% για όλα τα προ­ϊ­ό­ντα και τις υπη­ρε­σί­ες που πα­ρέ­χουν τα ξε­νο­δο­χεία! Μια τέ­τοια απαί­τη­ση των δα­νει­στών, αν γι­νό­ταν δεκτή από την κυ­βέρ­νη­ση, θα σή­μαι­νε αυ­τό­μα­τα:

• Την αύ­ξη­ση του υπερ­μειω­μέ­νου συ­ντε­λε­στή ΦΠΑ για τα φάρ­μα­κα, τα εμ­βό­λια, τα βι­βλία, τα πε­ριο­δι­κά, τις εφη­με­ρί­δες, τα λοιπά έντυ­πα και τα ει­σι­τή­ρια του θε­ά­τρου από το 6,5% στο 19%-21%, με συ­νέ­πεια την ανα­τί­μη­ση όλων αυτών των αγα­θών και των υπη­ρε­σιών κατά 11,7% – 13,6%.

• Την αύ­ξη­ση του μειω­μέ­νου συ­ντε­λε­στή ΦΠΑ για τα τρό­φι­μα, τα σερ­βι­ρι­ζό­με­να είδη σε κα­τα­στή­μα­τα μα­ζι­κής εστί­α­σης, τα ανα­ψυ­κτι­κά, τα εμ­φια­λω­μέ­να νερά, τον καφέ, τους χυ­μούς, τα τι­μο­λό­για του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, του νερού και του φυ­σι­κού αε­ρί­όυ, τα ει­σι­τή­ρια των Μέσων Μα­ζι­κής Με­τα­φο­ράς, τα κό­μι­στρα των ταξί, τις υπη­ρε­σί­ες επι­σκευ­ής πα­λαιών κα­τοι­κιών, τις πω­λή­σεις ειδών από κα­ου­τσούκ, τις πω­λή­σεις αν­θέ­ων, τις υπη­ρε­σί­ες που πα­ρέ­χο­νται από τα δια­γνω­στι­κά κέ­ντρα από το 13% στο 19%-21%, με συ­νέ­πεια την αύ­ξη­ση των τιμών όλων αυτών των προ­ϊ­ό­ντων και των υπη­ρε­σιών κατά 5,3% έως 7%.

• Τη μεί­ω­ση του κα­νο­νι­κού συ­ντε­λε­στή ΦΠΑ για όλα τα άλλα είδη και υπη­ρε­σί­ες (πω­λή­σεις ακι­νή­των, οχη­μά­των, ειδών έν­δυ­σης και υπό­δη­σης, ηλε­κτρι­κών και ηλε­κτρο­νι­κών συ­σκευών, ειδών κα­θα­ρι­σμού, επί­πε­δων, υπη­ρε­σί­ες ελεύ­θε­ρων επαγ­γελ­μα­τιών κ.λπ.) από το 23% στο 19%-21%.

• Την αύ­ξη­ση του (μειω­μέ­νου κατά 30%) συ­ντε­λε­στή ΦΠΑ που ισχύ­ει στα νησιά του Αι­γαί­ου για τα φάρ­μα­κα, τα εμ­βό­λια, τα βι­βλία, τα πε­ριο­δι­κά, τις εφη­με­ρί­δες, τα λοιπά έντυ­πα και τα ει­σι­τή­ρια του θε­ά­τρου στα νησιά του Αι­γαί­ου από το 5% στο 19%-21%, με συ­νέ­πεια την ανα­τί­μη­ση όλων αυτών των αγα­θών και των υπη­ρε­σιών κατά 13%-15%.

• Την αύ­ξη­ση του μειω­μέ­νου κατά 30% συ­ντε­λε­στή ΦΠΑ που ισχύ­ει στα νησιά του Αι­γαί­ου για τα τρό­φι­μα, τα σερ­βι­ρι­ζό­με­να είδη τα τρό­φι­μα, τα σερ­βι­ρι­ζό­με­να είδη σε κα­τα­στή­μα­τα μα­ζι­κής εστί­α­σης, τα ανα­ψυ­κτι­κά, τα εμ­φια­λω­μέ­να νερά, τον καφέ, τους χυ­μούς, τα τι­μο­λό­για του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, του νερού και του φυ­σι­κού αε­ρί­ου, τα ει­σι­τή­ρια των Μέσων Μα­ζι­κής Με­τα­φο­ράς, τα κό­μι­στρα των ταξί, τις υπη­ρε­σί­ες επι­σκευ­ής πα­λαιών κα­τοι­κιών, τις πω­λή­σεις ειδών από κα­ου­τσούκ τις πω­λή­σεις αν­θέ­ων, τις υπη­ρε­σί­ες που πα­ρέ­χο­νται από τα δια­γνω­στι­κά κέ­ντρα από το 9% στο 19%-21%, με συ­νέ­πεια την αύ­ξη­ση των τιμών όλων αυτών των προ­ϊ­ό­ντων και των υπη­ρε­σιών κατά 9,1% έως 11%.

• Την αύ­ξη­ση του μειω­μέ­νου κατά 30% συ­ντε­λε­στή ΦΠΑ που ισχύ­ει στα νησιά του Αι­γαί­ου για όλα τα άλλα είδη και υπη­ρε­σί­ες (πω­λή­σεις ακι­νή­των, οχη­μά­των, ειδών έν­δυ­σης και υπό­δη­σης, ηλε­κτρι­κών και ηλε­κτρο­νι­κών συ­σκευών, ειδών κα­θα­ρι­σμού, επί­πλων, υπη­ρε­σί­ες ελεύ­θε­ρων επαγ­γελ­μα­τιών κ.α.) από το 16% στο 19% – 21%.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.