ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γ. Ματσίγκος: «Δεν είναι ευχάριστη η κατάσταση με τις κρατήσεις»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ματσίγκος Γιώργος

«Με τον τρόπο που εξε­λίσ­σε­ται η κα­τά­στα­ση κιν­δυ­νεύ­ου­με να μην  έχου­με  κρα­τή­σεις της τε­λευ­ταί­ας στιγ­μής. Ο Φε­βρουά­ριος και ο Μάρ­τιος είναι  οι μήνες όπου κλεί­νο­νται αρ­κε­τά πα­κέ­τα δια­κο­πών.  Αν οι κρα­τή­σεις δεν είναι  ικα­νο­ποι­η­τι­κές οι τουρ οπε­ρέι­τορς θα αρ­χί­σουν να μας πιέ­ζουν να μειώ­σου­με τις τιμές και να κά­νου­με με­γά­λες προ­σφο­ρές».

Την αγω­νία του για την εξέ­λι­ξη της φε­τι­νής σεζόν εκ­φρά­ζει, με­τα­ξύ άλλων,  σε συ­νέ­ντευ­ξή του στη «δ», ο πρό­ε­δρος της Ένω­σης Διευ­θυ­ντών Ξε­νο­δο­χεί­ων κ. Γιώρ­γος Μα­τσί­γκος.

«Αν δεν «κλει­δώ­σει»  συμ­φω­νία της κυ­βέρ­νη­σης με τους δα­νει­στές  μέχρι το τέλος Φε­βρουα­ρί­ου θα υπάρ­ξουν ση­μα­ντι­κές επι­πτώ­σεις στον του­ρι­σμό τόσο για την   Ελ­λά­δα όσο και για τη Ρόδο. Τώρα κλεί­νουν οι κρα­τή­σεις και τα πα­κέ­τα δια­κο­πών. Αυτή την κρί­σι­μη πε­ρί­ο­δο όμως γί­νε­ται δυ­σφή­μι­ση στην Ελ­λά­δα.  Τα ξένα ΜΜΕ προ­βάλ­λουν μόνο  πόσο στοί­χι­σε η Ελ­λά­δα στους Ευ­ρω­παί­ους πο­λί­τες», πα­ρα­τη­ρεί ο κ. Γιώρ­γος Μα­τσί­γκος.

Ο πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Διευ­θυ­ντών Ξε­νο­δο­χεί­ων ανα­φέ­ρε­ται και στα προ­βλή­μα­τα που πα­ρου­σιά­ζουν κά­ποιες αγο­ρές, όπως για πα­ρά­δειγ­μα, της Ρω­σί­ας.

«Η μεί­ω­ση στις κρα­τή­σεις από τη συ­γκε­κρι­μέ­νη αγορά   υπο­λο­γί­ζε­ται στο 50%.  Τώρα ανα­κοι­νώ­θη­καν  και τα μέτρα από την κυ­βέρ­νη­ση της συ­γκε­κρι­μέ­νης χώρας. Ου­σια­στι­κά  δεν επι­τρέ­πο­νται στους Ρώ­σους τα τα­ξί­δια στην Ευ­ρώ­πη», εξη­γεί ο κ. Μα­τσί­γκος.

Η συ­νέ­ντευ­ξη του κ. Γιώρ­γου Μα­τσί­γκου, ανα­λυ­τι­κά:

• Πως εξε­λίσ­σε­ται η κα­τά­στα­ση με τις κρα­τή­σεις στα ξε­νο­δο­χεία της Ρόδου;

Η κα­τά­στα­ση δεν είναι ευ­χά­ρι­στη τις τε­λευ­ταί­ες ημέ­ρες. Οι κρα­τή­σεις έχουν  μειω­θεί τόσο πολύ που αρ­χί­σα­με  να ανη­συ­χού­με. Εί­χα­με ξε­κι­νή­σει καλά αλλά  από την  Πα­ρα­σκευή 13 Φε­βρουα­ρί­ου  οι κρα­τή­σεις που κα­τα­γρά­φου­με  είναι ελά­χι­στες. Αν συ­νε­χι­στεί η αβε­βαιό­τη­τα θα δη­μιουρ­γη­θεί πρό­βλη­μα. Δεν έχει βελ­τιω­θεί η κα­τά­στα­ση με τη Ρωσία. Η μεί­ω­ση στις κρα­τή­σεις από τη συ­γκε­κρι­μέ­νη αγορά   υπο­λο­γί­ζε­ται στο 50%.  Τώρα ανα­κοι­νώ­θη­καν  και τα μέτρα από την κυ­βέρ­νη­ση της συ­γκε­κρι­μέ­νης χώρας . Ου­σια­στι­κά  δεν επι­τρέ­πο­νται στους Ρώ­σους τα τα­ξί­δια στην Ευρώπ

• Τι θα γίνει αν δεν «κλει­δώ­σει» συμ­φω­νία με τους δα­νει­στές;

Θα είναι κα­τα­στρο­φι­κό για τον του­ρι­σμό της Ελ­λά­δος και της Ρόδου. Τώρα κλεί­νουν οι κρα­τή­σεις και τα πα­κέ­τα δια­κο­πών. Αυτή την κρί­σι­μη πε­ρί­ο­δο όμως γί­νε­ται δυ­σφή­μι­ση στην Ελ­λά­δα.  Τα ξένα ΜΜΕ προ­βάλ­λουν μόνο  πόσο στοί­χη­σε η Ελ­λά­δα στους Ευ­ρω­παί­ους πο­λί­τες. Όλα αυτά λει­τουρ­γούν αρ­νη­τι­κά για τον του­ρι­σμό. Αν δεν «κλει­δώ­σει»  συμ­φω­νία της κυ­βέρ­νη­σης με τους δα­νει­στές  μέχρι το τέλος Φε­βρουα­ρί­ου θα υπάρ­ξουν ση­μα­ντι­κές επι­πτώ­σεις στον του­ρι­σμό τόσο για την   Ελ­λά­δα όσο και για τη Ρόδο.

• Θα έχου­με ακυ­ρώ­σεις στις κρα­τή­σεις που έγι­ναν ήδη;

Το θέμα είναι πως οι πε­ρισ­σό­τε­ρες κρα­τή­σεις στα ξε­νο­δο­χεία  γί­νο­νται αυτή την εποχή. Με τον τρόπο που εξε­λίσ­σε­ται η κα­τά­στα­ση κιν­δυ­νεύ­ου­με να μην  έχου­με  κρα­τή­σεις της τε­λευ­ταί­ας στιγ­μής. Ο Φε­βρουά­ριος και ο Μάρ­τιος είναι  οι μήνες όπου κλεί­νο­νται αρ­κε­τά πα­κέ­τα δια­κο­πών.  Αν οι κρα­τή­σεις δεν είναι  ικα­νο­ποι­η­τι­κές οι τουρ οπε­ρέι­τορς θα αρ­χί­σουν να μας πιέ­ζουν να μειώ­σου­με τις τιμές και να κά­νου­με με­γά­λες προ­σφο­ρές. Όταν δουν πως δεν γε­μί­ζουν τα αε­ρο­πλά­να θα ακυ­ρώ­νουν πτή­σεις. Αυτός είναι ο λόγος που μί­λη­σα για  με­γά­λο πρό­βλη­μα. Πρέ­πει να λά­βου­με υπόψη μας ότι η και  Τουρ­κία δεν πάει καλά. Οι γεί­το­νες  όμως ξε­κί­νη­σαν τις  προ­σφο­ρές. Έχου­με να αντα­γω­νι­στού­με δη­λα­δή  την γει­το­νι­κή χώρα που μπο­ρεί  να πάρει αρ­κε­τές κρα­τή­σεις της τε­λευ­ταί­ας στιγ­μής.

• Προ­βλέ­πε­ται δη­λα­δή να είναι δύ­σκο­λη η φε­τι­νή σεζόν;

Με τα ση­με­ρι­νά δε­δο­μέ­να θα είναι δύ­σκο­λη. Η ρω­σι­κή αγορά ξε­κι­νά με αρ­νη­τι­κό πρό­ση­μο. Για να κα­λυ­φθεί το κενό που έχει δη­μιουρ­γη­θεί  θα πρέ­πει να πάνε καλά οι υπό­λοι­πες αγο­ρές. Αν δεν συμ­βεί αυτό θα  είναι δύ­σκο­λη η σεζόν.

• Μπο­ρεί η Ρόδος να ανα­στρέ­ψει το αρ­νη­τι­κό κλίμα στην του­ρι­στι­κή έκ­θε­ση του Βε­ρο­λί­νου;

Στην του­ρι­στι­κή έκ­θε­ση του Βε­ρο­λί­νου δεν μπο­ρεί να ανα­τρα­πεί το πρό­βλη­μα. Όλα εξαρ­τώ­νται από τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με τους δα­νει­στές. Αν όλα πάνε καλά και η χώρα συ­νε­χί­σει να είναι στην Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση τότε κάτι μπο­ρεί να γίνει.  Αν έχου­με και τη βο­ή­θεια του αρ­μο­δί­ου  υπουρ­γεί­ου όλα θα πάνε καλά. Πρέ­πει  να προ­βά­λου­με  στο εξω­τε­ρι­κό την ασφά­λεια και την ποιό­τη­τα.

• Ποιά είναι τα θέ­μα­τα που θέ­σα­τε στην ανα­πλη­ρώ­τρια υπουρ­γό Του­ρι­σμού κ. Κου­ντου­ρά στην συ­νά­ντη­ση που εί­χα­τε μαζί της πριν λίγες ημέ­ρες;

Ζη­τή­σα­με να ενερ­γο­ποι­η­θεί στην Ευ­ρώ­πη, προ­κει­μέ­νου να προ­βλη­θεί καλά η Ελ­λά­δα. Πρέ­πει να φανεί πως στην χώρα μας υπάρ­χει στα­θε­ρό­τη­τα και ασφά­λεια. Είναι ανά­γκη να φανεί πως δεν θα αυ­ξη­θεί ο  ΦΠΑ  στη δια­μο­νή. Συ­ζη­τή­σα­με  για την επι­μή­κυν­ση της σεζόν, για την εκ­παί­δευ­ση,  την προ­βο­λή και τη  δια­φή­μι­ση. Ο χώρα πρέ­πει να προ­βλη­θεί καλά στο εξω­τε­ρι­κό.

• Προ­σκα­λέ­σα­τε την  ανα­πλη­ρώ­τρια του­ρι­σμού να έρθει στη Ρόδο;

Την προ­σκα­λέ­σα­με να έρθει στη Ρόδο. Θέ­λου­με να συν­δυά­σου­με την  επί­σκε­ψη της με ημε­ρί­δα που θα διορ­γα­νώ­σου­με και θα αφορά την ποιό­τη­τα.

•  Ποιά θέ­μα­τα συ­ζη­τή­σα­τε  στη γε­νι­κή συ­νέ­λευ­ση του Συλ­λό­γου Διευ­θυ­ντών Ξε­νο­δο­χεί­ων;

Κά­να­με απο­λο­γι­σμό των δρά­σε­ων που υλο­ποι­ή­θη­καν  την προη­γού­με­νη χρο­νιά. Το 2014 πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν  18  εκ­δη­λώ­σεις και ημε­ρί­δες για τα μέλη μας. Δώ­σα­με έμ­φα­ση στην ποιό­τη­τα.  Φέτος  προ­γραμ­μα­τί­ζου­με  20 εκ­δη­λώ­σεις. Η αρχή θα γίνει με ένα σε­μι­νά­ριο για τα  Social media  και το marketing.  Θέ­λου­με να προ­βά­λου­με τον προ­ο­ρι­σμό και τα ξε­νο­δο­χεία μας. Τα σε­μι­νά­ρια θα είναι ανοι­κτά για όλους.  Μετά τις του­ρι­στι­κές εκ­θέ­σεις που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν στο Βε­ρο­λί­νο και τη  Μόσχα θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί ημε­ρί­δα για την ποιό­τη­τα στις πα­ρε­χό­με­νες υπη­ρε­σί­ες.

• Ποιο είναι το αντί­δο­το  για την αντι­με­τώ­πι­ση του all inclusive;

Το αντί­δο­το είναι η προ­βο­λή των εναλ­λα­κτι­κών μορ­φών του­ρι­σμού η το­πι­κή γα­στρο­νο­μία και η καλή φι­λο­ξε­νία. Ο πε­λά­της πρέ­πει να κα­τα­λά­βει πως είναι κα­λύ­τε­ρο να έχει την ελευ­θε­ρία να επι­σκε­φθεί  τον τόπο μας. Έτσι θα αλ­λά­ξουν τα πα­κέ­τα και δεν θα είναι  τα πε­ρισ­σό­τε­ρα all inclusive. Όλα αυτά μπο­ρούν να γί­νουν αρκεί να συ­νερ­γα­στού­με όλοι οι φο­ρείς.  Δεν προ­βά­λα­με όπως πρέ­πει μέχρι τώρα  τα πλε­ο­νε­κτή­μα­τά μας. Εί­χα­με εστιά­σει στο μο­ντέ­λο «ήλιος και θά­λασ­σα»  και αυτό δεν μας βο­ή­θη­σε  τε­λι­κά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.