Συνεντεύξεις

Μ. Μιχαήλ: «Εκτός των μεταρρυθμίσεων χρειάζεται και ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης»

«Δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες κρίνεται επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν τάχιστα ώστε να βοηθήσουν την ανάταξη της οικονομίας μας».
Στην ανάγκη να εφαρμοσθούν σωστά μέτρα, που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη στη χώρα, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στη “δ” ο πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ.
«Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο τρίπτυχο φοροδιαφυγή – διαφθορά- ανασυγκρότηση δημόσιας διοίκησης. Η καταπολέμηση και η πάταξη της φοροδιαφυγής απαιτούν άμεση προτεραιότητα. Πιστεύω ότι είναι η αιτία πολλών κακών που έχουμε υποστεί ως κοινωνία τα τελευταία τριάντα χρόνια με άμεση συνέπεια τον υπερδανεισμό του κράτους», εξηγεί ο κ. Μιχαήλ και τονίζει πως πέρα των μεταρρυθμίσεων χρειάζεται και ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης.
Σε ερώτηση σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ ο κ. Μιχαήλ Μιχαήλ δηλώνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.
«Δεν πρέπει ως τοπική κοινωνία να εφησυχάζουμε σε οποιαδήποτε διαβεβαίωση τόσο σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ όσο και με διάφορα άλλα ζητήματα της περιοχής μας. Θα πρέπει να πάψουμε να αντιδρούμε πυροσβεστικά , και μέσα από συνεργατικές δράσεις φορέων και αρχών να διαμορφώσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με κοινό σχεδιασμό και στρατηγική», δηλώνει ο κ. Μιχαήλ.
Ο πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου αναφέρεται και στη μελέτη που θα εκπονηθεί για να αποτυπωθούν τα πραγματικά εισοδήματα των κατοίκων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η συνέντευξη του κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, αναλυτικά:
• Σε ποιά κατάσταση βρίσκεται η τοπική οικονομία που κι αυτή επηρεάζεται απο τις πολιτικές εξελίξεις; Θεωρείτε πως θα επιτύχουν οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές καθώς ακόμη και γερμανικα μέσα ενημέρωσης δικαιώνουν τις ελληνικές θέσεις;
Πεποίθησή μου και από ότι διαφαίνεται είναι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και των εταίρων μας, η οποία θα λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας για την εύθραυστη οικονομία μας, καθώς θα μετριάσει την αβεβαιότητα και ανασφάλεια που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες στην χώρα μας λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατούσε. Στη διαβούλευση για την επίτευξη συμφωνίας θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη δύο κρίσιμοι παράγοντες της ελληνικής πραγματικότητας. Η παρατεταμένη ύφεση και συνάμα η εφαρμογή αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας, που εξουθένωσε και εξάντλησε πολλές κοινωνικές ομάδες, είχε σαν αποτέλεσμα να χαθούν θέσεις εργασίας , αποταμιεύσεις, επιχειρήσεις αλλά το σημαντικότερο είναι ότι χάθηκε η ελπίδα για την αποκατάσταση αυτών. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων οι οποίες κρίνεται επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν τάχιστα ώστε να βοηθήσουν την ανάταξη της οικονομίας μας.

• Σε ποιους τομείς πρέπει να δοθεί έμφαση στις μεταρρυθμίσεις;
Έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο τρίπτυχο φοροδιαφυγή-διαφθορά- ανασυγκρότηση δημόσιας διοίκησης. Η καταπολέμηση και πάταξη της φοροδιαφυγής απαιτεί άμεση προτεραιότητα. Πιστεύω ότι είναι η αιτία πολλών κακών που έχουμε υποστεί ως κοινωνία τα τελευταία τριάντα χρόνια με άμεση συνέπεια τον υπερδανεισμό του κράτους. Αποτελεί την σημαντικότερη πηγή κοινωνικής αδικίας στη χώρα μας, στρεβλώνει τους όρους ανταγωνισμού στον επιχειρηματικό κόσμο, στερεί δημόσια έσοδα και οδηγεί στην υπερφορολόγηση αφού το κράτος δεν θέλει να μειώσει τις δαπάνες του. Η αδυναμία αυτή του κράτους να πατάξει την φοροδιαφυγή η οποία αντιπροσωπεύει το 30% της οικονομίας καταδικάζει όλους τους άλλους, τους ειλικρινείς, στην ανέχεια και στερεί τη χώρα από τη δυνατότητα ταχύτερης ανάπτυξης. Η καταπολέμηση της διαφθοράς θα πρέπει να αποτελεί κι αυτή άμεση προτεραιότητα έχοντας υπόψιν την υψηλή θέση που έχει η χώρα μας στις διεθνείς στατιστικές και έρευνες για την διαφθορά, και το ότι οι επενδυτές θέλουν ένα σαφές και ξεκάθαρο πλαίσιο για να τοποθετηθούν μακροπρόθεσμα. Πέραν των μεταρρυθμίσεων πιστεύω ότι χρειάζεται και ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης της κοινωνίας με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς και να τυγχάνει ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης.
• Έχει κλείσει το θέμα των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ γιατί το θέμα έχει επανέλθει από τους δανειστές;
Δεν πρέπει ως τοπική κοινωνία να εφησυχάζουμε σε οποιαδήποτε διαβεβαίωση τόσο σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ όσο και διάφορα άλλα ζητήματα της περιοχής μας. Θα πρέπει να πάψουμε να αντιδρούμε πυροσβεστικά, και μέσα από συνεργατικές δράσεις φορέων και αρχών να διαμορφώσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με κοινό σχεδιασμό και στρατηγική.
• Πότε θα ξεκινήσει η εκπόνηση μελέτης για λογαριασμό της Περιφέρειας και ποιοί οι στόχοι;
Η εκπόνηση της έρευνας από το Οικονομικό Επιμελητήριο θα ξεκινήσει άμεσα μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης την ερχόμενη εβδομάδα. Έχουμε ήδη συμφωνήσει με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών και το μεταπτυχιακό τμήμα του Παντείου Πανεπιστημίου να αναλάβουν το συντονισμό της όλης δράσης ,και ερευνητές της μελέτης θα επιλεγούν συνάδελφοι Δωδεκανήσιοι Οικονομολόγοι. Στόχος της έρευνας θα είναι να αποτυπωθούν τα πραγματικά εισοδήματα των κατοίκων της Περιφέρειας μας διαχρονικά από το 2006 έως σήμερα και όχι αυτών που προέκυψαν με τον αντικειμενικό προσδιορισμό εισοδήματος που είχε ως άμεση συνέπεια την απένταξη μας από το Στόχο 1. Η υπέρβαση του εισοδηματικού κριτηρίου του κατά κεφαλήν εισοδήματος πάνω από το 75% του μέσου όρου της Ε.Ε έγινε από το νομό Κυκλάδων αλλά με βάση τα τεκμαρτά και όχι τα πραγματικά εισοδήματα των νησιωτών. Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔΝΑ) για την εμπιστοσύνη στον επιστημονικό μας φορέα αναθέτοντας του την εκπόνηση της μελέτης.

• Πιστεύετε πως η Περιφέρεια πρέπει να μείνει στο στοχο ένα; Γιατί θα πρέπει να συνεχιστούν οι χρηματοδοτήσεις απο την ΕΕ;
Όπως γνωρίζουμε οι πόροι που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υποστήριξη των φτωχότερων περιφερειών της μέσω των διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου συνοχής κατηγοριοποιούνται σε δύο κλάδους ανάλογα με το μέσο όρο του κατά κεφαλήν εισοδήματος των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος Σύγκλισης (πρώην Στόχος 1) ο οποίος καλύπτει περιφέρειες με κατά κεφαλή ΑΕγχΠ κάτω από το 75% του μέσου όρου της Ε.Ε και στοχεύει στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης τους. Ο Στόχος αυτός προτάσσει το ανθρώπινο και φυσικό κεφάλαιο την καινοτομία και την κοινωνία της γνώσης. Στόχος Περιφερειακής Ανταγωνιστικότητας και Απασχόλησης (πρώην στόχος 2) ο οποίος καλύπτει όλες τις περιφέρειες της επικράτειας εκτός εκείνων που καλύπτονται ήδη από το Στόχο Σύγκλισης. Αποβλέπει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της απασχόλησης και της ελκυστικότητας των περιοχών αυτών. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ενταχθεί από το 2008 στο Στόχο 2 με αποτέλεσμα να χάνονται πόροι από τα αναπτυξιακά προγράμματα. Διατηρώντας τις επιφυλάξεις της η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσον αφορά τα κριτήρια απένταξης από τον στόχο 1 τα οποία κατά την άποψή μας είναι μαχητά, αναθέτει στο Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου την εκπόνηση έρευνας μέσω της οποίας θα τεκμηριωθεί η επανένταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Στόχο Σύγκλισης (πρώην Στόχος 1).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου