ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οξύτατη επίθεση κατά της Γεωργοένωσης από συνεταιριστές της ΚΑΙΡ

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
ΕΑΣΔ

Δρι­μεία επί­θε­ση στην Ένωση Αγρο­τι­κών Συ­νε­ται­ρι­σμών Δω­δε­κα­νή­σου εξα­πέ­λυ­σαν χθες, με επι­στο­λή τους, πρό­ε­δροι αγρο­τι­κών συ­νε­ται­ρι­σμών, μετά την δια­πί­στω­ση όχι επι­χει­ρεί­ται η κα­τάρ­γη­ση της διοί­κη­σης της ΚΑΪΡ.

Την επι­στο­λή υπο­γρά­φουν οι κ.κ. Γιάν­νης Χρι­στο­φο­ρά­κης Πρό­ε­δρος Αγρο­τι­κού Συ­νε­ται­ρι­σμού Εμπω­να, Μερ­κού­ρης Μπά­κης Πρό­ε­δρος Αθλη­τι­κού Συλ­λό­γου Έμπω­να, Μιλ­τιά­δης Καρ­να­βάς Πρό­ε­δρος Κοι­νό­τη­τας Έμπω­να, Γιάν­νης Περ­δι­κά­κης Πρό­ε­δρος Πο­λι­τι­στι­κού Συλ­λό­γου Έμπω­να, Δια­μα­ντής Κον­νι­σής, Πρό­ε­δρος Συ­νε­ται­ρι­σμού Μο­νο­λί­θου και Πρό­ε­δρος Κοι­νό­τη­τας Μο­νο­λί­θου, Εμ­μα­νου­ήλ Γε­ωρ­γαλ­λής Πρό­ε­δρος Συ­νε­ται­ρι­σμού Αγίου Ισι­δώ­ρου και Κων. Με­νε­γά­κης εκ­πρό­σω­πος του Πο­λι­τι­στι­κού Συλ­λό­γου Σια­νών.

Στην επι­στο­λή ανα­φέ­ρο­νται τα εξής:

«Κύ­ριοι,

Με θλίψη και οργή πα­ρα­κο­λου­θού­με το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα τις εξε­λί­ξεις στην Κ.Α.Ι.Ρ. με απο­κο­ρύ­φω­μα την προ­σφυ­γή σας στην ει­σαγ­γε­λία. Με αυτήν, κα­τη­γο­ρεί­ται ο Πρό­ε­δρος και το Διοι­κη­τι­κό Συμ­βού­λιο για απι­στία και κα­κο­δια­χεί­ρι­ση, πα­ρό­λο που δί­νουν μια άνιση μάχη στα τε­λευ­ταία τέσ­σε­ρα χρό­νια να κρα­τή­σουν στην ζωή μια συ­νε­ται­ρι­στι­κή επι­χεί­ρη­ση η οποία το μόνο που είχε κα­τα­φέ­ρει τα προη­γού­με­να 20 χρό­νια είναι να συσ­σω­ρεύ­ει χρέη και να ξε­που­λά την πε­ριου­σία της. Η προ­σφυ­γή σας αυτή απο­τε­λεί πρό­σχη­μα ώστε η πα­ρού­σα διοί­κη­ση να κη­ρυ­χθεί έκ­πτω­τη και να δια­τά­ξε­τε άμεση εκλο­γή νέου Δ.Σ.

Να σας θυ­μί­σου­με πως η πα­ρού­σα διοί­κη­ση εξε­λέ­γη μετά από σύμ­φω­νη γνώμη της ΕΑΣΔ ως με­γα­λο­με­τό­χου, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας το δί­καιο και πάγιο αί­τη­μα των πα­ρα­γω­γών να έχουν λόγο και φωνή στις απο­φά­σεις της εται­ρεί­ας, με γνώ­μο­να την αντι­προ­σώ­πευ­ση όλων των στα­φυ­λο­πα­ρα­γω­γι­κών συ­νε­ται­ρι­σμών του νη­σιού και έχαι­ρε της εμπι­στο­σύ­νης τους καθ’ όλη τη διάρ­κεια της θη­τεί­ας της, με εξαί­ρε­ση τον Αγρο­τι­κό Συ­νε­ται­ρι­σμό των Φανών.

Όσον αφορά για δήθεν εύ­νοια του ΑΣ Έμπω­νας από το υπάρ­χον ΔΣ της ΚΑΙΡ ΑΕ, έχου­με να απα­ντή­σου­με σε εσάς, αλλά και στον Α.Σ. Φανών ότι κάθε άλλο παρά έχει ευ­νοη­θεί ο ΑΣ Έμπω­νας δια­χρο­νι­κά από οποια­δή­πο­τε διοί­κη­ση της ΚΑΪΡ ΑΕ, όπως συ­νέ­βη και την τε­λευ­ταία τε­τρα­ε­τία. Αν κά­ποιοι έχουν ευ­νοη­θεί σε με­γά­λο βαθμό και με απο­τέ­λε­σμα να ζη­μιώ­νε­ται η εται­ρεία για πάρα πολλά χρό­νια, είναι οι πα­ρα­γω­γοί των γαλ­λι­κών ποι­κι­λιών με με­γά­λη στρεμ­μα­τι­κή από­δο­ση και μά­λι­στα για ποι­κι­λί­ες με με­γά­λο κό­στος ανά κιλό, που δεν χρεια­ζό­ταν η ΚΑΙΡ.

Αν μι­λή­σου­με δε και για τιμές ανά κιλό που ει­σπράτ­τουν εδώ και πάρα πολλά χρό­νια οι πα­ρα­γω­γοί από τις Φάνες σε σύ­γκρι­ση με τους πα­ρα­γω­γούς των ορει­νών πε­ριο­χών υπάρ­χει και εδώ δια­φο­ρά ίσως και άνω του 20% και με μι­κρό­τε­ρο με­τα­φο­ρι­κό κό­στος.

Ο Α.Σ. Έμπω­νας εδώ και αρ­κε­τά χρό­νια βοη­θά­ει για την με­τα­φο­ρά της πρώ­της ύλης όχι μόνο των πα­ρα­γω­γών του Έμπω­να, αλλά και σχε­δόν ολό­κλη­ρης της πε­ρι­φε­ρεια­κής ενό­τη­τας Ατα­βύ­ρου, οπότε είναι κρίμα αλλά και άδικο να βάλ­λε­ται ένας τόσο ση­μα­ντι­κός καθώς και υγιής ορ­γα­νι­σμός.

Αν η εύ­νοια είναι τα 12000 ευρώ πε­ρί­που που ει­σέ­πρα­ξε ένα­ντι των πα­ρα­γω­γών για να πλη­ρω­θούν οι ιδιο­κτή­τες των φορ­τη­γών Δ.Χ, τότε μι­λά­με πλέον για εμπά­θεια, καθώς οι κα­ταγ­γέλ­λο­ντες θα μπο­ρού­σαν να ρω­τή­σουν αν ο ΑΣ Έμπω­νας έχει ει­σπρά­ξει και τι ποσό σε προ­μή­θεια για την ερ­γα­σία που προ­σφέ­ρει.

Ότι αφορά τις λοι­πές κα­ταγ­γε­λί­ες για την ρύθ­μι­ση του ΙΚΑ πρέ­πει να πούμε ότι υπάρ­χει ενη­μέ­ρω­ση εγ­γρά­φως, ότι η ρύθ­μι­ση είχε χαθεί πριν την ανά­λη­ψη των κα­θη­κό­ντων της υπάρ­χου­σας διοί­κη­σης της ΚΑΙΡ. Αρα την κα­τη­γο­ρία αυτήν, για ζημία της εται­ρεί­ας να την ανα­ζη­τή­σε­τε σε προη­γού­με­να ΔΣ που εσείς διο­ρί­ζα­τε καθώς και απαλ­λάσ­σα­τε με με­γά­λη ευ­κο­λία των ευ­θυ­νών τους.

Για τον πε­λά­τη που έδωσε επι­τα­γές χωρίς να υπάρ­χει αντί­κρι­σμα ύψους πε­ρί­που 130000 ευρώ, ένα­ντι πώ­λη­σης σε αυτόν εμπο­ρευ­μά­των της εται­ρεί­ας, απα­ντά­με ότι δεν υπήρ­ξε αδια­φο­ρία της διοί­κη­σης για να κα­τη­γο­ρεί­ται ότι ζη­μιώ­θη­κε η εται­ρεία. Σε ένα ύψος τζί­ρου τε­τρα­ε­τί­ας πε­ρί­που 20 εκ ευρώ οι μόνες επι­σφά­λειες είναι 130.000 ευρώ (0,65%) που είναι πολύ κάτω από τον Μ.Ο. της αγο­ράς.

Σε αντί­θε­τη πε­ρί­πτω­ση η προη­γού­με­νη διοί­κη­ση έδωσε εμπο­ρεύ­μα­τα αρ­κε­τών εκα­το­ντά­δων χι­λιά­δων ευρώ σε γνω­στή πο­το­ποι­ία του νη­σιού μας και είχε ανεί­σπρα­κτα από αυτήν την συμ­φω­νία άνω των 500.000 ευρώ. Η πα­ρού­σα διοί­κη­ση με την στή­ρι­ξη και των πα­ρα­γω­γών ει­σέ­πρα­ξε έως σή­με­ρα ένα ση­μα­ντι­κό ποσό από αυτήν την εται­ρεία εκεί που αυτά τα χρή­μα­τα θε­ω­ρού­νταν χα­μέ­να ή επι­σφα­λή. Αρα και σε αυτήν την πε­ρί­πτω­ση είναι το λι­γό­τε­ρο ατυ­χής η κα­τη­γο­ρία.

Δεν θα ει­σέρ­θου­με σε πε­ρισ­σό­τε­ρες λε­πτο­μέ­ρειες για τις κα­τη­γο­ρί­ες που ατυ­χώς ο Συ­νε­ται­ρι­σμός Φανών έχει επι­κα­λε­σθεί, καθώς πι­στεύ­ου­με ότι όλοι μαζί οι πα­ρα­γω­γι­κοί συ­νε­ται­ρι­σμοί του νη­σιού, θα πρέ­πει να διεκ­δι­κή­σου­με αυτά που δι­καιού­μα­στε.

Η διοί­κη­ση της ΚΑΪΡ ΑΕ πρέ­πει να πα­ρα­μεί­νει στα χέρια των συ­νε­ται­ρι­σμών και όχι σε εσάς κύ­ριοι της ΕΑΣΔ, που η μόνη πα­ρα­γω­γή στα­φυ­λιών είναι στις αυλές των σπι­τιών σας.

Αυτή σας η από­φα­ση, πρό­κλη­ση στην κοινή λο­γι­κή, η οποία στέλ­νει στον ανα­κρι­τή να απο­λο­γη­θεί τη μόνη διοί­κη­ση που κα­τόρ­θω­σε όχι μόνο να μην αυ­ξή­σει αλλά να μειώ­σει τα χρέη της επι­χεί­ρη­σης, βρί­σκει αντί­θε­τες τις το­πι­κές κοι­νω­νί­ες που έχουν άμεση εξάρ­τη­ση από την επι­βί­ω­ση της εται­ρεί­ας και είναι εν­δει­κτι­κή των προ­θέ­σε­ών σας.

Με την πα­ρού­σα δη­λώ­νου­με την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα μας ώστε:

1. Η επι­λο­γή του Δ.Σ. της εται­ρί­ας να είναι δική μας υπό­θε­ση

2. Η Κ.Α.Ι.Ρ. να πα­ρα­μεί­νει συ­νε­ται­ρι­στι­κή επι­χεί­ρη­ση όπως ήταν, και

3. Οι με­το­χές να γυ­ρί­σουν στους  φυ­σι­κούς δι­καιού­χους, δη­λα­δή στους στα­φυ­λο­πα­ρα­νω­νι­κούς συ­νε­ται­ρι­σμούς

Απαι­τού­με άμεσα συ­νά­ντη­ση με το Δ.Σ. της Ε.Α.Σ.Δ. ώστε να βρε­θούν τρό­ποι όλα τα πα­ρα­πά­νω να υλο­ποι­η­θούν. Τρό­πος νο­μι­κά υπάρ­χει, αρκεί να υπάρ­χει θέ­λη­ση από την διοί­κη­ση του ΕΑΣΔ να δώσει πα­ρά­τα­ση στην διοί­κη­ση της ΚΑΙΡ έως την ετή­σια τα­κτι­κή γε­νι­κή συ­νέ­λευ­ση.

Σε δια­φο­ρε­τι­κή πε­ρί­πτω­ση εί­μα­στε υπο­χρε­ω­μέ­νοι να δη­λώ­σου­με πως θα μας βρεί­τε απέ­να­ντί σας. Δεν πρό­κει­ται να επι­τρέ­ψου­με σε πε­ρι­φε­ρό­με­νους συμ­βού­λους, εθι­σμέ­νους πο­λι­τευ­τές και συ­ντα­ξιού­χους πα­ρά­γο­ντες να ορί­ζουν την τύχη της εται­ρεί­ας μας, το μέλ­λον ημών και των παι­διών μας. Η εν­δυ­μα­σία του αδέ­κα­στου δι­κα­στή και του νη­φά­λιου κριτή των πε­πραγ­μέ­νων της διοί­κη­σης δεν σας ται­ριά­ζει».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.