Ρεπορτάζ

Γ. Mατσίγκος: Ρευστά ακόμα τα πράγματα για την επόμενη σεζόν

Ρευστό παραμένει το τοπίο γύρω από την επόμενη τουριστική σεζόν. Τις πρώτες τάσεις και ενδείξεις αντλούσε η αγορά συνήθως στις 26 Δεκεμβρίου (boxing day) που έχει καθιερωθεί ως ημέρα κατά την οποία πραγματοποιείται στη Βρετανία μεγάλος όγκος κρατήσεων για την επόμενη τουριστική σεζόν. Αυτή τη φορά, η boxing day δεν λειτούργησε ως… βαρόμετρο για τη νέα σεζόν, καθώς οι κρατήσεις παραμένουν στον πάγο, πράγμα αναμενόμενο, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν ακόμη κανένα προγραμματισμό για ταξίδια. Και μπορεί να έχουν μόλις ξεκινήσει οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη, το γεγονός όμως αυτό δεν έχει προλάβει-τουλάχιστον όχι ακόμη-να ενισχύσει τον προγραμματισμό των ευρωπαίων για διακοπές.
Οι πρώτες αφίξεις στη Ρόδο ξεκινούν στα τέλη Μαρτίου σύμφωνα με τον μέχρι τώρα ισχύοντα προγραμματισμό, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθούν τελικά, ή αν θα υπάρξουν ακυρώσεις. Οι πρώτοι επισκέπτες του νησιού, θα είναι Άγγλοι και Ισραηλινοί, ενώ μουδιασμένοι είναι ακόμη οι Γερμανοί, καθώς οι κρατήσεις από τη συγκεκριμένη αγορά είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες.
Είθισται η τουριστική περίοδος να ανοίγει λίγο πριν το Πάσχα των Καθολικών που θα είναι την Κυριακή 4 Απριλίου 2021. Η πορεία των κρατήσεων δείχνει πάντως ότι η πρώιμη τουριστική περίοδος, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, θα είναι εξαιρετικά υποτονική. Από τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να αυξηθούν οι ρυθμοί των κρατήσεων, ανάλογα πάντα με την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών και τους όποιους περιορισμούς υπάρξουν όσον αφορά στα ταξίδια στο εξωτερικό. Τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν πάντως ότι μία κάποια φυσιολογική ροή αφίξεων θα υπάρχει από τον Ιούνιο και έπειτα, όταν δηλαδή υπάρξει σε όλη την Ευρώπη μία σχετική κανονικότητα με τα εμβόλια, με την πρώιμη σεζόν να είναι λίγο-πολύ χαμένη.
Πάντως τουρ οπερέιτορς και ξενοδόχοι προσπαθούν να τονώσουν το ενδιαφέρον των εν δυνάμει επισκεπτών με μεγάλες προσφορές για τις προκρατήσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι και 31 Ιανουαρίου. Τα ποσοστά των εκπτώσεων κυμαίνονται μεταξύ 20% και 30%. Και παρόλο που πρόκειται για πολύ μεγάλες προσφορές, το ενδιαφέρον παραμένει ακόμη χλιαρό έως… παγωμένο.
Σχετικά με τις τάσεις για την τουριστική σεζόν του 2021, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργος Ματσίγκος δήλωσε τα εξής: «Η νέα τουριστική σεζόν προβλέπεται δύσκολη. Είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις. Δεν υπάρχουν καν μελέτες για τον τουρισμό του 2021. Και δεν μπορούμε να προβούμε σε καμία πρόβλεψη, καθώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποια θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα στο επόμενο διάστημα ή πώς θα εξελιχθούν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη. Γίνονται ελάχιστες κρατήσεις αυτό το διάστημα και αυτό δεν μας επιτρέπει επίσης να σχηματίσουμε μία κάποια εικόνα για την επόμενη σεζόν. Είναι ακόμη ρευστά τα πράγματα και πιστεύω ότι θα έχουμε μία πιο συγκεκριμένη εικόνα από τα τέλη Ιανουαρίου κι έπειτα».
Πάντως η Ρόδος συγκαταλέγεται στους περιζήτητους προορισμούς για το 2021 σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου.
Ο προορισμός διαχειρίστηκε με επιτυχία την πανδημία του κορωνοϊού, δεν υπήρξε εξάπλωση των κρουσμάτων, τα υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόστηκαν με υψηλό επαγγελματισμό από τα ξενοδοχεία και δεν αλλοιώθηκε η τουριστική εμπειρία λόγω των περιορισμών και των μέτρων Covid που τέθηκαν σε ισχύ. Η επιτυχής διαχείριση σε συνδυασμό με την ικανοποίηση των επισκεπτών ενίσχυσαν την καλή φήμη του προορισμού. Η γερμανική έκδοση του businessinsider συμπεριλαμβάνει λ.χ. τη Ρόδο μαζί με την Κω και την Κρήτη στους τρεις ελληνικούς προορισμούς που θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση το 2021. Επίσης, η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικαλούμενη τον επικεφαλής της TUI Germany, Marek Andryszak, κατατάσσει τη Ρόδο στους δημοφιλέστερους προορισμούς της Μεσογείου, μαζί με την Κω, την Κρήτη και την Κέρκυρα. Ο Andryszak σημειώνει ωστόσο σε δημοσίευμα της FAZ ότι στα ποσοτικά και οικονομικά δεδομένα, ο τουρισμός θα επιστρέψει πριν το 2022.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου