ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Xατζημάρκος: «Είμαστε σε δημιουργική και όχι σε προεκλογική περίοδο»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΓIΩPΓOΣ ΧΑΤΖΗMAΡΚΟΣ

«Όπως βλέ­πε­τε, δεν βρι­σκό­μα­στε σε προ­ε­κλο­γι­κή πε­ρί­ο­δο. Εμείς εί­μα­στε σε μια δη­μιουρ­γι­κή πε­ρί­ο­δο. Οι εκλο­γές είναι τέλος Μαΐου του 2019 κι έχου­με πάρα πολύ χρόνο μέχρι τότε. Και κυ­ρί­ως έχου­με πάρα πολύ δου­λειά και πολ­λές ευ­θύ­νες απέ­να­ντι στα νησιά μας και τους συ­μπο­λί­τες μας, για να μπού­με από τώρα σε αυτή την δια­δι­κα­σία. Εί­μα­στε σε δη­μιουρ­γι­κή και όχι σε προ­ε­κλο­γι­κή πε­ρί­ο­δο».

Αυτό δή­λω­σε ο πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου κ. Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος, κατά την διάρ­κεια συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου που έδωσε με αφορ­μή την πα­ρου­σί­α­ση της νέας ιστο­σε­λί­δας του Φράγ­μα­τος Γα­δου­ρά, όταν κλή­θη­κε να σχο­λιά­σει την ανα­κοί­νω­ση της υπο­ψη­φιό­τη­τας του κ. Μαν. Γλυ­νού για την Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου.

Όσον αφορά τα σχό­λια ότι ‘κάνει μόνον μια απλή δια­χεί­ρι­ση του ΕΣΠΑ’ για το οποί­ον τον κα­τη­γό­ρη­σαν, ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος δή­λω­σε τα εξής:

«Να σο­βα­ρευ­τού­με λίγο. Εί­μα­στε σε μια πε­ρί­ο­δο που έχου­με πολλή δου­λειά και ερ­γα­ζό­μα­στε και δεν βρι­σκό­μα­στε ακόμη σε προ­ε­κλο­γι­κή πε­ρί­ο­δο. Δεν μπο­ρού­με να επι­τρέ­ψου­με να γίνει αυτό διότι θα συρ­θού­με στο να συ­ζη­τά­με τέ­τοιες δη­λώ­σεις, οι οποί­ες στε­ρού­νται πάσης σο­βα­ρό­τη­τας. Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι η εξής: Έχου­με μια πάρα πολύ με­γά­λη επι­τυ­χία. Εί­μα­στε δεύ­τε­ρη στην Ελ­λά­δα, σε πο­σο­στά απορ­ρό­φη­σης. Ο Μέσος Όρος απορ­ρό­φη­σης στην Ελ­λά­δα είναι στο 17% κι εμείς ως Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου εί­μα­στε στο 21%. Η πρώτη Πρι­φέ­ρεια, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία είναι η Κε­ντρι­κή Μα­κε­δο­νία –η πιο υπο­στε­λε­χω­μέ­νη Πε­ρι­φέ­ρεια της χώρας, η δική μας, δεν ήταν ανα­με­νό­με­νο να είναι στην δεύ­τε­ρη θέση και μά­λι­στα με 20% πάνω από τον Μέσο Όρο. Αυτό είναι απο­τέ­λε­σμα πάρα πολύ σκλη­ρής δου­λειάς, αν­θρώ­πων και σε καμία πε­ρί­πτω­ση δεν είναι απο­τέ­λε­σμα μιας δου­λειάς αν­θρώ­πων που είναι απλοί διεκ­πε­ραιω­τές».

Ο νέος ναός στην Ια­λυ­σό

Τέλος, ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος ανα­κοί­νω­σε πως σε συ­νά­ντη­ση και συ­νερ­γα­σία που είχε νω­ρί­τε­ρα χτες το πρωί στο γρα­φείο του με τον Σεβ. Μη­τρο­πο­λί­τη Ρόδου κ. Κύ­ριλ­λο, έγινε συ­ζή­τη­ση για την δωρεά στην Ιερά Μη­τρό­πο­λη Ρόδου, τμή­μα­τος ακι­νή­του στα Τριά­ντα με στόχο την ανέ­γερ­ση ναού.

«Προ­χω­ρά­ει το έργο για την ανέ­γερ­ση του νέου ναού στην Ια­λυ­σό. Το οι­κό­πε­δο το πα­ρα­χώ­ρη­σε η Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου και είμαι χα­ρού­με­νος, διότι θα απο­κτή­σει η Ια­λυ­σός έναν νέο ναό που αξί­ζει στον τόπο και στους πι­στούς», όπως υπο­γράμ­μι­σε.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι στην τε­λευ­ταία συ­νε­δρί­α­ση του Πε­ρι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λί­ου, είχε εγκρι­θεί η σχε­τι­κή από­φα­ση για την δωρεά στην Ιερά Μη­τρό­πο­λη Ρόδου, τμή­μα­τος ακι­νή­του στα Τριά­ντα με στόχο την ανέ­γερ­ση ναού.

Το οι­κό­πε­δο, είναι 4 στρέμμ­μα­τα, επί της λε­ω­φό­ρου Ηρα­κλει­δών οδός Καλ­λιπ­πά­τει­ρας και προ­βλέ­πε­ται δια­μόρ­φω­ση χώρων στάθ­μευ­σης. Η αξία του ξε­περ­νά τα 2εκ. ευρώ ενώ είχε δε­σμευ­τεί στο Σχέ­διο Πό­λε­ως επί θη­τεί­ας του πρώην δη­μάρ­χου Ια­λυ­σού κ. Σ. Στά­γκα.

Μά­λι­στα συ­νο­ρεύ­ει με το νέο υπό ανέ­γερ­ση βρε­φο­νη­πια­κό σταθ­μό σε οι­κό­πε­δο που επί­σης πα­ρα­χώ­ρη­σε η Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, 2,5 στρεμ­μά­των.

Αξί­ζει να ση­μειω­θεί ότι ο νέος Ναός θα ανε­γερ­θεί με δα­πά­νη της Εκ­κλη­σια­στι­κής Επι­τρο­πής Ια­λυ­σού.

Τα τε­χνι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά του έργου

Όπως έγρα­ψε η «δ» στην ει­σή­γη­ση την οποία έκανε ο ίδιος ο πε­ρι­φε­ρειάρ­χης κ. Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος, ανα­φέ­ρο­νται τα εξής:

«Με την από­φα­ση 34/2018 του Π.Σ. που επι­κυ­ρώ­θη­κε ως προς τη νο­μι­μό­τη­τα της από τον Συ­ντο­νι­στή της Α.Δ. Αι­γαί­ου με την υπ αριθ­μό 33544/8-6-2018 από­φα­σή του πα­ρα­χω­ρή­θη­κε σε αυτήν πε­ρι­γρα­φό­με­νο τμήμα ακι­νή­του στο οι­κο­δο­μι­κό τε­τρά­γω­νο ΟΤ65Β της ΚΜ 356 Γαιών Τρια­ντών στην ιερά Μη­τρό­πο­λη Ρόδου, για την ανέ­γερ­ση ναού, σύμ­φω­να με τις νε­ό­τε­ρες και ει­δι­κό­τε­ρες δια­τά­ξεις του Ν.4301/2014 (άρθρο 22 παρ. 3 αυτού) δηλ. με δωρεά με­τα­βί­βα­ση του εμπράγ­μα­τος δι­καιώ­μα­τος της κυ­ριό­τη­τας, άνευ ανταλ­λάγ­μα­τος.

Στην από­φα­ση αυτή δεν πε­ρι­γρά­φε­ται επα­κρι­βώς ο τρό­πος και η αιτία με­τα­βί­βα­σης της κυ­ριό­τη­τας (δηλ. δωρεά) και πε­ραι­τέ­ρω δεν γί­νε­ται ανα­φο­ρά στο συ­γκε­κρι­μέ­νο τμήμα του ακι­νή­του με πε­ρι­γρα­φή των στοι­χεί­ων γω­νιών που απο­τυ­πώ­νο­νται στο το­πο­γρα­φι­κό διά­γραμ­μα, στοι­χεία απα­ραί­τη­τα προ­κει­μέ­νου να ολο­κλη­ρω­θεί η με­τα­βί­βα­ση της κυ­ριό­τη­τας στο Κτη­μα­το­λό­γιο Ρόδου.

Ως εκ τού­του ει­ση­γού­μα­στε:

Την λήψη από­φα­σης (κατ’ επί­κλη­ση του άρ­θρου 176 του ν.3852/2010 με την οποία το Π.Σ. ασκεί αρ­μο­διό­τη­τα της Οι­κο­νο­μι­κής Επι­τρο­πής λόγω της σο­βα­ρό­τη­τας του θέ­μα­τος) με την οποία συ­μπλη­ρώ­νε­ται η ήδη λη­φθεί­σα από­φα­ση με αριθ­μό 34/2018 της από 15-4-2018 συ­νε­δρί­α­σης του Π.Σ. Ν. Αι­γαί­ου (υπ αριθ­μόν 4ο πρα­κτι­κό) ως προς:

1.την διευ­κρί­νι­ση ότι με­τα­βι­βά­ζε­ται, αιτία δω­ρε­άς, η πλή­ρης κυ­ριό­τη­τας τμή­μα­τος ακι­νή­του εμ­βα­δού 3.967 τ.μ. της Κ.Μ. 356 γαιών Τρια­ντών (τόμο; 1 φύλλο 41, φά­κελ­λος 172) υπό στοι­χεία γω­νιών 1,2,3,4,5,6,1 του οι­κο­δο­μι­κού τε­τρα­γώ­νου ΟΤ65Β του εγκε­κρι­μέ­νου σχε­δί­ου πό­λε­ως Ια­λυ­σού Ρόδου, όπως αυτό απει­κο­νί­ζε­ται στο από Ιού­νιος 2018 διά­γραμ­μα του πολ. Μη­χα­νι­κού Μ. Χα­τζη­μι­χα­ήλ και στο ΦΕΚ τ.Α.Α.ΑΠ φύλλο 239/8-11-2016, από την Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου στην Ιερά Μη­τρό­πο­λη Ρόδου σύμ­φω­να με τη διά­τα­ξη του άρ­θρου 22 παρ. του Ν.4301/2014.

2.την διευ­κρί­νι­ση ότι η με­τα­βί­βα­ση αυτή γί­νε­ται ατε­λώς ως προς τη με­τα­γρα­φή και χωρίς καμία δα­πά­νη ή έξοδα για την Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και τυχόν ρυ­μο­το­μι­κών βαρών.

Το ιστο­ρι­κό

Θυ­μί­ζου­με ότι το θέμα είχε έρθει στην επι­και­ρό­τη­τα τον πε­ρα­σμέ­νο Απρί­λιο, όταν η Επι­τρο­πή του άρ­θρου 7 του νόμου 2839/2000 είχε ακυ­ρώ­σει την πα­ρα­χώ­ρη­ση ακι­νή­του για την ανέ­γερ­ση νέας εκ­κλη­σί­ας στην Ια­λυ­σό (από το πε­ρι­φε­ρεια­κό συμ­βού­λιο) χα­ρα­κτη­ρί­ζο­ντάς την ως εσφαλ­μέ­νη και ζη­τού­σε να διορ­θω­θεί, προ­κα­λώ­ντας την δυ­σα­ρέ­σκεια και τα σχό­λια νο­μι­κών, αι­ρε­τών αλλά και των δη­μο­τών της πε­ριο­χής, αφού η Ια­λυ­σός έχει πολύ ανά­γκη από έναν νέο ναό καθώς ο υπάρ­χων ναός Κοι­μή­σε­ως της Θε­ο­τό­κου δεν επαρ­κεί για να κα­λύ­ψει τις απαι­τή­σεις του ποι­μνί­ου.

Το «πρά­σι­νο φως» δό­θη­κε τε­λι­κά τον πε­ρα­σμέ­νο Ιού­νιο από την Απο­κε­ντρω­μέ­νη Διοί­κη­ση Αι­γαί­ου, η οποία με από­φα­ση του Συ­ντο­νι­στή της κ. Νίκου Θε­ο­δω­ρί­δη προ­χώ­ρη­σε στην επι­κύ­ρω­ση της από­φα­σης του Πε­ρι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λί­ου Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, για την πα­ρα­χώ­ρη­ση από την Πε­ρι­φέ­ρεια στην Ιερά Μη­τρό­πο­λη Ρόδου, τμή­μα­τος ακι­νή­του στην Ια­λυ­σό, για την ανέ­γερ­ση ναού.

Ση­μειώ­νε­ται ότι το εν λόγω ακί­νη­το πάνω από 18.000 τ.μ. απο­τε­λεί ιδιο­κτη­σία της Πε­ρι­φέ­ρειας Νο­τί­ου Αι­γαί­ου και είναι δε­σμευ­μέ­νο για ανέ­γερ­ση ναού, γε­γο­νός που απα­γο­ρεύ­ει οποια­δή­πο­τε άλλη χρήση. Το κό­στος ανέ­γερ­σης του νέου ναού, ανα­λαμ­βά­νει πλή­ρως η Ιερά Μη­τρό­πο­λη Ρόδου. Το ακί­νη­το βρί­σκε­ται στην Λε­ω­φό­ρο Ηρα­κλει­δών, οδός Καλ­λιπ­πά­τει­ρας και στην Μη­τρό­πο­λη Ρόδου θα δο­θούν δωρεά τα 4.000 τ.μ. –ενώ προ­βλέ­πε­ται και δια­μόρ­φω­ση χώρων στάθ­μευ­σης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.