Τοπικές Ειδήσεις

Κως: Σε εξέλιξη και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση τα έργα των σεισμόπληκτων μνημείων

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσε για την εξέλιξη των έργων μετά από καταταγγελίες περί στασιμότητας

Διαψεύδει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τις καταγγελίες περί στασιμότητας στην αποκατάσταση των σεισμόπληκτων μνημείων της Κω, οι οποίες διατυπώθηκαν, πριν από λίγες ημέρες, από κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού. Σύμφωνα με τη σχετική σημερινή ανακοίνωση έχει ήδη εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης η χρηματοδότηση των έργων, συνολικού προϋπολογισμού 8.700.000 ευρώ, προχωρούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες ενώ έχει ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων αποκατάστασης

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επισημαίνει πως από τον Ιούλιο του 2017 που ο σεισμός έπληξε το νησί, δεν είχε δοθεί καμία απολύτως κατεύθυνση στις αρμόδιες υπηρεσίες για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών αποκατάστασης των μνημείων, τις οποίες, από το 2020, προχώρησαν με ταχείς ρυθμούς από τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Ακόμη και τα γλυπτά που είχαν πέσει από τα βάθρα τους, το 2017, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω δεν είχαν αποκατασταθεί, κάτι που έγινε μετά την αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στα μνημεία του νησιού τον Οκτώβριο του 2020.

Μετά από την ολοκλήρωση της σύνταξης και της έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σειράς μελετών σε σεισμόπληκτα μνημεία, ήδη υλοποιούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου τα έργα «Αποκατάσταση Σεισμόπληκτων Μεσαιωνικών Οχυρώσεων Κω: ΝΑ Προμαχώνας και Τμήματα επί της οδού Ιπποκράτους» και «Ανακατασκευή Ιταλικής Στοάς- Υπαίθρια Γλυπτοθήκη στο Κάστρο Νεραντζιάς Κω», συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1.900.000 ευρώ, και με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα, από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα: «Αποκατάσταση τεμένους Defterdar και της Κρήνης της Κάθαρσης», προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής αναδόχου, «Αποκατάσταση του παλαιοχριστιανικού βαπτιστηρίου του Αγίου Ιωάννη, στη θέση Επτά Βήματα», προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ. Ολοκληρώνεται η διαδικασία σύνταξης των τευχών δημοπράτησης, προκειμένου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός επιλογής αναδόχου. «Αποκατάσταση Πύλης του Φόρου», προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Το έργο είναι έτοιμο για δημοπράτηση και ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος για την «Καταγραφή υπάρχουσας κατάστασης, ερμηνεία της παθολογίας και της σεισμικής συμπεριφοράς σεισμόπληκτων οχυρωματικών μνημείων. Εφαρμογή στο Κάστρο Νεραντζιάς στη νήσο Κω», το οποίο ανέθεσε, το 2020, το ΥΠΠΟΑ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ στις 27/7/2022. Υπό εκπόνηση είναι τα τεύχη δημοπράτησης, προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο «Αποκατάσταση Κάστρου Νεραντζιάς», με προϋπολογισμό περίπου 4.000.000 ευρώ.

Πηγή protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου