Τοπικές Ειδήσεις

Ελέγχθηκαν 232 ύποπτοι ασθενείς για κορωνοϊό στο Nοσοκομείο Pόδου

Η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στα Δωδεκάνησα κινείται θετικά ενώ έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα σε επίπεδο νοσοκομείων και κέντρων υγείας για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων και σε επίπεδο πολιτικής προστασίας για την ανάσχεση εξάπλωσης, όποτε κι αν κριθεί αυτό απαραίτητο.
Οι προβλέψεις αυτή τη στιγμή παραμένουν σταθερές για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα. Το αν ο ρυθμός αύξησης αλλάξει, το αν ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και επιβαρυμμένους από χρόνια νοσήματα αυξηθεί γρήγορα και βγει εκτός των προβλέψεων, εξαρτάται από την ακρίβεια με την οποία τηρούμε όλοι τα μέτρα.
Σε ό,τι αφορά το Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, ειδικότερα, στο διάστημα από 26 Φεβρουαρίου 2020 έως και χθες ελήφθησαν 232 δείγματα ενώ θετικά στον κορωνοϊό ήταν 4 και συγκεκριμένα σε 2 άνδρες, μια γυναίκα κι ένα βρέφος.
130 ύποπτα περιστατικά νοσηλεύτηκαν σε απομόνωση, κατά μέσο όρο για τριήμερο, μέχρι να παραληφθεί και να τεθεί σε λειτουργία το μηχάνημα μοριακής εξέτασης (PCR) από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς τα αποτελέσματα των εξετάσεων ελαμβάνοντο ταχυδρομικώς από το Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ.
Από τα 130 ύποπτα κρούσματα μόλις ένα ήταν θετικό.
Το αρμόδιο τμήμα ετοιμότητας του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, εξοικειώθηκε με τα μέτρα προφύλαξης και τα πρωτόκολλα νοσηλείας και αντιμετώπισης, καθώς και στις 130 περιπτώσεις, μέχρι να ληφθούν οι αρνητικές απαντήσεις, ουσιαστικά αντιμετωπίστηκαν ως εν δυνάμει ασθενείς από κορωνοϊό.
Πλέον και μετά την λειτουργία του PCR τα αποτελέσματα των εξετάσεων λαμβάνονται μόλις σε μια ώρα και η εξοικονόμηση πόρων, χρόνου αλλά και αγωνίας είναι σημαντική.
Πλέον δεν απαιτείται η νοσηλεία ύποπτων κρουσμάτων.
Το νοσοκομείο Ρόδου μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στις όποιες ανάγκες παρουσιαστούν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
Βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή συνεργασίας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με τον Δήμο Ρόδου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ενώ έχει ζητηθεί ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έλαβε εξάλλου απόφαση για την οικονομική ενίσχυση του ΕΚΑΒ με αποκλειστικό στόχο την απόκτηση περισσότερων οδηγών και διασωστών που υπηρετούν στις δομές του.
Το ΕΚΑΒ, βάσει του πανελλαδικού σχεδίου δράσης του σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Υγειονομικών Σχηματισμών και τον συντονισμό της παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και κρίσεων, ξεκίνησε εξάλλου πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και ασκήσεων για την διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών SARS-CoV-2, από τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και τα στελέχη των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων και υπηρεσιών της νησιωτικής χώρας.
Δημιουργήθηκε ένα πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και ασκήσεων με το κωδικό όνομα «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.» (Stay Alert Fully Educated), το οποίο απευθύνεται (κατά κύριο λόγο) στα υγειονομικά στελέχη των νησιών του Αιγαίου (νησιά που διαθέτουν νοσοκομεία και κυρίως Κέντρα Υγείας ή Περιφερειακά Ιατρεία) αλλά και στα στελέχη των κατά τόπους εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την πραγματοποίηση αεροδιακομιδών, αλλά και πλωτών διακομιδών (Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή).
Ο βασικός στόχος του προγράμματος ΕΚΑΒ be S.A.F.E. είναι να διασφαλιστεί η ετοιμότητα αλλά και η επάρκεια των γνώσεων όλων των στελεχών των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων, των Λιμενικών, των εμπλεκόμενων στελεχών Περιφερειακής ή και Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α., σχετικά με την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, αλλά και στην παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας (ανά περίπτωση) για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών κατά το χρονικό στάδιο πριν την ασφαλή διακομιδή ενός ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού SARS-CoV-2, σε νοσοκομείο αναφοράς Covid-19.
Ο στόχος είναι να αντιμετωπίζονται επιτόπου τα πιθανά κρούσματα κορωνοϊού σε τουρίστες στα νησιά. Οι καλοκαιρινοί επισκέπτες που θα φτάνουν στη χώρα μας δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, ούτε θα υποβάλλονται σε τεστ για τον ιό. Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθούν οι αεροδιακομιδές, καθώς τα πτητικά μέσα είναι ελάχιστα, κρίθηκε σκόπιμο να αντιμετωπίζονται πιθανά περιστατικά επιτόπου.
Το σχέδιο κατά του κορωνοϊού στη νησιωτική Ελλάδα κινείται σε τρεις άξονες, με 5 νοσοκομεία-πυλώνες και 29 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι 10 στη Ρόδο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου