ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Yπόθεση αρχαιοκαπηλίας με κατηγορούμενους Δωδεκανήσιους

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
αρχαια

Για την 15η Μαρ­τί­ου 2019 ανα­βλή­θη­κε χθες από το Β’ Τρι­με­λές Εφε­τείο Δω­δε­κα­νή­σου επί κα­κουρ­γη­μά­των η εκ­δί­κα­ση υπό­θε­σης αρ­χαιο­κα­πη­λί­ας με κα­τη­γο­ρού­με­νους Δω­δε­κα­νή­σιους.

Στην υπό­θε­ση κα­τη­γο­ρού­με­νοι είναι δύο Κα­λύ­μνιοι και ένας Ρο­δί­της.

Πρό­κει­ται για τους Μ. Χ. του Σ. 58 ετών, Π. Μ. του Μ., 46 ετών και Γ. Γ του Λ., 48 ετών.

Σύμ­φω­να με το κα­τη­γο­ρη­τή­ριο ο Π. Μ. αφί­χθη την 28η Απρι­λί­ου 2011 στην Αθήνα από την Κά­λυ­μνο με εντο­λή του Μ. Χ., προ­κει­μέ­νου να με­σο­λα­βή­σει για τη με­τα­φο­ρά αρ­χαί­ων αντι­κει­μέ­νων για λο­γα­ρια­σμό των Γ. Γ. και Χ. Μ..

Πρω­ι­νές ώρες της 29ης Απρι­λί­ου 2011 έπει­τα από τη­λε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία που είχε με τον Χ. Μ. φέ­ρε­ται να ενοι­κί­α­σε ένα αυ­το­κί­νη­το μάρ­κας Nissan Micra και εν συ­νε­χεία να κα­τευ­θύν­θη­κε στο Πόρτο – Ράφτη Ατ­τι­κής, όπου σε κα­φε­νείο της πε­ριο­χής συ­να­ντή­θη­κε με τον Π. Μ. στον οποίο πα­ρέ­δω­σε το όχημα με σκοπό να φορ­τώ­σει τα αρ­χαία αντι­κεί­με­να, τα οποία είχε κρυμ­μέ­να σε δα­σώ­δη πε­ριο­χή και ακο­λού­θως να τα με­τα­φέ­ρουν από κοι­νού σε χώρο, που τους είχε υπο­δεί­ξει ο Χ. Μ..

Αφού πήραν τα αρ­χαία τα με­τέ­φε­ραν με το προ­α­να­φε­ρό­με­νο όχημα στην πλα­τεία Δάφ­νης Ατ­τι­κής. Εκεί ο Μ. Π. απο­βι­βά­στη­κε από το όχημα έχο­ντας στην κα­το­χή του δύο σά­κους. Οι αστυ­νο­μι­κοί επε­νέ­βη­σαν και τους συ­νέ­λα­βαν.

Σε έλεγ­χο που διε­νερ­γή­θη­κε, βρέ­θη­καν και κα­τα­σχέ­θη­καν δύο μαρ­μά­ρι­να γυ­ναι­κεία στε­α­το­πυ­γι­κά, νε­ο­λι­θι­κά ει­δώ­λια του τύπου της μη­τέ­ρας – θεάς, τρία μαρ­μά­ρι­να κυ­κλα­δι­κά ει­δώ­λια, το πρώτο αν­δρι­κό τύπου «αρ­πι­στή», ενώ το δεύ­τε­ρο και το τρίτο γυ­ναι­κεία σε σε­βί­ζου­σα στάση, ένα μαρ­μά­ρι­νο σχε­δόν ακέ­ραιο αγαλ­μα­τί­διο όρ­θιου ημί­γυ­μνου γε­νειο­φό­ρου άνδρα ή θεού (πι­θα­νόν Πο­σει­δώ­νας) και μία μαρ­μά­ρι­νη κε­φα­λή νε­α­ρού άνδρα ή θεού (πι­θα­νόν Ερμής).

Από την προ­α­νά­κρι­ση του Τμή­μα­τος Αρ­χαιο­κα­πη­λί­ας Ατ­τι­κής προ­έ­κυ­ψε επί­σης ότι ο Γ. Γ. τον Νο­έμ­βριο του 2010 γνώ­ρι­σε τον Χ. Μ., ο οποί­ος του πα­ρέ­δω­σε τα ανω­τέ­ρω αντι­κεί­με­να και του ζή­τη­σε να τα φυ­λά­ξει και τα του τα πα­ρα­δώ­σει όταν του ζη­τη­θεί. Την 28η Απρι­λί­ου 2011 τη­λε­φω­νι­κώς δό­θη­κε εντο­λή στον Γ. Γ. από τον Χ. Μ. να με­τα­βεί στην Αθήνα από τη Ρόδο, όπου βρι­σκό­ταν, προ­κει­μέ­νου την επο­μέ­νη 29 Απρι­λί­ου 2011, με­σημ­βρι­νές ώρες να πα­ρα­δώ­σει σε άτομο που θα του υπο­δεί­κνυε, τα αρ­χαία.

Απο­γευ­μα­τι­νές ώρες της 29ης Απρι­λί­ου 2011, διε­νερ­γή­θη­καν από το Α.Τ. Κα­λύ­μνου και την Υπο­διεύ­θυν­ση Ασφα­λεί­ας Ρόδου αντί­στοι­χα, κα­τό­πιν σή­μα­τος του Τμή­μα­τος Αρ­χαιο­κα­πη­λί­ας, έρευ­νες στις οι­κί­ες των ανω­τέ­ρω κα­τη­γο­ρου­μέ­νων.

Στην οικία του Μ. Π. βρέ­θη­καν ένας ενά­λιος αμ­φο­ρέ­ας προ­φα­νώς αρ­χαί­ος, μή­κους τριά­ντα εκα­το­στών.

Ως συ­νή­γο­ροι υπε­ρά­σπι­σης τους πα­ρί­στα­νται οι δι­κη­γό­ροι κ.κ. Μ. Κου­τσού­κος και Π. Αβρί­θης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.