Σήμερα κρίνεται η τύχη του Μνημείου της Καλλιθέας, ως αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές, οπότε και θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού που θα εξετάσει μεταξύ άλλων, τον φάκελο για την πιστοποίησή τους.
Η συνεδρίαση έχει οριστεί για τις 11 σήμερα το πρωί και οι Πηγές Καλλιθέας, είναι το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Παρόντες στη συνεδρίαση θα είναι η αντιδήμαρχος Τουρισμού Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΡΜ ΑΕ Βασίλης Ψυλλάκης και ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας Κώστας Χαλκιάς.
Το βράδυ της Τρίτης, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος και ο νομικός σύμβουλος Κώστας Χαλκιάς, συναντήθηκαν εκ νέου στο γραφείο του πρώτου για να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν την σημερινή συνεδρίαση, και επιβεβαιώθηκε πως ο φάκελος είναι πλήρης γι΄αυτό και επικρατεί αισιοδοξία για την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής.
Ο Δήμος Ρόδου στις 22 Μαρτίου, όπως είχε γράψει η «δημοκρατική» επανυπέβαλε τον σχετικό φάκελο με όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν από την επιτροπή, στον οποίον περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι σχετικές μελέτες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» από τις οποίες προκύπτει ότι το νερό των Πηγών Καλλιθέας είναι ιαματικό. Στο Δήμο Ρόδου επικρατεί αισιοδοξία, καθώς ο φάκελος είναι πλήρης, όπως εξάλλου ήταν και την προηγούμενη φορά που υποβλήθηκε, ωστόσο υπάρχουν καταγγελίες που αποδίδουν σε άλλα αίτια την απόρριψη του φακέλου, ενός Μνημείου μάλιστα που στο παρελθόν ήταν ξακουστό για τα ιαματικά νερά του!
Καταγγελίες για
επιχειρηματίες που
εμποδίζουν το εγχείρημα!
Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΡΜ.ΑΕ κ. Βασίλης Ψυλλάκης είχε δηλώσει στην «δημοκρατική» πως μια συγκεκριμένη “κλίκα” ανθρώπων προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει τον χαρακτηρισμό του Μνημείου ως ιαματικής πηγής, καθώς όπως λέει, αυτό θα βλάψει τα επιχειρηματικά τους σχέδια (!) και προειδοποιεί ότι αν δεν συνετιστούν, τότε θα δώσει τα ονόματά τους στην δημοσιότητα.
«Υπάρχουν καταγγελίες ότι η αναγνώριση των Πηγών Καλλιθέας ως ιαματικές πηγές, εμποδίζεται από μία κλίκα ανθρώπων που έχουν συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Η αναγνώριση του μνημείου, θα μπει εμπόδιο στα σχέδιά τους λόγω του ό,τι θα ισχύει η ζώνη προστασίας των ιαματικών πηγών ως κύκλο, με κέντρο την Πηγή και ακτίνα 1.000 μ. Αν οι καταγγελίες που έγιναν ευσταθούν, τότε τους προειδοποιώ ότι θα δώσω τα ονόματά τους στην δημοσιότητα αν δεν συνετιστούν. Δεν είναι δυνατόν μια κλίκα ανθρώπων να θέλει να βλάψει ένα ολόκληρο νησί, δεν θα το επιτρέψουμε», είχε πει ο κ. Ψυλλάκης.
Προοπτικές μέσω
του αναπτυξιακού νόμου
Στον νέο αναπτυξιακό νόμο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, και η χρηματοδότηση των πιστοποιημένων ιαματικών πηγών, που σημαίνει ότι με την αναγνώριση των Πηγών Καλλιθέας από το αρμόδιο υπουργείο, θα μπορεί το Μνημείο να ενταχθεί στον σχετικό νόμο και να δρομολογηθούν μία σειρά από παρεμβάσεις για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Οι αναγνωρισμένοι φυσικοί πόροι ως ιαματικοί
Πρόκειται για τις Θέρμαι Σύλλα, Σουρωτή, Κρηνίδες Καβάλας, Γιάλτρα Αιδηψού, Λουτρά Κυλλήνης, Λουτρά Ν. Απολλωνίας, Φρύνη Σκουρτανιώτη, Λουτρά Ελευθερών Καβάλας, Λουτράκι Αριδαίας-Αλμωπίας, Κάνιστρο Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Λουτρά Υπάτης, Πηγή Λέττα Βασιλάκου Αιδηψού, Πηγή Κομπογιάννη Αιδηψού και Πηγή Γ1 Νταμάρια Αιδηψού.
Οι φυσικοί πόροι που
τελούν σε διαδικασία
έκδοσης υπουργικών
αποφάσεων αναγνώρισης
Λίμνη Βουλιαγμένη, Πηγή Καλλυντικά-Καμμένα Βούρλα Κονιαβίτη, Γεώτρηση Δημαρχείου Μώλου, Πηγή Λουτρών Θερμών Νιγρήτας, Πηγή Λουτρών Γερανίου Καϊάφα, Πηγάδι Οικισμού Θερμών Καλύμνου, Λουτρά Λάκκου Αδάμαντα Μήλου, Πηγή Ιωάννη και Νικολάου Μπαλαλά στα Λουτρά Αιδηψού, Πηγή Αγ.Αναργύρων Ν. Κύθνου, Πηγή Κακαβού Ν. Κύθνου, Λουτρά στις Θερμές Δήμου Μύκης Ν. Ξάνθης, Πηγή Αν. Παπαϊωάννου στα Λουτρά Αιδηψού, Γεώτρηση Αγραπιδιάς-Λιμνοχωρίου Δήμου Αμυνταίου Φλώρινας, Λουτρά Τραϊανούπολης, Πηγή Μπανιώτη-Χέλωβα Λυσιμαχίας, Ζωγόπουλου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ