Ειδήσεις

Προσωρινά κρατούμενος ο πρώην Δήμαρχος Πεταλούδων και ο πρώην Ταμίας

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν πριν από λίγα λεπτά μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και της Εισαγγελέως υπηρεσίας, ο πρώην Δήμαρχος Πεταλούδων κ. Μιχάλης Κορδίνας και ο πρώην Ταμίας του Καποδιστριακού Δήμου κ. Ι. Σκαμπίλης. Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε ο πρώην Αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών κ. Θάνος Τσέλιος.

Οι δύο αιρετοί είχαν αφεθεί, μετά την απολογία τους σε άλλη υπόθεση, τον Ιούνιο του 2011, ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 5.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου τους από τη χώρα.
Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε ο πρώην προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών κ. Ι. Σκαμπίλης.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», την 5η Μαρτίου 2010, υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά του Συλλόγου Υπαλλήλων του πρώην Δήμου Πεταλούδων κατά παντός υπευθύνου του Δήμου.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κ.κ. Κ. Στυλιανού και Δ. Κυπριώτης κατόπιν απόφασης έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου ισχυρίστηκαν συνοπτικώς τα ακόλουθα:
-Ότι υπήρχαν σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας (υπόλοιπα μισθοδοσίας Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2010 για τους υπαλλήλους του Δήμου, ενώ όσον αφορά τους συμβασιούχους οι οφειλές ήταν μεγαλύτερες).
– Ότι υπήρχαν οφειλές του Δήμου στα ασφαλιστικά ταμεία από το έτος 2007 τις οποίες και υπολόγισαν στα 3 εκατ. ευρώ.
– Ότι τον Ιανουάριο του 2010 απεστάλη σε υπαλλήλους δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων επιστολή με την οποία απειλήθηκε η περιουσία τους με μέτρα “αναγκαστικής εκτέλεσης” λόγω μη καταβολής των τοκοχρεωλυτικών δόσεων, που τους παρακρατούντο σε μηνιαία βάση.
– Ότι δεν γινόταν η καταβολή των παρακρατούμενων τοκοχρεωλυτικών δόσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από το 2007.
Η συγκεκριμένη δικογραφία ωστόσο εμπλουτίστηκε με στοιχεία που προέκυψαν μετά από διαχειριστικό έλεγχο που διενήργησε επιθεωρητής της οικονομικής επιθεώρησης Κρήτης με αποτέλεσμα να είναι πλέον υπόλογοι για μερικότερες πράξεις που ανέκυψαν από το πόρισμα για δύο κακουργήματα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.
Η παραγγελία για το συγκεκριμένο διαχειριστικό έλεγχο δόθηκε μετά από σχετικό αίτημα του πρώην επικεφαλής της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο κ. Bασίλη Σταυριανού.
O επιθεωρητής έλαβε εντολή να διενεργήσει διαχειριστικό έλεγχο στον Δήμο Πεταλούδων, στην ΔΕΥΑΠ, στην ΑΔΕΚΑΜ και στην Εταιρεία του Πολίτη.
Από τον έλεγχο του επιθεωρητή, προέκυψε ότι ο πρώην Δήμος ζημιώθηκε με το ποσό των 372.989,73 € από τη μη εμπρόθεσμη απόδοση παρακρατούμενων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις και πρόστιμα.
Επιπλέον διαπιστώθηκε η ύπαρξη ελλείμματος στη χρηματική διαχείριση ύψους 296.399,31 €. Το έλλειμμα δημιουργήθηκε από ανάληψη που έκανε ο Δήμος Πεταλούδων στις 12 Δεκεμβρίου 2003, ποσού 300.000 €, από λογαριασμό που τηρούσε στην Εμπορική Τράπεζα.
Την ημέρα της ανάληψης το χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου στην τράπεζα ήταν 3.600,69 €. Το ποσό που αναλήφθηκε υπό τη μορφή δανείου δεν καταχωρήθηκε στο βιβλίο ταμείου και δεν προέκυψαν στοιχεία για το πού δαπανήθηκε.
Ο κ. Κορδίνας εξεταζόμενος χαρακτήρισε την αρχική και τις δύο συμπληρωματικές εκθέσεις του επιθεωρητή της οικονομικής επιθεώρησης Κρήτης «αναληθείς και αόριστες».
Επεσήμανε ότι οι εκθέσεις αναφέρονται σε όλες τις περιπτώσεις σε αμελή συμπεριφορά, μη επίδειξη πρέπουσας επιμέλειας, προβληματικό τρόπο λειτουργίας της οικονομικής υπηρεσίας. Απέδωσε τις δυσλειτουργίες σε έλλειψη έμπειρου και με γνώση στα λογιστικά προσωπικού σε συνδυασμό με την κακή διαχείριση, αφού ακόμη και η πληρωμή του δανείου γινόταν από έσοδα του δήμου χωρίς να αναγράφονται και οι αντίστοιχες πληρωμές σαν έξοδα του δήμου, η δε μη σωστή λογιστική απεικόνιση στα βιβλία του Δήμου, των καταθέσεων και των αναλήψεων του συγκεκριμένου λογαριασμού, βάσει των όρων της σύμβασης, συνιστά βαριά αμέλεια, χωρίς να μπορεί να αποδειχθεί δόλος.
Πρόσθεσε παραπέρα ότι το κόστος του Δήμου για αμοιβές και έξοδα προσωπικού, σε σχέση με τα τακτικά του έσοδα είναι αρκετά υψηλό με αποτέλεσμα τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο, η οποία, σε συνδυασμό με την υστέρηση στην είσπραξη οφειλών προς το Δήμο αλλά και την κακή διαχείριση, είχε ως αποτέλεσμα την μη έγκαιρη απόδοση των παρακρατούμενων φόρων και τελών προς το δημόσιο αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σε ό,τι αφορά στις προσαυξήσεις που θεωρεί ότι ζημιώθηκε ο Δήμος με το ποσό των 372.989,73 ευρώ από μη εμπρόθεσμη καταβολή φόρων, ο κ. Κορδίνας επεσήμανε ότι ο δήμαρχος και ο ταμειακά υπόλογος δεν ευθύνονται για τις τυχόν προσαυξήσεις από εκπρόθεσμη καταβολή. Επίσης, στο ποσό που αναφέρει ότι πληρώθηκε για προσαυξήσεις προς τη Δ.Ο.Υ. υπάρχουν και πληρωμές εργολάβων οι οποίοι χρεώθηκαν τις προσαυξήσεις αλλά καταθέτης στη δήλωση προς τη Δ.Ο.Υ φαίνεται ο Δήμος, τις οποίες δεν έλαβε υπόψη του.
Αναλυτικό ρεπορτάζ στην αυριανή έντυπη έκδοση της “δημοκρατικής”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Ο ΡΟΔΙΟΣ    31.03.2015 13:22

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΠΟΥ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΙΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ! ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ! ΟΧΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΝΟΜΟ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ! ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ! ΝΑ ΨΑΧΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ, ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ! ΑΝ ΒΡΕΘΕΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟΣ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΝΑ ΔΗΜΕΥΘΕΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΧΘΕΣ ΚΙΟΛΑΣ. ΟΧΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

Σχολιασμός άρθρου