Ειδήσεις

Ισπανία: Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε παράτυπους μετανάστες

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σκοπεύει να παρέχει εκ νέου στους παράτυπους μετανάστες πρόσβαση σε δωρεάν και δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Με αυτή την κίνηση η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας ανατρέπει μια αμφιλεγόμενη απόφαση που ελήφθη πριν από τρία χρόνια. Σύμφωνα με την μεταρρύθμιση που τέθηκε σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 2012, οι αλλοδαποί χωρίς χαρτιά παραμονής έχαναν τις εθνικές κάρτες υγείας τους, οι οποίες τους επέτρεπαν δωρεάν περίθαλψη σε τοπικές κλινικές. Μόνο παράτυποι μετανάστες άνω των 18 ετών δικαιούνταν δωρεάν θεραπεία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εγκυμοσύνη ή τοκετό.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι όλοι οι μετανάστες χωρίς χαρτιά θα μπορούν να λαμβάνουν περίθαλψη μέσα από το σύστημα της δημόσιας υγείας. «Είναι εύλογο ότι αυτή η φροντίδα πρέπει να παρέχεται από τα κέντρα υγείας», σημείωσε ο κ. Ραχόι.

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλοι οργανισμοί που μάχονται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παράτυπων μεταναστών είχαν επικρίνει δριμύτατα την απόφαση της κυβέρνησης να τους αρνηθεί δημόσια υγειονομική περίθαλψη, λέγοντας ότι παραβίαζε διεθνείς συμφωνίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου