Ειδήσεις

Το δικό του «Γολγοθά» ανεβαίνει ένας 58χρονος νεφροπαθής μετά το λουκέτο της Συνεταιριστικής

Eνας 58χρονος νεφροπαθής από τα Κοσκινού, που ζούσε με αναπηρικό επίδομα 400 ευρώ το μήνα (ποσοστό αναπηρίας 80%) και που κατόρθωσε να εξασφαλίσει άδεια περιπτέρου, συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων θυμάτων του «λουκέτου» στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου.
Ο 58χρονος, που μετέχει με τη σύζυγό του στο νεοσύστατο σύλλογο “Συνεταίρων – Μεριδιούχων της υπό ειδική εκκαθάριση Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου Συν.Πε”, περιέγραψε χθες στη “δημοκρατική” την απίστευτη περιπέτεια που βιώνει από το έτος 1998, όταν πείστηκε να επενδύσει 100.000 ευρώ σε μερίδες της τράπεζας.

Ο 58χρονος είχε πουλήσει συγκεκριμένα σπίτια και ακίνητα και κρατούσε τα χρήματα με την ελπίδα ότι θα βρισκόταν σε εύλογο χρονικό διάστημα ένα μόσχευμα για την αποκατάσταση των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.
Οι αιμοκαθάρσεις και το κατεστραμμένο του νεφρό προκάλεσαν και καρδιααγγειακά προβλήματα με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, πέραν των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σε οστά και σε αγγεία.
Στέλεχος της τράπεζας, που γνώριζε την κατάσταση της υγείας του, τον έπεισε, προκειμένου να έχει μεγαλύτερες αποδόσεις, να επενδύσει τα χρήματά του στην αγορά Συνεταιριστικών Μεριδίων.

Πέραν του γεγονότος ότι η αξία των μερίδων που είχε αγοράσει με τις οικονομίες του περιορίστηκε πλέον στα 73.000 ευρώ, το ιστορικό της διαχείρισής τους ξαφνιάζει.
Ο 58χρονος συγκεκριμένα το έτος 2012 και ενώ δεν μπορούσε να βρεί μόσχευμα στην Ελλάδα, απευθύνθηκε σε ιδιωτική κλινική της Ρόδου, που συνεργάζεται με αντίστοιχες στη Γαλλία. Μέσω της κλινικής αυτής μπόρεσε να ενταχθεί σε πρόγραμμα μεταμόσχευσης στη Γαλλία αλλά προϋπόθεση ήταν να καταβάλει 50.000 ευρώ στο νοσοκομείο.
Τότε απευθύνθηκε στην τράπεζα και ζήτησε τη ρευστοποίηση των μερίδων του. Η απάντηση ήταν αρνητική καθώς η τράπεζα επικαλέστηκε ρήτρα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Παρότι ο 58χρονος επέμενε, όπως και πολλοί άλλοι μεριδιούχοι, να του επιστραφούν τα χρήματά του, η τράπεζα δεν τον συνέδραμε παρά μόνο τον κατηύθυνε στη σύναψη δανείου για ποσό ύψους 30.000 ευρώ για να αντιμετωπίζει τα έξοδα νοσηλείας του στη Γαλλία.
Η δόση του δανείου ήταν 450 ευρώ το μήνα, κατά 50 δηλαδή ευρώ μεγαλύτερη της μηνιαίας σύνταξης αναπηρίας του!!
Ο 58χρονος αναγκάστηκε να λάβει το δάνειο και πέραν τούτου δανείστηκε ακόμη 20.000 ευρώ από έναν εξάδελφό του.
Ανέμενε δε να αρθεί η απαγόρευση της Τράπεζας της Ελλάδος για να ρευστοποιήσει τις μερίδες του.

Μετά το «λουκέτο» στην τράπεζα όχι μόνο έχασε τις οικονομίες του αλλά αναγκάζεται από τον εκκαθαριστή να πληρώνει και το δάνειο που έλαβε παρότι ως εγγύηση υπέρ του δανείου είχαν τεθεί 270 μερίδες, που είχαν επενδυθεί επ’ ονόματι της συζύγου του!!
Χθες ο δικηγόρος κ. Βασίλης Καβουριού υπέβαλε αρμοδίως στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου προς έγκριση το καταστατικό του νέου συλλόγου.

Σκοπός του συλλόγου είναι:
1. Η συσπείρωση των συνεταίρων που κατέχουν συνεταιριστικές μερίδες της υπό ειδική εκκαθάριση Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου Συν.Πε. (απόφαση Τράπεζας της Ελλάδος με αρ. 97/2013), για την πληρέστερη και ευχερέστερη ενημέρωσή τους σχετικά με την πορεία της εκκαθάρισης και την προάσπιση των συνεταιρικών τους συμφερόντων.

2. Η παροχή οποιασδήποτε συνδρομής και πληροφορίας, η οποία θα διευκολύνει στο έργο της εκκαθάρισης και θα γίνει εντός των πλαισίων που ορίζει ο νόμος.
3. Η αναζήτηση, κατανομή και απόδοση ευθυνών, σε περίπτωση τέλεσης αδικημάτων που είχαν ως αποτέλεσμα την κακοδιαχείριση, με βλάβη ή μείωση της συνεταιρικής περιουσίας και την θέση της Συνεταιριστικής Τράπεζας σε κατάσταση ειδικής εκκαθάρισης.
4. Η λήψη των αναγκαίων εξώδικων και δικαστικών μέτρων, τόσο για τον κολασμό αδικημάτων που τελέστηκαν δια πράξεων ή παραλείψεων κατά την διαχείριση της συνεταιρικής περιουσίας εν γένει, όσο και για την αποζημίωση των μεριδιούχων που ζημιώθηκαν εξ’ αυτών.

Ως καταστατικά του μέλη υπογράφουν οι κ.κ. Αντών Αργυρός Α.Ε., Αργυρός Γεώργιος, Αφαντενού Τσαμπίκα, Γέροντα Τσαμπίκα, Γιακουμάκης Αντώνιος, Γιακουμάκης Σάββας, Δαμιανού Αριστοκλίτσα, Ευαγγελίδης Σάββας, Ηλιόπουλος Δημήτριος, Καντακά Κλεάνθη, Καραμαρίτης Παναγιώτης, Καρανικόλα Τσαμπίκα, Καυκάκης Στέφανος, Κυπραίος Ιωάννης, Κυργιόπουλος Φώτιος, Κωβιού Εμμανουήλ, Κωνστάντουρα Μαρία, Κωνστάντουρας Κωνσταντίνος, Μουστάκας Σάββας, Νικολατζίδης Ιωάννης, Οίκουτας Μιχαήλ, Πλατής Θαρρενός, Ρούφας Παναγιώτης, Σαρικάς Εμμανουήλ, Σφυρίου Αναστάσιος, Σφυρίου Μιχαήλ, Χατζημανώλης Τσαμπίκος, Χατζηνικόλα Τσαμπίκα, Ψαράς Κωνσταντίνος, Ψαράς Νικόλαος, Χατζημιχάλης Κων/νος και Χειμωνέττου Αννα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου