Ειδήσεις

Δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Τα αντιπλημμυρικά έργα και η προετοιμασία της δημοτικής αρχής σε περίπτωση που σημειωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα, μονοπώλησαν την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, την Τρίτη το βράδυ.
Πάντως, από την συνεδρίαση δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι σε μερικές περιπτώσεις, όταν δημοτικοί σύμβουλοι τις μειοψηφίας, θέλησαν να επισημάνουν κάποια θέματα.
Από την άλλη, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, δεν παρέλειψε να αφήσει σαφείς ‘αιχμές’ προς τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο για παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την ΠΝΑΙ, κάνοντας λόγο για ‘φιλολογία’ που αναπτύσσεται σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες.

Ο Φ.Χατζηδιάκος
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρόδου, μίλησε για την Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ που έγινε στη Νάξο, έχοντας και την ιδιότητα του προέδρου της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου. «Από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ από την οποία τόσο εμείς όσο και οι Δήμοι –αν και η ΠΝΑΙ περίμενε με αγωνία να αυξηθούν οι πόροι- ατυχώς, έγινε με τα υφιστάμενα κριτήρια και αυξήθηκε μόνον κατά 5,5εκ. ευρώ στο σύνολο. Τα 5εκ. ευρώ είναι από το Κοινωνικό Ταμείο και θα πάνε στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Ρόδου και θα δοθεί μια ‘ανάσα’ στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων. Πέραν τούτου, προέκυψε ένα ποσόν (ονοματισμένο) της τάξης των 492.000 ευρώ που πηγαίνει στο σύνολο των Δήμων που έχουν εντάξει έργα αστικής βιώσιμης ανάπτυξης –μεταξύ των οποίων και η Ρόδος. Οι υπηρεσίες μας, έχουν πάρει εντολή να προχωρούν τις μελέτες που έχουν να κάνουν με την αστική βιώσιμη ανάπτυξη. Επιδιώκουμε χρηματοδοτήσεις από συνδυασμό πηγών, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα γίνει δέσμευση από εθνικούς πόρους της τάξης των 26εκ. ευρώ που θα πάνε κυρίως σε 2-3 άξονες (π.χ. παιδεία, υποδομές, αποχετευτικά, αντιπλημμυρικά). Πιστεύω να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε πρόσθετες ανάγκες. Προέκυψε επίσης ένα θέμα με το πρόγραμμα του Ψηφιακού Πολιτισμού, όπου υποβάλαμε μία πρόταση 200.000 ευρώ, η οποία απορρίφθηκε. Εκείνο που θέλω να επισημάνω, είναι ότι σε ένα περιφερειακό ΕΣΠΑ 168εκ. ευρώ με απορροφητικότητα 12% άνοιξαν μέτρα και δεσμεύσεις. Η δική μου παρέμβαση συνίστατο στο ό,τι, από τη στιγμή που οι υπηρεσίες των Δήμων έχουν τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα, δεν μπορούμε να διαμαρτυρόμαστε για μικρή απορροφητικότητα αφού υπάρχουν εμπόδια στις εντάξεις έργων και κατ’επέκταση στην υλοποίησή τους» όπως είπε, και αναφέρθηκε στο αντιπλημμυρικό έργο στη Ρένη, που ενώ είχε ενταχθεί, υπήρχαν προβλήματα με καθαιρέσεις αυθαιρέτων κτισμάτων κ.λπ.
Παράλληλα, ο δήμαρχος είπε πως για κάθε παρέμβαση για αντιπλημμυρικό έργο, απαιτείται η διαδικασία της απαλλοτρίωσης –κάτι που εάν γίνει, θα καθυστερήσει υπερβολικά την όποια προσπάθεια. «Δεν υπάρχει αντιπλημμυρικό έργο που να μην αγγίζει ιδιωτική περιουσία. Με αυτή την λογική, και 6 δις ευρώ να διατεθούν δεν πρόκειται να γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο και θα αναζητούν ευθύνες στους δημάρχους είτε στις υπηρεσίες. Πιστεύω ότι το αντιλήφθηκαν τόσο ο περιφερειάρχης όσο και ο επικεφαλής της Διαχειριστικής Αρχής.
Και θέλω να σημειώσω ότι εγώ ήμουν εκείνος που ζήτησα από τον κ. περιφερειάρχη μια παράταση για δύο μήνες μήπως και πάρουμε κάποιες εγκρίσεις. Ξεκαθαρίζω άπαξ διά παντός: σε αυτό τον τόπο πρέπει να μονοιάσουμε και να μην πάει ο ένας, είτε να παραπληροφορεί, είτε να καπηλεύεται την δουλειά του άλλου. Ο Καλλικράτης λέει πως όπου δεν μπορούν οι Δήμοι, ζητούν την συνδρομή της ΠΝΑΙ. Είναι πεδίο αντιπαράθεσης αυτό; Γιατί κάποιοι το διαχέουν, όμως αυτό δεν ενδιαφέρει τον πολίτη» όπως τόνισε.
Πάντως, ο κ. Χατζηδιάκος ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου για την έγκριση της ανέγερσης του β/ν σταθμού στην Ιαλυσό ενώ ανακοίνωσε πως είναι πλήρεις οι μελέτες για το νηπιαγωγείο της Παστίδας και για τους β/ν σταθμούς στον Έμπωνα και στ’ Αφάντου. Ωστόσο, παραμένουν σε εκκρεμότητα οι β/ν στην Παστίδα και στα Κοσκινού. Ειδικά πάντως για τ’ αντιπλημμυρικά έργα, είπε πως είναι γνωστό ότι υπάρχουν δεσμευμένα από το 2003, πάνω από 10εκ. ευρώ (σχετικά έγραψε η «δ») για την εκτέλεση έργων σε διάφορες περιοχές της Ρόδου, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες αφού για τέτοια έργα, υπάρχει πολύ μεγάλη γραφειοκρατία.
Είπε ακόμη πως γνωρίζει ότι η δημοτική αρχή, υστερεί στην καθημερινότητα όπως οι ασφαλτοστρώσεις και λακκούβες, όμως δρομολογείται σχετική εργολαβία.

Η μειοψηφία
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης ‘Ροδίων Όραμα’ κ. Στράτος Καρίκης εξέφρασε το παράπονό του αφού έρχονται θέματα προς συζήτηση χωρίς να υπάρχει χρόνος για προετοιμασία. Προέτεινε πάντως το ζήτημα του δημοτικού σχολείου στην Αρχίπολη όπου υπάρχουν προβλήματα για τα παιδιά ενώ αναφέρθηκε στα αντιπλημμυρικά έργα, εκφράζοντας την ανησυχία του για το τι θα γίνει σε περίπτωση που σημειωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα. «Προτείνω, σε συνεργασία με την ΠΝΑΙ, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργιες για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους» λέγοντας πως περιμένει αναλυτική ενημέρωση για τον βαθμό προετοιμασίας του νησιού.
Ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης, ζήτησε με την σειρά του ενημέρωση για τα αντιπλημμυρικά έργα λέγοντας πως «είναι γνωστά τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, όμως χρειαζόμαστε μια συνολική εικόνα της κατάστασης. Από τον όγκο της μελέτης που υπάρχει για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού, πρέπει να ξέρουμε τι έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα, διότι πολύ φοβούμαι ότι στο τέλος θα λέμε ότι κάνουμε μελέτες αλλά χωρίς λόγο» και ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τους μόνιμους συμβασιούχους στην Καθαριότητα.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Τάκης Πότσος, ζήτησε με την σειρά του ενημέρωση για τα αντιπλημμυρικά έργα ενώ ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης, είπε ότι πρέπει ο Δήμος Ρόδου να κάνει ό,τι μπορεί –έστω και τα στοιχειώδη.
Απαντώντας ο δήμαρχος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έγκριση της υποβολής των προτάσεων για τα αντιπλημμυρικά έργα δεσμευόμενος ότι θα γίνει συνεδρίαση με την παρουσία των μελετητών. «Μετά τις πλημμύρες του 2011 στην Ρόδο όσο και το 2013 οι πιέσεις είχαν κάποια αποτελέσματα. Το ΤΕΕ είχε κάνει ένα σχεδιασμό για το νησί (από το 2013) και θεωρώ ότι υπάρχει ιεράρχηση. Ίσως να χρειαστεί επανεξέταση. Έχω πάντως εικόνα για τις απαιτήσεις (Αφάντου, Ιαλυσός με συγκεκριμένους ποταμούς, Παστίδα, Αρχάγγελος, Κρεμαστή)».

Η τουριστική προβολή
και ο ΠΡΟΤΟΥΡ
Μεγάλη συζήτηση έγινε με σημείο αιχμής την τουριστική προβολή του νησιού, αλλά και τον ΠΡΟΤΟΥΡ, όπου η μειοψηφία και κυρίως ο κ. Καρίκης, εξέφρασε τις αντιρρήσεις της.
«Εμείς ψηφίσαμε, παρά το γεγονός πως έχουμε μια κάθετα αντίθετη θέση με τον τρόπο άσκησης της τουριστικής πολιτικής. Οποιοδήποτε λιθαράκι μπει είναι θετικό, αλλά διαφωνούμε με τον τρόπο προβολής. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει η αντιδήμαρχος και ένας υπάλληλος να μοιράζει φυλλάδια σε τουριστικές εκθέσεις ενώ διαφωνούμε και στους προορισμούς. Πρέπει να επικεντρώσουμε περισσότερο στους ευρωπαϊκούς προορισμούς και σε χώρες που στηρίζουν την Ρόδο με τους επαγγελματίες του Τουρισμού και όχι αποσπασματικά» όπως ανέφερε.
Αίσθηση προκάλεσε η ‘πρόταση’ του κ. Χατζηδιάκου προς τον κ. Καρίκη να… αναλάβει την προεδρία του ΠΡΟΤΟΥΡ! Είπε μάλιστα ότι θα αναλάβει ο ίδιος ως δήμαρχος την πολιτική ευθύνη και τα χρέη του Οργανισμού ενώ είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει στον κ. Καρίκη την προεδρία και την ελευθερία κινήσεων για να ασκήσει την δική του….πολιτική!!!
«Στηρίζουμε τον ΠΡΟΤΟΥΡ και θεωρούμε ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει. Σε αυτό πρέπει να βοηθήσουν όλοι οι φορείς και ο Δήμος. Αλλά αυτή η πρόταση του κ. Χατζηδιάκου, είναι εντελώς ανεδαφική! Επειδή έχει επανειλημμένα αποτύχει αυτή η δημοτική αρχή στο ζήτημα του ΠΡΟΤΟΥΡ, θέλει να μετακυλίσει τις ευθύνες; Πρέπει να αναλάβουν οι επαγγελματίες του Τουρισμού και να μην παραμένει αυτή η αμφίβολη κατάσταση…» είπε ο κ. Καρίκης.

Οι παιδικές χαρές
Συζήτηση έγινε και για τις παιδικές χαρές, ένα θέμα που εισηγήθηκε η αντιδήμαρχος κα Βασιλική Ξεπαπαδάκη και συμπληρώνοντας ο κ. Χατζηδιάκος, τόνισε πως έχουν καταγραφεί 74 παιδικές χαρές στο νησί προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ: «Οι υπηρεσίες μας κατέγραψαν συνολικά 74 αλλά κατέληξαν σε 19 με βάση το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αυτή την περίοδο εκτελούνται με ίδιους πόρους τρεις, στο Φαληράκι, στον Άη Γιάννη (πάρκο) και στην Ανάληψη ενώ θα γίνουν δύο με δωρεά –στην Κρητηνία και στην Σορωνή και μία παιδική χαρά για ΑΜΕΑ στο Καλλιπάτειρα. Να σημειωθεί ακόμη, ότι πολύς λόγος έγινε για την έλλειψη πόρων από τον ΔΗΦΟΔΩ, ενώ σημειώθηκαν εντάσεις ανάμεσα στον πρόεδρο του δ.σ. κ. Βαγγέλη Μανδρακό και τον αντιπρόεδρο κ. Σάκη Στάγκα όταν ο πρώτος αντέδρασε έντονα και μίλησε για την συμπεριφορά του δευτέρου. Επίσης, ο κ. Υψηλάντης ζήτησε να μην διαβάζονται συνεχώς οι εισηγήσεις αφού καθυστερεί η συνεδρίαση για να συμφωνήσει μαζί του ο κ. Καρίκης, ο οποίος στηλίτευσε τις πολύ μακροσκελείς τοποθετήσεις του δημάρχου που καταλήγουν σε… μονολόγους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου