Απορρίφθηκε χθες από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ρόδου το αίτημα εκπροσώπου της κοινότητας των ΡΟΜΑ για τη λειτουργία υπαίθριας αγοράς μπροστά από το δημοτικό κοιμητήριο Ταξιαρχών, δύο ημέρες την εβδομάδα, με την παραχώρηση εκατό θέσεων για πάγκους όπου θα πωλούνται κυρίως είδη ένδυσης, είδη προικός, χαλιά, ηλεκτρικά είδη κτλ. (Κυριακή και Δευτέρα από τις 7 π.μ. μέχρι και τις 4 μ.μ.).
Κατά την τοποθέτησή της, η αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, κα Βασιλική Ξεπαπαδάκη δήλωσε ότι η χρονική συγκυρία δεν είναι κατάλληλη για την εξέταση κι έγκριση αυτού του αιτήματος, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έγκρισης του επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου Ρόδου για τη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν τα μέλη της κοινότητας ΡΟΜΑ.
Αναλυτικότερα, η κ. Ξεπεπαδάκη ανέφερε: «Κατανοούμε ότι υποβάλατε ένα αίτημα για τη λειτουργία υπαίθριας αγοράς στην περιοχή του Κοιμητηρίου Ταξιαρχών με κύριους ωφελούμενους τους ΡΟΜΑ συνδημότες μας.
Αυτή τη στιγμή όμως, ο Δήμος της Ρόδου βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης του επιχειρησιακού σχεδίου για τους ΡΟΜΑ. Έχουμε το σχέδιο αυτό προς έγκριση τόσο στη Γενική Γραμματέα των ΡΟΜΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη δομή που διαχειρίζεται τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου από τους οποίους θα προέλθει η χρηματοδότηση όλων των δράσεων που προβλέπει το συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Για τη συγκεκριμένη αίτηση, τη λειτουργία μίας τέτοιας υπαίθριας αγοράς, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί κάποιες διαδικασίες. Θα πρέπει αρχικά να περιμένουμε την έγκριση του σχεδίου. Παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσει το πρόγραμμα κατάρτισης των ατόμων της κοινότητας ΡΟΜΑ σχετικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις και τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη ρύθμιση π.χ. των οφειλών στη ΔΟΥ κλπ.
Στη συνέχεια, θα δημιουργηθούν ενδεχομένως κάποιες ΚΟΙΝΣΕΠ ούτως ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη χωροθέτηση και την άδεια λειτουργίας μίας τέτοιας αγοράς. Θεωρώ λοιπόν ότι το αίτημα που έχετε υποβάλει στην Επιτροπή Ποιότηττας Ζωής και στη Δημοτική Κοινότητα Ρόδου, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί άμεσα. Πρέπει να προηγηθούν που προανέφερα. Σε μεταγενέστερη φάση της υλοποίησης του προγράμματος που εργαζόμαστε να πετύχουμε. Οδεύουμε με σταθερά βήματα για να λύσουμε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τόσο την κοινότητα ΡΟΜΑ, όσο και τους υπόλοιπους δημότες. Θέλω να πω εν ολίγοις ότι δεν έπρεπε να υποβληθεί το αίτημα στην παρούσα φάση».
Σημειώνεται ότι το αίτημα για την υπαίθρια αγορά των ΡΟΜΑ είχε απορριφθεί προηγουμένως από τη Δημοτική Κοινότητα Ρόδου. Η Δημοτική Κοινότητα είχε ζητήσει γνωμοδότηση από την Υπηρεσία Τεχνικών Έργων και Υποδομών, και τη Διεύθυνση Εμπορίου και Βιομηχανίας. Οι απαντήσεις που έλαβε η Δημοτική κοινότητα από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες κρίθηκαν όμως ως μη επαρκείς. Τελικά τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας, έχοντας μελετήσει ενδελεχώς όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εκείνες για τη λειτουργία μιας αγοράς εκατό θέσεων δύο φορές την εβδομάδα…

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ