Συνεντεύξεις

Νίκος Ρωμανός: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καμία αξιοπιστία!»

«Η κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμαστεί –και όλο το προηγούμενο διάστημα για ό,τι μεσολάβησε αλλά και γι’ αυτά που έχουμε μπροστά μας», δηλώνει στην «δημοκρατική» ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκος Ρωμανός, αναφορικά με την πολυεπίπεδη κρίση την οποία βιώνει η χώρα μας και ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα που έρχεται.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί κοστολογημένου σχεδίου για έξοδο της χώρας μας από την κρίση, ο κ. Ρωμανός, υπογραμμίζει ότι:
«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία αξιοπιστία και δεν έχει καμία σημασία αν προτείνει μέτρα 10, 20 ή 40δις ευρώ, αφού δεν μας έχει πει από πού θα τα… βρεί».
Τέλος, αναφορικά με τις εκλογές δηλώνει ότι η ΝΔ προετοιμάζεται από τώρα εφόσον το 2023 θα είναι ‘χρονιά εκλογών’ και ασκεί σκληρή κριτική στην αντιπολίτευση που θέλει να συνδέσει την εγκληματικότητα με μια ολόκληρη παράταξη στην προσπάθειά της να κομματικοποιήσει, ζητήματα της Δικαιοσύνης.

• Κύριε Ρωμανέ, να ξεκινήσουμε από την κρίσιμη κατάσταση την οποία διανύει η χώρα μας (μαζί με την Ευρώπη) και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση: έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας για τον οποίο, όλοι είναι ανήσυχοι.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμαστεί –και όλο το προηγούμενο διάστημα για ό,τι μεσολάβησε αλλά και γι’ αυτά που έχουμε μπροστά μας. Θα είναι ένα δύσκολος χειμώνας για όλη την Ευρώπη, με μια παγκόσμια κρίση ενέργειας, μια κρίση πληθωριστική, που επηρεάζουν όλες τις χώρες, άρα κι εμάς.
Έχουμε ήδη δώσει τις περισσότερες επιδοτήσεις στην ευρωζώνη, για να προστατέψουμε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις και συνεχίζουμε την στήριξη με μία σειρά από τρόπους όπως: επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, επιδοτήσεις για το κομμάτι των καυσίμων, για το πετρέλαιο θέρμανσης κ.λπ., ενώ έχουμε και εργαλεία όπως το ‘καλάθι του νοικοκυριού’, οι χιλιάδες έλεγχοι που γίνονται συστηματικά και επιβάλλονται πολλαπλά πρόστιμα για αισχροκέρδεια, η επιβολή πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης και άλλες διευκολύνσεις.
Επιπλέον, δίδεται διευκόλυνση για τα πάγια των εταιρειών ενέργειας, η δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο ενέργειας (ανάλογα με την πιο συμφέρουσα τιμή), η φορολόγηση με 90% στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, και πολλά ακόμη.
Αυτά τα εργαλεία θα διευρυνθούν προκειμένου να αντεπεξέλθουμε σε συνδυασμό με την δημοσιονομική πολιτική, με τα επιδόματα στήριξης και άλλα πολλά, προκειμένου να ελαφρύνουμε τους πολίτες στην πρωτόγνωρη αυτή κρίση.
Παράλληλα, η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστήσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς, ήδη δύο από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι αυτές που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την ενέργεια και την συγκράτηση στις τιμές.
• Φέτος, είχαμε μια πολύ καλή τουριστική περίοδο. Οι αριθμοί μιλούν και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, όχι μόνον για τις αμιγώς τουριστικές περιοχές της χώρας, αλλά γενικότερα για τα έσοδα που απέφερε ο τουρισμός στο ΑΕΠ της Ελλάδας –κάτι το οποίο εξήρε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και ο αρμόδιος υπουργός. Κατά την γνώμη σας, ήταν κάτι το οποίο συνέβαλε στην βελτίωση των οικονομικών στοιχείων;
Όλη η πολιτική που έχουμε εφαρμόσει –πέραν των συνεπειών που έρχονται από εξωγενείς παράγοντες- αφορά στην οικονομία, στην ανάπτυξη, στην δημιουργία θέσεων εργασίας και άλλους στόχους.

Όλη αυτή η στρατηγική της κυβέρνησης στα τελευταία τρία χρόνια, έχει βοηθήσει πολύ στο να είμαστε πολύ καλύτερα οχυρωμένοι, να έχουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό πεδίο, προκειμένου να στηρίξουμε στοχευμένα, τους πολίτες, στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση.
Το γεγονός πως όλες οι ξένες επενδύσεις έχουν σπάσει ρεκόρ… εικοσαετίας και βάλε, το γεγονός πως η ανεργία κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δωδεκαετίας, ότι η ανάπτυξη υπερβαίνει όλες τις προβλέψεις που είχαμε μέχρι τώρα (και φυσικά υπερβαίνει όλα τα νούμερα που βλέπουμε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μπει σε ύφεση ενώ η Ελλάδα καταγράφει ανάπτυξη κοντά στο 6%), όλα αυτά, προφανώς έχουν συντελέσει σε μεγάλο βαθμό στην βελτίωση της οικονομίας μας.
Εκεί βέβαια, περιλαμβάνεται και ο Τουρισμός, που είναι βασικό κομμάτι αυτής της αναπτυξιακής πορείας.
Και όταν μιλάμε για Τουρισμό, αναφερόμαστε τόσο στα έσοδα όσο και στις επενδύσεις που έχουν γίνει σε όλα τα επίπεδα. Όλα αυτά, δεν έγιναν τυχαία.
Είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σοβαρής δουλειάς, με συγκροτημένη στρατηγική την οποία υλοποιούμε μέρα με την μέρα.

• Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αλέξης Τσίπρας, έδωσε πριν λίγο καιρό μια σειρά από νέες υποσχέσεις και μάλιστα ‘κοστολογημένες’ για να βγούμε από την κρίση. Είναι αυτά που είπε εφικτά –κατά την άποψή σας; Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Κατ’ αρχάς ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καμία αξιοπιστία! Συνεπώς δεν έχει καμία σημασία το αν προτείνει μέτρα 10, 20 ή 40 δις ευρώ για έξοδο από την κρίση.
Επιπρόσθετα, εάν κάποιος θεωρεί ακόμη ότι διατηρεί την παραμικρή αξιοπιστία –αν υπάρχει λογικός πολίτης που να το πιστεύει αυτό- προφανώς το βασικό ερώτημα είναι ‘από πού θα τα βρει’! Άρα, θα πρέπει να μας απαντήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ποιους φόρους θα αυξήσει προκειμένου να βγει αυτό το πρόγραμμα που προτείνει το οποίο κινείται πέρα κι έξω από κάθε λογική, τόσο σχετικά με το πόσο εφαρμόσιμο είναι, όσο και σχετικά με το κόστος του (το οποίο, προφανώς, θα ‘τίναζε’ στον αέρα όλη αυτή την προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης για τώρα και για το μέλλον).
Προφανώς, θέλει να μας γυρίσει στην γνωστή λογική που είχε πάντα ο κ. Τσίπρας της υπερφορολόγησης, των νέων μνημονίων ή κάποιας άλλης ασφυκτικής κατάστασης, με μια χώρα, η οποία θα βίωνε ξανά από την περίοδο της δικής του πρωθυπουργίας.
Έχουμε ξεφύγει όμως από εκείνη την περίοδο –ευτυχώς- και με κανένα τρόπο δεν πρέπει για εμάς και για τα παιδιά μας, να γυρίσουμε σε τέτοιες λογικές.

• Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος των προέδρων των ΔΕΕΠ και των ΔΗΜΤΟ της Νέας Δημοκρατίας από όλη την χώρα όπου τέθηκαν πολλά οργανωτικά ζητήματα. Ετοιμάζεστε για τις επόμενες εξελίξεις, με δεδομένο ότι το 2023, θα είναι χρονιά εκλογών;
Ναι, το 2023 είναι χρονιά εκλογών. Για πρώτη φορά έγινε η Σύνοδος των προέδρων των ΔΕΕΠ και των ΔΗΜΤΟ της Νέας Δημοκρατίας από όλη την χώρα.
Ήταν η πρώτη φορά που όλοι συναντήθηκαν, συμμετείχαν κα παρακολούθησαν μια κλειστή διαδικασία που είχε να κάνει τόσο με την ενημέρωση για το κυβερνητικό έργο, για τα επικοινωνιακά και στρατηγικά ζητήματα, για τα οργανωτικά ενόψει εκλογών.
Κυρίως όμως, είχε σημασία να ακούσουμε όλοι εμείς οι άνθρωποι της κεντρικής διοίκησης του κόμματος και της κυβέρνησης, τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών που μας μετέφεραν τα προβλήματα από κάθε τόπο, τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν κ.λπ. με απώτερο στόχο να προχωρήσουμε στην προεκλογική περίοδο, στην οποία σιγά σιγά θα μπούμε –εκ των πραγμάτων.

• Κύριε Ρωμανέ, θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την έκρηξη της εγκληματικότητας που παρατηρείται με πρώτο στην ατζέντα την παιδοφιλία και τις ποινές. Πώς το σχολιάζετε;
Το πρώτο σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι εμείς είμαστε αυτοί που αυστηροποιήσαμε τον ποινικό κώδικα –όσον αφορά στην καταστολή σε ανάλογα ζητήματα, τα οποία είναι αποκρουστικά και αποτρόπαια.
Έχει τη σημασία του αυτό που λέω, καθώς την ίδια ώρα, έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που προσπαθεί να συνδέσει έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο, με τέτοιες παράνομες, εγκληματικές, χυδαίες πράξεις και πολύ περισσότερο, όταν αυτοί που μας κατηγορούν είναι οι ίδιοι που ελαστικοποίησαν αυτές τις ποινές.
Εμείς φυσικά ποτέ δεν μπήκαμε στη διαδικασία να κάνουμε οποιεσδήποτε συνδέσεις με τέτοια εγκλήματα και να πολιτικοποιήσουμε αυτή την συζήτηση, καθώς θεωρούμε πως τα ζητήματα της Δικαιοσύνης, είναι πολύ σημαντικά για να μπαίνουν στην κομματική αντιπαράθεση. Τελικά, θέλει πολύ θράσος, για όλους όσους ελαστικοποίησαν αυτές τις ποινές να χυδαιολογούν και να βλέπουμε αυτή την πολιτική… κατάντια στην προσπάθεια να συνδέσουν μια ολόκληρη πολιτική παράταξη με δήθεν συγκάλυψη τέτοιων συμπεριφορών και φαινομένων.

• Για να κλείσουμε, να σας ζητήσω ένα σχόλιο για την εξωτερική μας πολιτική. Είναι πολλές οι προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα με πρώτο στην ατζέντα τα ελληνοτουρκικά –τις εξελίξεις στα οποία παρακολουθούμε όλοι σε καθημερινή βάση.
Νομίζω ότι όλα όσα βλέπουμε στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, απλώς επιβεβαιώνουν, αφενός όλη την στρατηγική και την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη επί του θέματος, αφετέρου πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας, πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση όλων των διεθνών συμμαχιών της χώρας μας, των διμερών συμφωνιών με πολλές δυνάμεις προκειμένου να ισχυροποιηθούμε σε όλα τα επίπεδα.
Την ίδια ώρα, έχουμε απέναντί μας έναν Ερντογάν να φέρεται όπως τον βλέπουμε καθημερινά και μια αξιωματική αντιπολίτευση να μην μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Νομίζω ότι τα ίδια τα γεγονότα και τα αποτελέσματα είναι οι καλύτερες απαντήσεις….

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου