Τοπικές Ειδήσεις

Διήμερη επίσκεψη Μητσοτάκη σε Ρόδο, Χάλκη και Σύμη

Για την 5η Νοεμβρίου 2021 μετατέθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με επικεφαλής τον υπουργό κ. Κ. Σκρέκα, στην Χάλκη, για να κηρυχθεί η έναρξη του προγράμματος GReco-island, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου προτύπου «πράσινης» οικονομίας και καινοτόμων δράσεων, μέσα από τη συνεργασία κορυφαίων ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων.
Της επισκέψεως του πρωθυπουργού στην Χάλκη προγραμματίζεται η εξαγγελία δύο σημαντικών έργων στην Ρόδο.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει από την Ρόδο την έναρξη της εργολαβίας και τη χρηματοδότηση του έργου της αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου, μετά από ενέργειες που έχουν προηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, με τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανακοινωθεί και η χρηματοδότηση λιμενικού έργου αιχμής για τον τουρισμό της Ρόδου.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργούς αναμένεται να εξαγγείλει από την Ρόδο την έναρξη της διαδικασίας για τη συνολική αναβάθμιση της πόλεως Ρόδου μέσω της αξιοποίησης της μαρίνας του Μανδρακίου και της δημοπράτησης συνοδών έργων περιμετρικά αυτής.
Παραμένει ακόμη άγνωστο αν θα υπάρξουν δεσμεύσεις και για την αναβάθμιση της Νέας Αγοράς.
Για τη μαρίνα Μανδρακίου στη Ρόδο, με δυνατότητα ελλιμενισμού 175 σκαφών και χερσαία ζώνη έκτασης 12,7 στρεμμάτων, έχει ολοκληρωθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ο τεχνικός και νομικός έλεγχος.
Σε ό,τι αφορά στην έναρξη του προγράμματος GReco-island στην Χάλκη, θυμίζουμε ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, του δημάρχου Χάλκης, Ευάγγελου Φραγκάκη και εκπροσώπων της ΔΕΗ, του Ομίλου Συγγελίδη/Citroen, της AKUO ENERGY GREECE, της OMEXOM/Vinci Energies, της VODAFONE και της ALD Automotive. Επίσης, το Μνημόνιο προσυπογράφει η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας ρόλο θεματοφύλακα για την υλοποίηση του πρωτοπόρου αυτού εγχειρήματος, επισφραγίζοντας με τον τρόπο αυτόν τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Η συμφωνία που υπεγράφη προβλέπει:
-Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος ενός μεγαβάτ μέσω της οποίας θα καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων του νησιού με τη μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού. Ήδη ο Δήμος Χάλκης και οι κάτοικοι έχουν συστήσει ενεργειακή κοινότητα για να συμμετάσχουν στα οφέλη της δράσης. Το κόστος εγκατάστασης του πάρκου αναλαμβάνει η ΔΕΗ και τη διαχείριση οι AKUO Energy και OMEXOM/Vinci Energies
-Τη δωρεά ηλεκτρικών οχημάτων για χρήση από τις δημόσιες υπηρεσίες του νησιού, από τον όμιλο Συγγελίδη και την ALD Automotive.
-Την αναβάθμιση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου σε 5G από τη Vodafone, που θα επιτρέψει την εφαρμογή της τηλεϊατρικής, ανάπτυξη δράσεων τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές της Χάλκης αλλά και για τα παιδιά που θα συμμετέχουν σε summer camps στο νησί, την προσέλκυση τουρισμού ψηφιακών νομάδων και τη βελτίωση της καθημερινότητας τουριστών και μόνιμων κατοίκων.
Την 6η Νοεμβρίου 2021 ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Σύμη για τα εγκαίνια του ιατρείου του νησιού που θα λάβει το όνομα της αείμνηστης προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου