Ειδήσεις

Αβραμόπουλος: «Βλέπει» μείωση των προσφυγικών ροών από Τουρκία σε Ελλάδα!

Μείωση – και μάλιστα κατά 91% – των προσφυγικών ροών από την Τουρκία στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2019 σε σύγκριση με τις αφίξεις που είχαν καταγραφεί κατά το δίμηνο που προηγήθηκε της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας (9 Ιανουαρίου-20 Μαρτίου 2016), διαπιστώνει ο Επίτροπος Αβραμόπουλος, σε σημερινή γραπτή του απάντηση, προς την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατία, Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Αναφορικά δε με τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο αρμόδιος Επίτροπος περιορίζεται, στο να υπενθυμίσει «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 και της 15ης Ιουλίου 2019, στα οποία η ΕΕ επανέλαβε την έκκλησή της προς την Τουρκία να ενεργήσει με πνεύμα καλής γειτονίας και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Αναλυτικότερα, στην απάντηση του ο Επίτροπος Αβραμόπουλος, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι:

«Η Κομισιόν γνωρίζει ότι ο αριθμός των αφίξεων από την Τουρκία προς την Ελλάδα έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι σε καμία περίπτωση συγκρίσιμη με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από την επιχειρησιακή εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Από τον Ιούνιο του 2019 έχει σημειωθεί μείωση των αφίξεων στα ελληνικά νησιά της τάξης του 91 % σε σύγκριση με τις αφίξεις που είχαν καταγραφεί κατά το δίμηνο που προηγήθηκε της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας (9 Ιανουαρίου-20 Μαρτίου 2016).

Η Κομισιόν αναγνωρίζει την προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία για την υποδοχή των προσφύγων και εξακολουθεί επίσης να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την ΕΕ και βασίζεται στη δέσμευση που ανέλαβε η Τουρκία να συνεχίσει να εφαρμόζει τη δήλωση.

Η Κομισιόν βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις τουρκικές αρχές και υπογραμμίζει το πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσει η Τουρκία την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό».

Η εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί επίσης ένα από τα κριτήρια αναφοράς στο πλαίσιο του διαλόγου με την Τουρκία για την ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων, καταλήγει ο Επίτροπος και, σ’ ότι αφορά τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Επίτροπος  υπενθυμίζει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 20193 και της 15ης Ιουλίου 2019, στα οποία η ΕΕ επανέλαβε την έκκλησή της προς την Τουρκία να ενεργήσει με πνεύμα καλής γειτονίας και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου