Ειδήσεις

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το 1ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το 1ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού με τίτλο «Αρχιτεκτονική και Γαλάζιο, μια συγγενής πορεία» στις 24 Οκτωβρίου 2015 στο ξενοδοχείο Platinum. Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε θερμά την συγκεκριμένη πρωτοβουλία όπου το μεγάλο πλήθος των συμμετεχόντων δημιούργησε μια κατάμεστη αίθουσα μέχρι και τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου αργά το ίδιο βράδυ, γεγονός που δίνει σημαντική ώθηση στους οργανωτές προκειμένου να εντείνουν τις απαραίτητες διεργασίες με στόχο την οργάνωση του επόμενου βήματος.
Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου.
Μέσα από τις εισηγήσεις των εκλεκτών και διεθνούς εμβέλειας εισηγητών του Συνεδρίου, καθώς και μέσα από την γενικότερη διαβούλευση τέθηκε ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού, ο οποίος προκάλεσε την πεποίθηση ότι μπορεί να συμβάλλει με σταθερά βήματα σε ουσιαστικό βαθμό στη βιώσιμη εξέλιξη του τόπου μας.
Κοινό τόπο μεταξύ των συνδιοργανωτών αποτέλεσε η πεποίθηση πως τα Συνέδρια αυτά λόγω της ευρύτερης σημασίας τους για τον τόπο μας, θα ήταν γόνιμο να εξελιχθούν σε διεθνή, προσελκύοντας επισκέπτες από όλον τον πλανήτη και αποτελώντας έναν ισχυρό επιστημονικό και τουριστικό θεσμό στη Ρόδο.

Οι ομιλητές του 1ου Συνεδρίου Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού ήταν διακεκριμένοι αρχιτέκτονες διεθνούς κύρους:
• Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, κος Ηλίας Κωνσταντόπουλος.
• Η Διευθύντρια των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του μουσείου Μπενάκη, κα Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη.
• Η Προϊσταμένη της ΕΥΠΑΤΕ κα Λένα Χατζηγεωργίου Λουτσίδη.
• Ο Εθνικός επίτροπος της συμμετοχής της χώρας μας στην πρόσφατη Biennale της Βενετίας, κος Γιάννης Αίσωπος.
• Ο καθηγητής του Ε.Μ.Π. κος Τάσης Παπαϊωάννου.
• Ο κος Πρόδρομος Νικηφορίδης, Α΄ Βραβείο Ανάπλασης Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης.
• Ο κος Γιώργης Γερόλυμπος, αρχιτέκτων φωτογράφος του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Οι άξονες ανάπτυξης του 1ου Συνεδρίου Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού ήταν:
 Νησιωτικότητα και τουρισμός.
 Τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα.
 Ξενοδοχειακή αρχιτεκτονική.
 Παραθεριστική κατοικία.
 Σχέση παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και σύγχρονης τουριστικής αρχιτεκτονικής.

Το συνέδριο στήριξαν ο Δήμος Ρόδου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ο ΠΡΟΤΟΥΡ και το Γραφείο Υποψηφιότητας της Ρόδου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021, ενώ την επιμέλεια του συνεδρίου είχαν οι αρχιτέκτονες Γιώργος Σκιαδόπουλος, Γιώργος Περνάρης και Αναστασία Μαργιέ, οι οποίοι ανέλαβαν και την επιμέλεια του επόμενου συνεδρίου.
Στο τέλος του Συνεδρίου απενεμήθη τιμητική πλακέτα επίτιμου μέλους του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γιώργο Σκιαδόπουλο προς τον καθηγητή του Ε.Μ.Π. κ. Τάση Παπαϊωάννου για την ουσιαστική και ανιδιοτελή προσφορά του προς τον Σύλλογο τα τελευταία χρόνια.

Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου
Μαριέττα Παπαβασιλείου Γιώργος Σκιαδόπουλος Αντώνης Καμπουράκης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου