Ειδήσεις

Παράθυρο για άνευ όρων νομιμοποίηση καταπατημένων δασικών εκτάσεων

Ως παράθυρο για άνευ όρων νομιμοποίηση καταπατημένων δασικών εκτάσεων αλλά και προτροπή για νέες αυθαιρεσίες χαρακτηρίζεται διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο με τα νέα προαπαιτούμενα που συζητείται στην Βουλή.

Το άρθρο 32 του σχεδίου νόμου προβλέπει ότι μόνο τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από πυρκαγιές θα κηρύσσονται αναδασωτέα και όχι όσα αποψιλώθηκαν από παράνομη υλοτομία, καταπατήσεις ή άλλες αιτίες όπως προβλέπει ο ισχύων νόμος.

Ειδικότερα, το άρθρο 32 «τροποποιήσεις διατάξεων του ν. 4280/2014 (Α’ 159)» αναφέρει:

«1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 38 του ν.998/1979, όπως τροποποιήθηκε από την παράγραφο 1 του άρθρου 35 του ν.4280/2014 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, τα οποία καταστρέφονται συνέπεια πυρκαγιάς κηρύσσονται υποχρεωτικά ως αναδασωτέα ανεξαρτήτως της ειδικότερης κατηγορίας αυτών ή της θέσης στην οποία βρίσκονται. Της αναδάσωσης εξαιρούνται εκτάσεις για τις οποίες, πριν την πυρκαγιά τους, έχει χορηγηθεί έγκριση επέμβασης».

2. Η παράγραφος 4 του άρθρου 52 του ν.4280/2014 καταργείται».

Τι ανέφερε όμως η διάταξη του νόμου του 2014 που επιχειρείται σήμερα να αντικατασταθεί από την νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος;

«1. Το πρώτο εδάφιο της πρώτης παραγράφου του άρθρου 38 του ν. 998/1979 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, τα οποία καταστρέφονται ή αποψιλώνονται συνεπεία πυρκαϊάς ή παράνομης υλοτομίας ή άλλης αιτίας κηρύσσονται υποχρεωτικά ως αναδασωτέα ανεξαρτήτως της ειδικότερης κατηγορίας αυτών ή της θέσης στην οποία βρίσκονται, εκτός από το τμήμα τους, η εκχέρσωση του οποίου είχε εγκριθεί ήδη, πριν από την καταστροφή του από τις ανωτέρω αιτίες, για λόγο δημοσίου συμφέροντος με την έκδοση της οικείας νομικής πράξης.».

Υπο αυτά τα δεδομένα καθίσταται σαφές ότι της υποχρεωτικής αναδάσωσης εξαιρούνται τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από «παράνομη υλοτομία ή άλλη αιτία» όπως καταπατήσεις.

Αμυράς: Βγάλτε μια selfie με τα δάση να τα θύμαστε!

Το ζήτημα έθιξε στην έναρξη της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς επισημαίνοντας προς τους συναδέλφους τους «βγάλτε μια selfie με τα δάση να τα θυμάστε».

«Έχετε την πλειοψηφία, ό,τι θέλετε περνάτε από το Κοινοβούλιο, σκεφθείτε πόσα δάση θα μπουν στο στόχαστρο καταπατητών και παράνομων υλοτόμων, σκεφθείτε τι Ελλάδα θέλετε να παραδώσετε στα παιδιά σας” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αμυράς προτείνοντας την καταψήφιση του «ύποπτου και φονικού» για τα δάση άρθρου 32.

protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου