Ειδήσεις

Μέτρα για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων – Να κλείνει η γέφυρα από Νοέμβρη ως Μάρτη

Θα κλείνει όταν επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες και υπάρχουν φόβοι για ακραία καιρικά φαινόμενα ο δρόμος που  διέρχεται κάτω από τη Γέφυρα της Κρεμαστής. H διέλευση των οχημάτων θα γίνεται για λόγους ασφαλείας από παρακείμενους οδικούς άξονες.
Αυτό αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων,  στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπό την προεδρία του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκινου.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι όλων των υπηρεσιών που σχετίζονται με την πολιτική προστασία και επιλαμβάνονται όταν υπάρχουν προβλήματα.
Στην τοποθέτηση του ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος τόνισε ακόμη πως θα ξεκινήσουν άμεσα οι καθαρισμοί δέκα χειμάρρων της Ρόδου αφού οι σχετικοί διαγωνισμοί ολοκληρώθηκαν και σύντομα θα υπογραφούν οι συμβάσεις.
Ο κ. Κόκκινος δήλωσε πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή της νέας γέφυρας στην Κρεμαστή γιατί η προηγούμενη περιφερειακή αρχή δεν είχε ωριμάσει το έργο.
«Το έργο δεν διαθέτει τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και δεν μπορεί να ξεκινήσει. Ζητώ να απαγορευθεί για προληπτικούς λόγους η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο κάτω από τη γέφυρα της Κρεμαστής στο διάστημα από το τέλος Νοεμβρίου έως το τέλος Μαρτίου. Εντός των προσεχών ημερών θα καλέσουμε τους εργολάβους να αναλάβουν δράση για τον καθαρισμό των χειμάρρων. Σε επίπεδο συνεργασίας όλοι οι φορείς επιδιώκουμε το καλύτερο. Τα μηχανήματα μας επισκευάστηκαν . Σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Όπου εντοπίζονται παραλείψεις θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις . Ζήτησα οικονομική στήριξη έστω και μικρή για να ανανεώσουμε το στόλο μας . Σημαντικό ρόλο παίζουν οι εθελοντικές οργανώσεις και η ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ.Είμαστε ανοικτοί σε όσους θέλουν να προσφέρουν. Ήδη ετοιμάζουμε καμπάνια ευαισθητοποίησης για την πολιτική προστασία. Δεν μπορώ να μην αναφέρω πως έχουν δοθεί αρκετά χρήματα για την υλοποίηση έργων αλλά πολλά ρέματα είναι φραγμένα. Ίσως έχουν γίνει λάθος σχεδιασμοί. Σας αναφέρω ότι στ’ Αφάντου ανεγείρεται παιδικός σταθμός σε περιοχή όπου υπάρχει μπαζωμένο ρέμα. Τι θα συμβεί αν υπάρξει πλημμύρα εκεί;Ποιος θα είναι υπεύθυνος;», αναρωτήθηκε ο κ. Χ Κόκκινος και υπογράμμισε πως με βάση τις εγκυκλίους που έχουν σταλεί η ευθύνη για τον καθαρισμό και την αστυνόμευση των ρεμάτων ανήκει στους Δήμους.
Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης ζήτησε την άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα τα προληπτικά μέτρα της Πολιτικής Προστασίας .
Ο κ. Κόκκινος ευχαρίστησε τα ΜΜΕ που ενημερώνουν άμεσα τους πολίτες για τις αλλαγές του καιρού και τα επικίνδυνα φαινόμενα σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που αποστέλλει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δωδεκανήσου και τους εκπροσώπους των αρμοδίων αρχών (αστυνομικούς, στρατιωτικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες) και τις εθελοντικές οργανώσεις για τη συνεργασία. Αναφέρθηκε και στον ορισμό  του κ. Νίκου Χατζηγεωργίου στη θέση του νέου επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας.
«Έχουμε καταθέσει συγκριμένες προτάσεις που αφορούν τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στο νησί. Υπάρχει θέμα με την αστυνόμευση των ρεμάτων. Τα μπαζώματα θα έχουν συνέπειες.  Πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που να προχωρά σε κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών. Δεν είναι εύκολο το θέμα αλλά θα πρέπει να μπει σε προτεραιότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του τμήματος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Ιάκωβος Γρύλλης.
«Η 95 ΑΔΤΕ είναι πάντα στο πλευρό της Περιφέρειας. Θέλουμε να βοηθήσουμε στο θέμα των αντιπλημμυρικών. Είναι σημαντική η πρόληψη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της 95 ΑΔΤΕ κ.Θεόδωρος Χατζηχαραλάμπους .
“Να δοθεί έμφαση στις περιοχές που έχουν πληγεί. Για το λόγο αυτό θα πρέπει αμέσως να γίνεται ενημέρωση από τα ΜΜΕ όταν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες. Σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου, στη δυτική πλευρά του νησιού,  υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν ανοικτά ζητήματα και στην Κω . Θα πρέπει να έχουμε συνεργασία και με την ΕΛΑΣ  για το κλείσιμο των δρόμων όταν ανεβαίνει η στάθμη του νερού. Πρόβλημα παρουσιάζει και η περιοχή στην Καλλιθέα, όπου υπάρχουν τα μεγάλα ξενοδοχεία. Εκεί δεν γίνεται σωστά η απορροή των υδάτων», δήλωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Χρήστος Γκολφίνος.
“Σε κακή κατάσταση είναι τα ρέματα στην Ιξιά, στην Ιαλυσό . Εκεί έχουν γίνει έργα που εμποδίζουν τη ροή των υδάτων.Θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα και να αποφεύγεται η κίνηση στους δρόμους. Να κλείνει όταν υπάρχει ανάγκη ο δρόμος κάτω από την γέφυρα στην Κρεμαστή και η κυκλοφορία να γίνεται από παρακείμενες οδούς», πρότεινε ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Γιώργος Γεωργακάκος.
Αναφορά έγινε και στα προβλήματα που υπάρχουν και σε άλλα σημεία του νησιού.
«Η υπηρεσία μας θα συμβάλει σε ό,τι χρειαστεί όταν υπάρχουν προβλήματα», δήλωσε ο Λιμενάρχης Ρόδου κ. Ν Αμπουνιώτης.
«Η κατάσταση στην Ιαλυσό και στον πρώην Δήμο Πεταλούδων είναι δραματική. Τα ρέματα είναι στην ίδια κατάσταση και οι πολίτες ανησυχούν. Να εγκατασταθούν οι εργολάβοι για να μην φθάσουμε στα περσινά. Να είμαστε όλοι σε επιφυλακή για να προλάβουμε τα χειρότερα», δήλωσε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Αγαπητός Πάλλας.
Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου το Νοέμβριο, αναφέρθηκε ο προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας κ. Ηλίας Αργύρης.
«Σε λίγο καιρό θα παρουσιάσουμε πλήρες σχέδιο για την σύσταση των ομάδων που θα επιλαμβάνονται όταν υπάρχει ανάγκη. Πρέπει να εκπαιδευθεί και το προσωπικό της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ για τα πλημμυρικά φαινόμενα», δήλωσε ο κ. Η Αργύρης.

«Δεν γίνεται να συνεχιστεί η κακοποίηση των ρεμάτων. Για τη γέφυρα της Κρεμαστής δεν ξέρω αν είναι πρόσφορο να κλείσει για τρεις μήνες. Ίσως να κλείνει κατά περίπτωση . Η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η κατασκευή του περιμετρικού δακτυλίου και της νέας εισόδου της πόλεως», δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος κ. Πάνος Βενέρης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου