Πολιτιστικά

Παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Σκανδαλίδη για το Φώτη Βαρέλη

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου – ΔΟΠΑΡ παρουσίασε το νέο βιβλίο του Κώστα Σκανδαλίδη «Φώτης Βαρέλης. Ο άξιος του μόχθου, της επιστήμης, των γραμμάτων, της τέχνης και της πατρίδας», έκδοση του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρόδου, σε μια βραδιά – αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του σπουδαίου Δασκάλου, που σε όλη τη διάρκεια της ζωής του γαλούχησε γενιές μαθητών και μαθητριών με τις αξίες και τα ιδεώδη του.

Την βραδιά προλόγισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ρόδου, Πρόεδρος των ΔΟΠΑΡ και ΠΡΟΤΟΥΡ, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημαντική προσωπικότητα του Φώτη Βαρέλη και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο ΔΟΠΑΡ εγκαινιάζει το εκδοτικό του πρόγραμμα με τον τόμο- αφιέρωμα στον σπουδαίο πνευματικό πατέρα της Ρόδου, τον Φώτη Βαρέλη. Ο κ. Κολιάδης ευχαρίστησε τον συγγραφέα Κώστα Σκανδαλίδη καθώς το νέο του βιβλίο αποτελεί συγκεντρωτική αποτίμηση του έργου και της προσωπικότητας του Δασκάλου με την πολυσχιδή προσωπικότητα, ενώ μέσω αυτού διατηρείται ζωντανός στη μνήμη όσων τον γνώρισαν, κοινωνείται η αξία και το έργο του στους νεώτερους και διαφυλάσσεται η πολύτιμη κληρονομιά του για το μέλλον.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών κ. Μανώλης Μακρής έλαβε το λόγο και αναφέρθηκε στην παρουσία και την συμβολή του Φώτη Βαρέλη στα Δωδεκανησιακά Γράμματα, αλλά και την Ελληνική Γραμματεία του 20ού αιώνα.

Η κ. Αναστασία Βαρέλη, κόρη του Γιάγκου και πρωτανιψιά του Φώτη Βαρέλη, υψίφωνος διεθνούς φήμης, κατέθεσε από καρδιάς προσωπικά βιώματα και αναμνήσεις από τα παιδικά της χρόνια και την επιρροή που ασκεί μέχρι και σήμερα στην ζωή και την καριέρα της η προσωπικότητα και οι συμβουλές του Φώτη Βαρέλη.

Κεντρικός ομιλητής της βραδιάς ήταν ο κ. Σταύρος Παπαδόπουλος, Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού και Διδάκτωρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης. Με τρόπο γλαφυρό και αναλυτικό μύησε όλους όσουςπαρακολούθησαν την βραδιά στο περιεχόμενο του Βιβλίου και την μυθιστορηματική ζωή του Φώτη Βαρέλη, που σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και μέχρι την ολοκλήρωση του κύκλου της, υπήρξε άοκνος εργάτης, ακαταπόνητος μαχητής, εμπνευσμένος δημιουργός και πολύτιμος μέντορας για όσες γενιές τον συνάντησαν. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αγάπη του για την γλώσσα και την διδασκαλία την οποία συνέχισε να προσφέρει αμισθί για δεκαετίες μετά την συνταξιοδότησή του. Μια προσφορά που αναγνωρίστηκε από την πρώτη στιγμή και επιβραβεύθηκε με τις κατάμεστες αίθουσες όπου ο Δάσκαλος πρόσφερε γενναιόδωρα τις γνώσεις και τις σκέψεις του.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την ομιλία του συγγραφέα, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος κάνοντας μια ανασκόπηση της πολύπλευρης και μοναδικής προσωπικότητας του Φώτη Βαρέλη, στάθηκε στο Χρέος προς τον Δάσκαλο που τον οδήγησε στην δημιουργία του πονήματος αυτού και στην πενταετή προσπάθεια να αποδελτιωθεί και να μορφοποιηθεί το άφθονο υλικό και η πολύτιμη πνευματική κληρονομιά που έχει αφήσει κληροδότημα σε όλους εμάς ο Φώτης Βαρέλης.

Την εκδήλωση συντόνισε η Προϊσταμένη του ΔΚΣΜΡ-ΔΟΠΑΡ, κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη, η οποία επεσήμανε το σημαντικό για τον τόπο μας συνολικό έργο του κ. Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος συνδέεται με το ΔΚΣΜΡ πολύ στενά καθώς διετέλεσε ο πρώτος Πρόεδρός του και έκτοτε φίλος και συνεργάτης του. Με μια μικρή αλλά περιεκτική παρέμβαση αναφέρθηκε στην ταπεινότητα που διέκρινε δια βίου τον Φώτη Βαρέλη αλλά και στην αφοσίωσή του μέχρι το πέρας της μακράς του ζωής στο να εμφυσεί την αγάπη για τη γνώση, την οποία θεωρούσε αντίδοτο στην πνευματική βαρβαρότητα.

Το κοινό τίμησε τον Φώτη Βαρέλη γεμίζοντας τον χώρο του θερινού κινηματογράφου «Ρόδον» και χειροκροτώντας θερμά τους ομιλητές και συντελεστές της βραδιάς. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Πολιτικής και Διοικητικής Εξυπηρέτησης Πολιτών κ. Γιάννης Καμπούρης, ο τ. Βουλευτής και Δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο τ. Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, η Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής – ΚΙΝΑΛ κ. Λίτσα Φτακλάκη, ο αιδεσιμότατος Εμμανουήλ Σκληβάκης καθώς και πολλοί παλιοί μαθητές και φίλοι του Φώτη Βαρέλη. Τέλος, ευχαριστούμε τον Νίκο Κασέρη για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου