Τοπικές Ειδήσεις

Καταδίκη Ροδίτη για απάτη με κινητά τηλέφωνα

Ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων σε έναν Ροδίτη που κρίθηκε ένοχος απάτης ενώ του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την διάπραξη του αδικήματος.
Το δικαστήριο έπαυσε την δίωξη εις βάρος του για πλαστογραφία αφού αναγνώρισε κατόπιν σχετικής ενστάσεως του συνηγόρου του, κ. Στέλιου Κιουρτζή, πως το αδίκημα είχε πλημμεληματική υπόσταση και έχει υποπέσει ήδη σε παραγραφή.
Ο κατηγορούμενος, την 12η Φεβρουαρίου 2010 και περί ώρα 13:00 μετέβη στο υποκατάστημα κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας «Vodafone» στην Ιαλυσό και απευθύνθηκε στην υπάλληλο του καταστήματος, Ε. Κ., ζητώντας της να του κάνει δύο οικογενειακές συνδέσεις κινητών τηλεφώνων. Η αξία των δύο κινητών που επέλεξε ανερχόταν στο ποσό των τετρακοσίων ευρώ.
Η υπάλληλος τού ζήτησε να της επιδείξει το δελτίο της αστυνομικής του ταυτότητας και τον αριθμό φορολογικού του μητρώου, για την προώθηση του αιτήματος.
Εκείνος αρχικά της επέδειξε φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας και στη συνέχεια της παρέδωσε δελτίο αστυνομικής ταυτότητας που είχε εκδοθεί την 10-5-2001, με τα στοιχεία Μάριος Βογιατζής του Νικολάου και της Μαρίας γεννηθείς την 12-5-1985 στη Νίκαια Αττικής, ένα έγγραφο απόδοσης Α.Φ.Μ., με αναγραφόμενο αριθμό φορολογικού μητρώου 104356754 και τα ίδια στοιχεία καθώς και δύο τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας μαζί του.
Η υπάλληλος διατηρώντας αμφιβολίες για τη γνησιότητα του προσκομισθέντος από τον κατηγορούμενο δελτίου ταυτότητας, ειδοποίησε τηλεφωνικά τον προϊστάμενό της και ιδιοκτήτη του καταστήματος Π. Δ. και εκείνος, κατόπιν σχετικού ελέγχου, των στοιχείων ταυτότητας και των τηλεφώνων επικοινωνίας, διαπίστωσε ότι την 10η Φεβρουαρίου 2010 περί ώρα 12:00 ένας άνδρας είχε προσκομίσει δελτίο ταυτότητας στο κεντρικό κατάστημα της εταιρείας στην Πόλη της Ρόδου με στοιχεία Ευάγγελος Δημητρίου του Αντωνίου γεννηθείς στη Ρόδο την 9-7-1984, ένα έγγραφο απόδοσης Α.Φ.Μ. της Δ.Ο.Υ. Ρόδου με τον ίδιο αριθμό φορολογικού μητρώου καθώς και ίδιο αριθμό τηλεφωνικής επικοινωνίας με την εταιρεία, με ένα εκ των δύο που έδωσε και ο πελάτης, με στοιχεία Μάριος Βογιατζής.
Με τα ανωτέρω έγγραφα που προσκόμισε, εγκρίθηκε η αίτηση επ’ ονόματι του Ευάγγελου Δημητρίου και του χορηγήθηκε μια συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας «ERICSON 715», συνολικής αξίας 325 €.

Στη συνέχεια, ο Π. Δ. ειδοποίησε το Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού και κατόπιν ελέγχου διαπιστώθηκε αφενός ότι η αστυνομική ταυτότητα ανήκει σε γυναίκα με τα στοιχεία Π. Κ. του Ιωάννη και της Βασιλικής γεννηθείσα την 1-2-1963 στη Δράμα, αφετέρου η με αριθμό Φ 284592 αστυνομική ταυτότητα που προσκόμισε στο κεντρικό κατάστημα VODAFONE ανήκει σε γυναίκα με στοιχεία Γ. Ρ. του Γρηγορίου και της Ελένης γεννηθείσα την 5-10-1986 στην Αθήνα. Μετά τη σύλληψή του από αστυνομικούς του Α.Τ. Ιαλυσού, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν τα πλαστά έγγραφα.
Από τη διενεργηθείσα προανάκριση και τη μετέπειτα κυρία ανάκριση προέκυψε ότι ο ίδιος κατηγορούμενος, από τις αρχές του έτους 2010, σκάναρε στον προσωπικό του υπολογιστή αστυνομικές ταυτότητες και έχοντας αποθηκευμένη τη δική του φωτογραφία χρησιμοποιούσε ειδικό πρόγραμμα, την επεξεργαζόταν και εκτύπωνε έγχρωμα δελτία ταυτότητας με στοιχεία ατόμων της προτίμησής του, ενώ στη συνέχεια τις πλαστικοποιούσε δίνοντας σ’ αυτές τη μορφή γνησίων δελτίων.
Έπειτα, έχοντας αποθηκευμένο στον υπολογιστή του το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας προέβαινε στην επεξεργασία του, αλλάζοντας τα στοιχεία.
Προέκυψε επιπλέον ότι εξαπάτησε την 4-2-2010, στο Αιγάλεω Αττικής, υποκατάστημα της «Vodafone», την 9-2-2010, στη Ρόδο, υποκατάστημα της «Γερμανός», την 10-2-2010 στη Ρόδο, υποκατάστημα της «Vodafone», την 11-2-2010 υποκατάστημα της «Vodafone» και την 12-2-2010 στην Ιαλυσό, υποκατάστημα της «Vodafone».
Το συνολικό ύψος της βλάβης που φέρεται να προκάλεσε ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 141.547, 95 €.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου