Ρεπορτάζ

Θ. Bυρίνης: Τα σχολεία λειτουργούν φέτος κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες

Την άποψη πως η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες αλλά με τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής θα προχωρήσουν μια σειρά από πρωτοβουλίες, εξέφρασε με δηλώσεις του στην «δ» ο αντιδήμαρχος Αναβάθμισης Σχολικών Μονάδων κ. Θανάσης Βυρίνης.
Αναλυτικότερα, μιλώντας για τις ελλείψεις σε σχολικές αίθουσες (ένα θέμα που τέθηκε και στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο) διευκρίνισε τα εξής:
«Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με ιδιαίτερες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε. Έχουμε παράλληλα στο νησί της Ρόδου, να ξεκινήσει η δίχρονη εκπαίδευση που σημαίνει ότι τα παιδιά του νηπίου παρουσιάζουν αύξηση σε αριθμό.
Εμείς είχαμε φροντίσει έγκαιρα ως Δήμος, να κάνουμε την παραγγελία κάποιων ΠΡΟΚΑΤ αιθουσαών, αλλά δυστυχώς η ανάδοχη εταιρεία δεν τήρησε το χρονοδιάγραμμα με αποτέλεσμα να είμαστε γύρω στον ένα μήνα πίσω. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο κ. Καρίκης, ευελπιστούμε ότι μέχρι το α’ 15νθήμερο του Οκτωβρίου θα έχουμε εγκατεστημένες, 8 ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες οι οποίες θα αυξήσουν την χωρητικότητα στα νηπιαγωγεία. Ως εκ τούτου υπήρξε κάποιο θέμα με τις αίθουσες ώστε να στεγαστούν τα παιδιά για την τωρινή περίοδο και σε συνεργασία με τον προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μπάμπη Ψαρρά, έγινε μια διερεύνηση ώστε όπου υπάρχουν αίθουσες να τις αξιοποιήσουμε. Πράγματι, καλύφθηκε αυτή η ανάγκη».
Τι γίνεται με τις μάσκες
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την χρήση της προστατευτικής μάσκας στα σχολεία, ο κ. Βυρίνης υπογράμμισε: «Έχει γίνει αρκετά μεγάλη συζήτηση για τις μάσκες, οι οποίες ήρθαν πράγματι στο… παρά πέντε στην Ρόδο. Όσον αφορά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είχαμε μια μικρή έλλειψη στις μάσκες σε μικρά νούμερα και αντ’ αυτού αναγκαστήκαμε και δώσαμε τις μάσκες μεγαλύτερου μεγέθους στα σχολεία. Θεωρώ πως τα μεγαλύτερα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί έχουν καλυφθεί με αυτές. Οσονούπω, αναμένουμε την επόμενη παραγγελία και φαντάζομαι χωρίς την… αστοχία όσον αφορά στο μέγεθος που απαιτείται για τα μικρά παιδιά. Στην διαδικασία αυτή αναμένουμε και τα παγουρίνια που έχει εξαγγείλει το υπουργείο».
Για την καθαριότητα
των σχολείων
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση με την καθαριότητα στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο κ. Βυρίνης ξεκαθάρισε πως ο Δήμος Ρόδου (με πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη) έχει φροντίσει ήδη να προχωρήσει σε περισσότερες προσλήψεις αλλά και ειδικών συνεργείων για να απολυμαίνονται έξτρα οι αίθουσες:
«Γνωρίζετε πως η πρόσληψη των καθαριστριών, φέτος γίνεται από τους ΟΤΑ. Γι αυτό, ο Δήμος Ρόδου φρόντισε να ετοιμάσει μια προκήρυξη σε σύντομο διάστημα κι έτσι η πρόσληψη έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ως επί το πλείστον, όσες καθαρίστριες εργάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια είναι εκείνες που πριμοδοτήθηκαν με την προϋπηρεσία που τους έδινε προτεραιότητα στην εργασία τους. Καταφέραμε πράγματι να έχουμε καθαρίστριες σε όλα τα σχολεία –ωστόσο, αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση απαιτεί σχολαστικότερη καθαριότητα.
Γι’ αυτό, ο Δήμος Ρόδου προχώρησε σε προκήρυξη για την πρόσληψη 28 επιπλέον καθαριστριών προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες σε όλα τα σχολεία. Επιπροσθέτως, επειδή έχουμε ανάγκη από απολυμάνσεις, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την πρόσληψη μίας ακόμη καθαρίστριας 6ωρης βάρδιας η οποία θα απολυμαίνει τους εσωτερικούς χώρους σε όλα τα σχολεία».

Η προσέλευση
των μαθητών
Ο κ. Βυρίνης είπε πάντως ότι αφενός δεν έχει εμφανιστεί κανένα ύποπτο κρούσμα στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι στιγμής ενώ η προσέλευση είναι πάρα πολύ μεγάλη. «Τα περισσότερα παιδιά φορούν την μάσκα τους, συνειδητά. Η προσέλευση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Εκτιμώ πως το ποσοστό των παιδιών που δεν πηγαίνουν στα σχολεία είναι πολύ μικρό – ίσως και για κάποιους λόγους συγκεκριμένους. Το υπουργείο Παιδείας, θεσμοθετώντας το ολοήμερο σχολείο προτρέπει τους γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους έως τις 4 το απόγευμα».

Τι γίνεται με τα κυλικεία
Σχολιάζοντας, τέλος την κατάσταση που επικρατεί στα κυλικεία, ανέφερε: «Τα κυλικεία έχουν ένα πρόβλημα όσον αφορά στην μείωση του τζίρου τους. Έχουμε συζητήσει με τους εκπροσώπους των κυλικείων και υπάρχει η βούληση του Δήμου Ρόδου ώστε να γίνει μια διευκόλυνση σχετικά με τα ενοίκια που καταβάλλουν. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε πως πρόκειται για μια απόφαση θεσμοθετημένη από το υπουργείο Παιδείας και δεν μπορούμε εύκολα να παρακάμψουμε υπουργικές αποφάσεις. Επομένως, καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να τύχουν μια ευνοϊκότερης μεταχείρισης στην παρούσα χρονική περίοδο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου