Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου οι πολιτικοί μηχανικοί κ.κ. Αριστοτέλης Ηρακλείδης και Αντώνιος Ζουμπάς, που κατηγορήθηκαν για ψευδορκία μετά από μήνυση του επιχειρηματία κ. Γιάννη Κυπριάδη. Οι δύο πολιτικοί μηχανικοί είχαν διοριστεί δικαστικώς ως πραγματογνώμονες για να γνωμοδοτήσουν για την στατική επάρκεια του ακινήτου των πρώην αλευρόμυλων ιδιοκτησίας εταιρείας συμφερόντων του κ. Κυπριάδη.
Ο κ. Κυπριάδης ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους για ψευδορκία, υποστηρίζοντας ότι διατύπωσαν ψευδείς κρίσεις, που δεν είναι σύμφωνες με την ενδόμυχη πεποίθησή τους, αφού έρχονται σε αντίθεση με τις κρατούσες επιστημονικές απόψεις και τη βιβλιογραφία, που επικαλούνται στην έκθεσή τους.
Οι δύο πραγματογνώμονες κατηγορήθηκαν συγκεκριμένα για το ό,τι:
“την 8-12-2011 και ενώ είχαν διοριστεί με τις με αριθμό 23/2011 και 24/2011, αντιστοίχως, πράξεις της Πταισματοδίκη Ρόδου ως πραγματογνώμονες πολιτικοί μηχανικοί στο πλαίσιο διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης με Α.Β.Μ. Α2011/2035 προκειμένου να γνωμοδοτήσουν περί της επικινδυνότητας του κτηρίου των πρώην αλευρόμυλων ιδιοκτησίας της εταιρείας «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΥΠΡΙΑΔΗΣ FINANCE CAR A.E.B.E.» και είχαν δώσει όρκο για τη διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης τους, κατέθεσαν την από Νοέμβριο του 2011 συνταχθείσα πραγματογνωμοσύνη τους, με την οποία ισχυρίζονταν ψευδώς ότι δήθεν οι τέσσερις στύλοι στο εσωτερικό του ισογείου και η εσωτερική πλευρά των δύο περιμετρικών στύλων της δυτικής πλευράς του κτηρίου ήταν σε άριστη κατάσταση, ότι το σκυρόδεμα των δοκών του κτηρίου δεν υπέστη σημαντικές βλάβες, και ότι η πυρκαγιά της 25ης Μαρτίου 2008 δεν επηρέασε δήθεν καθόλου τον φέροντα οργανισμό του κτηρίου, αν και γνώριζαν ότι στην πραγματικότητα το εν λόγω κτήριο ήταν επικίνδυνο και ετοιμόρροπο”.
Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ωστόσο ότι η κρίση τους βασίστηκε στις επιστημονικές τους γνώσεις. Ο κ. Κυπριάδης διατύπωσε, εξεταζόμενος, την άποψη ότι δεν έλαβαν υπόψη επιστημονικά στοιχεία αλλά έκριναν βασιζόμενοι σε ιδεοληψίες
Ως συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρέστη ο δικηγόρος κ. Βασίλης Καβουριού και ως συνήγορος πολιτικής αγωγής η δικηγόρος κ. Κατερίνα Βολονάκη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ