ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρυθμίζονται τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Δάνειο
Μέγεθος γραμμάτων

Δια­γρα­φή προ­στί­μων και προ­σαυ­ξή­σε­ων προ­βλέ­πει η διε­τής ρύθ­μι­ση των «κόκ­κι­νων» επι­χει­ρη­μα­τι­κών δα­νεί­ων που προ­ω­θεί η κυ­βέρ­νη­ση, σε μια προ­σπά­θεια να δώσει διέ­ξο­δο σε χι­λιά­δες οφει­λέ­τες, οι οποί­οι αδυ­να­τούν να αντα­πο­κρι­θούν στις οι­κο­νο­μι­κές τους υπο­χρε­ώ­σεις απέ­να­ντι σε τρά­πε­ζες, ασφα­λι­στι­κούς φο­ρείς και Δη­μό­σιο.

Στη ρύθ­μι­ση των «κόκ­κι­νων» επι­χει­ρη­μα­τι­κών δα­νεί­ων θα μπο­ρού­σαν να εντα­χθούν 100.000 μι­κρο­με­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις και 10.000 με­γά­λες εται­ρεί­ες. Σύμ­φω­να με υψη­λό­βαθ­μο στέ­λε­χος του Υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών, η ρύθ­μι­ση θα αφορά σε χι­λιά­δες μι­κρο­με­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις, που στην πλειο­νό­τη­τά τους είναι βιώ­σι­μες και δεν αντι­με­τω­πί­ζουν άμεσα τον κίν­δυ­νο «λου­κέ­του». Οι απο­φά­σεις ελή­φθη­σαν μετά την ολο­κλή­ρω­ση σύ­σκε­ψης στο ΥΠΟΙΚ, πα­ρου­σία του αρ­μό­διου υπουρ­γού Γκίκα Χαρ­δού­βε­λη, του υπουρ­γού Δι­καιο­σύ­νης Χα­ρά­λα­μπου Αθα­να­σί­ου και του υπουρ­γού Ανά­πτυ­ξης Νίκου Δέν­δια.

Πα­ράλ­λη­λα, θα γίνει προ­σπά­θεια ξε­χω­ρι­στής αντι­με­τώ­πι­σης των δα­νεί­ων με­γά­λων εται­ρειών, με σκοπό να ει­σπρα­χθούν χρή­μα­τα που θα ενι­σχύ­σουν τα κρα­τι­κά τα­μεία. Πλη­ρο­φο­ρί­ες ανα­φέ­ρουν πως στη ρύθ­μι­ση αυτή θα μπο­ρού­σαν να εντα­χθούν 100.000 μι­κρο­με­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις και 10.000 με­γά­λες εται­ρεί­ες.

Τι προ­βλέ­πει η ρύθ­μι­ση

Το μέτρο θα έχει διάρ­κεια δύο ετών και, όπως ανα­φέρ­θη­κε νω­ρί­τε­ρα, θα προ­βλέ­πει δια­γρα­φή των προ­σαυ­ξή­σε­ων και των προ­στί­μων σε τρά­πε­ζες, ασφα­λι­στι­κά τα­μεία και Δη­μό­σιο. Ορι­σμέ­νες πηγές, πά­ντως, τό­νι­σαν πως ο αρ­χι­κός σχε­δια­σμός προ­έ­βλε­πε 120 δό­σεις και δια­γρα­φή έως 90% των προ­σαυ­ξή­σε­ων.

Η τρόι­κα τηρεί στάση ανα­μο­νής για τις επι­πτώ­σεις της ρύθ­μι­σης στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και ζητεί επι­πλέ­ον στοι­χεία για να δώσει το τε­λι­κό «ok»

Όσον αφορά στις εν­δε­χό­με­νες αντι­δρά­σεις των δα­νει­στών, το στέ­λε­χος του ΥΠΟΙΚ ξε­κα­θά­ρι­σε κατά τη διάρ­κεια δη­λώ­σε­ών του σε δη­μο­σιο­γρά­φους πως «η τρόι­κα θα απο­δε­χτεί το σχέ­διο», επι­ση­μαί­νο­ντας όμως ότι «πε­ρι­μέ­νει από την ελ­λη­νι­κή πλευ­ρά στοι­χεία για τις επι­πτώ­σεις της ρύθ­μι­σης αυτής στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό».

Προς αυτήν την κα­τεύ­θυν­ση κι­νεί­ται και το αί­τη­μα για απο­στο­λή στοι­χεί­ων από το Γε­νι­κό Λο­γι­στή­ριο του Κρά­τους, βάσει των οποί­ων θα πο­σο­τι­κο­ποι­η­θούν οι συ­νέ­πειες της ρύθ­μι­σης στα δη­μό­σια οι­κο­νο­μι­κά. Όπως έγινε γνω­στό, η δια­γρα­φή των προ­σαυ­ξή­σε­ων και των προ­στί­μων θα εφαρ­μο­στεί εφά­παξ για τα επό­με­να δύο χρό­νια και κα­λύ­πτει μόνο τις οφει­λές που δη­μιουρ­γή­θη­καν μέσα στην κρίση. Μετά το πέρας της διε­τί­ας, το μέτρο θα κα­ταρ­γη­θεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.