Ειδήσεις

«Θέλουμε να υπηρετήσουμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη αξία»

«Επιδιώκουμε να υπηρετήσουμε με την πολιτική μας τον άνθρωπο και τη δημόσια υγεία. Δίνουμε πλέον μεγάλη έμφαση και στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Θα καλύψουμε τα όποια κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βασιζόμενοι στις πραγματικές ανάγκες», υπογράμμισε σε συνέντευξή τύπου που έδωσε χθες στο νοσοκομείο Ρόδου, η υφυπουργός Υγείας κ. Κατερίνα Παπακώστα, συνεπικουρούμενη από τον νέο διοικητή της 2ης ΥΠΕκ. Αθανάσιο Παπαρούπα, τη Διευθύντρια Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας κα. Κουλούρη. και τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Β Παπανικόλα.
Σημειώνεται πως πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία της στην οποία συμμετείχαν οι Διοικητές της 2ης ΥΠΕ και του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, ο Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου, η Διευθύντρια Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, οι Διευθυντές της Ιατρικής, Νοσηλευτικής και Διοικητικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων των ιατρών και των εργαζομένων.
Στη σύσκεψη τέθηκαν από τον Διοικητή του Νοσοκομείου όλα τα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή απασχολούν την κοινή Διοίκηση των Νοσοκομείων Ρόδου – Κω και Καλύμνου, ζητήματα τα οποία εξειδίκευσαν κατά περίπτωση οι λοιποί συμμετέχοντες στις τοποθετήσεις τους.
Η Υφυπουργός κα. Κατερίνα Παπακώστα, αφού ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις ενέργειες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από τη νέα Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αναφερόμενη ειδικότερα στα θέματα Ψυχικής Υγείας, απάντησε σε κάθε ένα από τα ζητήματα που της τέθηκαν.
Μετά το τέλος της σύσκεψης, η Υφυπουργός επισκέφθηκε τα Τμήματα της Ψυχιατρικής Κλινικής, της Αιμοδοσίας και της Μεσογειακής Αναιμίας, επιθεώρησε τους χώρους, ενημερώθηκε από τους επικεφαλής κάθε τμήματος, στους οποίους και έδωσε ανάλογες κατευθύνσεις.
Στη συνέντευξή τύπου η υφυπουργός αναφέρθηκε στην κάλυψη των κενών θέσεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στην αξιοποίηση του κτηρίου του παλαιού νοσοκομείου.
«Θέλησα να διαπιστώσω πως λειτουργούν οι δομές της υγείας και ειδικά της ψυχικής υγείας και της μονάδας του ΟΚΑΝΑ. Στόχος μου ήταν να εξετάσω τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες. Πρώτιστη φροντίδα για μας είναι η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στόχος είναι να επαναπροσδιορίσουμε το μέλλον μιας σημαντικής μεταρρύθμισης στον τομέα της ψυχικής υγείας που θα μας απασχολήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα. Εξετάσαμε και τα γενικότερα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου Ρόδου, που είναι κέντρο αναφοράς στη Ρόδο και έχει μεγάλη επισκεψιμότητα», δήλωσε η υφυπουργός Υγείας.
«Εφόσον αποτυπώθηκαν τα προβλήματα από τη διοίκηση, τους γιατρούς και τους εργαζόμενους, εμείς σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας, θα δούμε τις πραγματικές ανάγκες ώστε να κάνουμε την κατανομή και να καλύψουμε τα κενά», πρόσθεσε η κ. Κατερίνα Παπακώστα.
Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Ρόδου η κ. Παπακώστα εξήγησε τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης που θα γίνει και τις αλλαγές που θα δρομολογηθούν προκειμένου να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες και οι πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας οι πολίτες που ταλαιπωρούνται από ψυχικές νόσους θα μπορούν πλέον να βρίσκουν θεραπεία στις ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων.
«Με βάση νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τα νοσοκομεία θα παρέχονται και υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Οι πολίτες δεν θα πρέπει να αισθάνονται αποκλεισμένοι. Προωθούμε την κοινωνική φροντίδα ώστε να παρέχονται υπηρεσίες στους πάσχοντες χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τους τόπους διαμονής τους. Επιπλέον μετά την αποθεραπεία τους, θα μπορούν να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία», δήλωσε η κ. Κατερίνα Παπακώστα.
«Στόχος είναι η απόλυτη προστασία των πασχόντων από ψυχικά νοσήματα. Έχουν δοθεί οδηγίες ώστε όλοι να ακολουθούν τον ίδιο θεραπευτικό χάρτη. Όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα σταθούμε αρωγοί στα προβλήματα που υπάρχουν. Θέλουμε να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας. Η πρωτοβάθμια φροντίδα κτίζεται σε στέρεες βάσεις», δήλωσε η κ. Κατερίνα Παπακώστα.
Σχετικά με τα κενά στις θέσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η κ. Παπακώστα δήλωσε, πως έχουν εξαγγελθεί 2.850 προσλήψεις μονίμων για να καλυφθούν τα κενά στις δομές και να λειτουργούν σωστά.
«Περιμένουμε να δοθεί η έγκριση για τις θέσεις από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έχει την αρμοδιότητα. Τα κενά θα καλυφθούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Το νοσοκομείο Ρόδου έχει πετύχει εξορθολογισμό και νοικοκύρεμα των οικονομικών του σε βαθμό που μας κάνει να αισθανόμαστε πλέον αισιόδοξοι και να πατάμε σε στέρεη βάση. Ολοι μαζί πρέπει να υποστηρίξουμε τις υπηρεσίες που προσφέρει το νοσοκομείο», δήλωσε η κ. Παπακώστα.
Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στην εθελοντική αιμοδοσία και κάλεσε τους Ροδίτες να προσφέρουν αίμα.
Η υφυπουργός Υγείας δήλωσε ακόμα πως υπάρχει πρόθεση αξιοποίησης των χώρων του παλαιού νοσοκομείου ώστε να λειτουργούν εκεί δομές παροχής υπηρεσιών υγείας και υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Συζητήσαμε το ενδεχόμενο αξιοποίησης του παλιού νοσοκομείου. Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Μας ενδιαφέρει επίσης η ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού. Έτσι θα δυναμωθούν τα οικονομικά της Ρόδου», δήλωσε η κ. Παπακώστα.
Η υφυπουργός Υγείας ευχαρίστησε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του νοσοκομείου για τον αγώνα που δίνουν, ξεπερνώντας τις αντοχές τους.
«Πέρα από τους πόρους, την ενίσχυση των δομών υγείας, θέλουμε να υπηρετήσουμε την ανθρώπινη αξία και τη δημόσια υγεία με κατεύθυνση στην πρόληψη . Επιδιώκουμε την ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Έτσι ο πληθυσμός θα είναι υγιής. Θα αλλάξει δηλαδή η νοοτροπία. Θα αποφορτίσουμε και τα νοσοκομεία», ανακοίνωσε η υφυπουργός Υγείας.
Σε ερώτηση σχετικά με το κρατικό θεραπευτήριο Λέρου η κ. Παπακώστα δήλωσε, πως δεν θα κλείσουν οι δομές, που ήδη λειτουργούν και θα αξιοποιηθεί το προσωπικό που διαθέτει μεγάλη εμπειρία. Έχει ζητηθεί από την ΕΕ να δοθεί ποσό ύψους 700.000 ευρώ προκειμένου να γίνουν επισκευές στις κτηριακές εγκαταστάσεις του θεραπευτηρίου.
«Στα πλαίσια του συμφώνου «Αντόρ» θέλουμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των πασχόντων από ψυχικά νοσήματα. Στοχεύουμε στην αναχαίτιση του κοινωνικού στίγματος. Η ψυχική υγεία θα τομεοποιηθεί και θα ενταχθεί στα νοσοκομεία. Θα προχωρήσει η απο-ασυλοποίηση, ώστε οι πάσχοντες να έχουν υπηρεσίες και να μην απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον», δήλωσε η κ. Κατερίνα Παπακώστα και πρόσθεσε πως για να βιώσιμη η μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία ζητήθηκε η ενίσχυση της Ελλάδας με 30 εκατομμύρια ευρώ.
Σε ερώτηση σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μονάδα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ, η κ. Κατερίνα Παπακώστα δήλωσε πως για πρώτη φορά η χώρα θα αποκτήσει εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών.
«Οι δομές μας θα προσαρμοσθούν στο εθνικό σχέδιο δράσης και θα ακολουθούν τον οδικό χάρτη που έχει δημιουργηθεί. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην παροχή υπηρεσιών στους χρήστες, που δεν έχουν φροντίδα. Δεν ασχολούμαστε με ποινικές υποθέσεις», δήλωσε η κ. Παπακώστα.
«Είχα την ευκαιρία και εγώ και ο αναπληρωτής διοικητής κ. Ευγένιος Κορναρόπουλος να θέσουμε τα θέματα που απασχολούν το νοσοκομείο. Αξιώσαμε να μας δοθεί το κάτι παραπάνω για να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν. Θέλουμε να σταματήσουμε τη μετανάστευση των ιατρών στο εξωτερικό και να τους κρατήσουμε εδώ με την παροχή κινήτρων. Το πρόβλημα στο νοσοκομείο της Ρόδου φάνηκε όταν δεν καλύπτονταν τα κενά σε προσωπικό με προγραμματικές συμβάσεις», δήλωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Βασίλης Παπανικόλας.
«Εκθέσαμε τα προβλήματα του τομέα της Υγείας. Ζητήσαμε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να λειτουργήσει μονάδα ΚΕΘΕΑ και να μεταφερθεί η δομή του ΟΚΑΝΑ από το παλιό νοσοκομείο. Τονίσαμε πως διαφωνούμε με τη δράση της tusk force. Μας ενημέρωσε πως έχει τακτοποιηθεί και το θέμα της κάλυψης της θέσης φαρμακοποιού στο ΠΕΔΥ», δήλωσε ο κ. Χρ. Μαντάς και πρόσθεσε πως τα λάθη στον τομέα Υγείας δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνονται.
«Να μη μείνουν στα λόγια οι υποσχέσεις για την καλυψη των κενών στις θέσεις των ιατρών του ΠΕΔΥ», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΡ.
Μετά τη συνέντευξή τύπου η υφυπουργός Υγείας επισκέφθηκε τη μονάδα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ, που λειτουργεί στο παλαιό νοσοκομείο.
Σήμερα Σάββατο, 30 Αυγούστου, στις 11.00 η υφυπουργός Υγείας θα επισκεφθεί την Εταιρεία Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων ‘‘Πανάκεια’’ και ειδικότερα, τον Ξενώνα ‘‘Μελίτη’’ και το προστατευόμενο διαμέρισμα ‘‘Αργολίδα’’, στον Αρχάγγελο Ρόδου.
Στον πρόγραμμα της υφυπουργού περιλαμβάνονται μετά τη Ρόδο επισκέψεις στην Κω και στη Λέρο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου