ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Google: Χρησιμοποιεί την ΑΙ σε Αναζήτηση και Χάρτες για την ανίχνευση ορίων πυρκαγιάς – Και στην Ελλάδα η υπηρεσία

Μαρία Χονδρογιάννη 3 λεπτά ανάγνωση
πυρκαγιά

Τη δυνα­τό­τητα να παρέχει ανα­λυ­τική παρα­κο­λού­θηση των ορίων των πυρ­κα­γιών στην Ανα­ζή­τηση και στους Χάρτες, καθώς και μέσω push ειδο­ποι­ή­σεων βάσει τοπο­θε­σίας δίνει πλέον η Google με την χρήση της Τεχνη­τής Νοη­μο­σύ­νης (AI).

Tο συγκε­κρι­μένο εργα­λείο σύμφωνα με ενη­μέ­ρωση της Google επε­κτεί­νε­ται σε 15 ακόμη χώρες σε όλη την Ευρώπη και την Αφρική, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης και της Ελλάδας. Οι χώρες είναι: Ανδόρρα, Βοσνία & Ερζε­γο­βίνη, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κένυα, Κροατία, Κύπρος, Μαυ­ρο­βού­νιο, Μονακό, Πορ­το­γα­λία, Ρουάντα, Σλο­βε­νία και Τουρκία.

Οι πλη­ρο­φο­ρίες αυτές εμφα­νί­ζο­νται μέσω ειδο­ποι­ή­σεων και λει­τουρ­γιών που παρέ­χουν ενη­μέ­ρωση σχετικά με το πώς να παρα­μεί­νουν ασφα­λείς οι άνθρω­ποι που βρί­σκο­νται κοντά σε πυρ­κα­γιά.

Ακριβής και αξιό­πι­στη παρα­κο­λού­θηση

Το μοντέλο παρα­κο­λού­θη­σης πυρ­κα­γιών με Τεχνητή Νοη­μο­σύνη της Google εκπαι­δεύ­ε­ται μέσω πολ­λα­πλών πηγών δεδο­μέ­νων, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης μιας πλη­θώ­ρας δεδο­μέ­νων από δορυ­φο­ρι­κές εικόνες. Επίσης, το μοντέλο δασικών πυρ­κα­γιών επι­κυ­ρώ­νε­ται μέσω τη σύγκρι­σης που πραγ­μα­το­ποιεί­ται με το μοντέλο της Google για τις καμένες εκτά­σεις (model of fire scars) – δηλαδή τα σχήματα στο έδαφος που δημιουρ­γού­νται μετά τον περιο­ρι­σμό μιας πυρ­κα­γιάς – με βάση μετρή­σεις από προη­γού­με­νες πυρ­κα­γιές. Αλλα μοντέλα Τεχνη­τής Νοη­μο­σύ­νης χρη­σι­μο­ποιού­νται για την επα­λή­θευση της ύπαρξης πυρ­κα­γιών, και όλα αυτά μαζί δίνουν τη δυνα­τό­τητα για πιο ακριβή και σαφή όρια πυρ­κα­γιών συγκρι­τικά με τη μεμο­νω­μένη χρήση δορυ­φο­ρι­κών εικόνων.

Προ­σβά­σι­μες και χρή­σι­μες πλη­ρο­φο­ρίες όταν οι άνθρω­ποι τις χρειά­ζο­νται

Έχοντας ανα­πτύ­ξει αυτή τη νέα υπη­ρε­σία φέτος το καλο­καίρι, η Google έχει ήδη χαρ­το­γρα­φή­σει πάνω από 40 πυρ­κα­γιές στη νότια Ευρώπη, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων πυρ­κα­γιών στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο τον περα­σμένο μήνα – καθώς και άλλες από την Πορ­το­γα­λία έως την Κένυα.

H Google προ­βάλ­λει τα όρια των πυρ­κα­γιών στην «Ανα­ζή­τηση» και στους «Χάρτες» και καθιστά τις πλη­ρο­φο­ρίες δια­θέ­σι­μες μέσω ειδο­ποι­ή­σεων, συμπλη­ρώ­νο­ντας τις υπάρ­χου­σες από­πει­ρες που απο­σκο­πούν στο να έχουν οι άνθρω­ποι πρό­σβαση σε πλη­ρο­φο­ρίες και να παρα­μεί­νουν ασφα­λείς. Μόνο την πρώτη εβδο­μάδα του Ιουλίου, μετά το ξέσπα­σμα πυρ­κα­γιών στην Ευρώπη και την Αφρική, περίπου 1,4 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι είδαν τις σχε­τι­κές πλη­ρο­φο­ρίες της Google σχετικά με τις πυρ­κα­γιές.

Ο εντο­πι­σμός των ορίων των πυρ­κα­γιών επι­ση­μαί­νει η εται­ρεία, έχει ως στόχο να κατα­στεί ένα χρήσιμο εργα­λείο τόσο για τους κατοί­κους μιας περιο­χής που μιλούν τη γλώσσα όσο και για τους επι­σκέ­πτες της που πιθανόν δεν γνω­ρί­ζουν την τοπική γλώσσα. Οι ειδο­ποι­ή­σεις αυτές βασί­ζο­νται στις ρυθ­μί­σεις του χρήστη και στη γλώσσα προ­τί­μη­σής του, δίνο­ντας στους ταξι­διώ­τες κατά τη διάρ­κεια της του­ρι­στι­κής περιό­δου τη δυνα­τό­τητα να λαμ­βά­νουν, έγκαιρα και στη γλώσσα τους, πλη­ρο­φο­ρίες σχετικά με τις τοπικές πυρ­κα­γιές.

Οι πλη­ρο­φο­ρίες εμφα­νί­ζο­νται επίσης στους Χάρτες Google κατά τη χρήση της λει­τουρ­γίας πλο­ή­γη­σης, βοη­θώ­ντας τους ταξι­διώ­τες να κατα­νο­ή­σουν εάν υπάρ­χουν πυρ­κα­γιές κοντά στη δια­δρομή τους.

Παρά­δειγμα: Χάρτης δείχνει ειδο­ποι­ή­σεις για πυρ­κα­γιά κατά μήκος μιας δια­δρο­μής στην Κρήτη

Αυτός είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η Google χρη­σι­μο­ποιεί την Τεχνητή Νοη­μο­σύνη για να βοη­θή­σει τις κοι­νό­τη­τες σε όλο τον κόσμο να προ­σαρ­μο­στούν στις επι­πτώ­σεις της κλι­μα­τι­κής αλλαγής και στους κιν­δύ­νους που προ­κα­λεί. Η συγκε­κρι­μένη λει­τουρ­γία έχει ήδη λαν­σα­ρι­στεί σε χώρες που έχουν πληγεί από πυρ­κα­γιές τα τελευ­ταία καλο­καί­ρια και βασί­ζε­ται στην ποιό­τητα του μοντέ­λου της Google σε κάθε χώρα. Καθώς η εται­ρεία εργά­ζε­ται διαρκώς για τη βελ­τί­ωση των υπη­ρε­σιών της, απο­σκο­πεί στην επέ­κταση σε περισ­σό­τε­ρες χώρες, ώστε να συνε­χί­σει να μοι­ρά­ζε­ται με τους ανθρώ­πους σημα­ντι­κές πλη­ρο­φο­ρίες όταν τις χρειά­ζο­νται.

Η υπη­ρε­σία ανί­χνευση πυρ­κα­γιών είναι ήδη δια­θέ­σιμη σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστρα­λία, Βρα­ζι­λία, Αργε­ντινή, Χιλή και Μεξικό.

Πηγή: protothema.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.