Η αλήθεια είναι  πως οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας, έδειξαν αυτοσυγκράτηση τις πρώτες ώρες και ημέρες της τραγωδίας . Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα αναφέρθηκε στα «διαχρονικά» προβλήματα της Πολιτείας δείχνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει εκπτώσεις στην κριτική αλλά και στην αυτοκριτική. Βοήθησαν ενδεχομένως έτσι και τον πρωθυπουργό, στις τελευταίες τουλάχιστον δηλώσεις του, να μιλήσει για εθνική ομοψυχία και να αποφύγει να επικαλεστεί εύκολα άλλοθι ή να κάνει μακάβριες συγκρίσεις. Αναλαμβάνοντας μάλιστα πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει στον πρωθυπουργό, μια κίνηση που κινείται υπεράνω της πολιτικής αντιπαράθεσης πάνω από τα καμένα και στην κατεύθυνση εξεύρεσης ουσιαστικών λύσεων διακομματικά και από κοινού, στα προβλήματα, ώστε «να μην ξαναζήσουμε μια τέτοια καταστροφή», , με τον κ. Τσίπρα να συμφωνεί.

Πολύ φοβάμαι πως μέχρι εδώ ήταν αυτό. Αν κρίνω από τις διαθέσεις στελεχών και των δύο κομμάτων, έχουμε να ακούσουμε πολλές τσιρίδες στα κανάλια για το ποιος έκαψε πιο πολύ την χώρα. Οι «Νέρωνες νεοδημοκράτες» το 2007 ή τα «θρασίμια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» το 2018.; Και από κοντά τα «φυτίλια» των ΜΜΕ που προετοιμάζουν το έδαφος, με τίτλους «στη γωνία περιμένει ο Μητσοτάκης μετά το τριήμερο πένθος» ή «τώρα αρχίζει το σφυροκόπημα από τον Μητσοτάκη».

Μήπως και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί να επέβαλαν σιωπητήριο στα στελέχη τους ή τουλάχιστον σε κάποια από αυτά, μπας  και βρουν την πολυπόθητη στοιχειώδη συνεννόηση στα μεγάλα -μετά από τις εθνικές μας τραγωδίες οικονομικές ή φυσικές- που τόσο λείπει να πάμε παρακάτω;

Να σταματήσουν  να «σέρνονται» από το κλίμα που κάποιοι δημιουργούν; Και  αυτό αφορά κυρίως τον κ. Μητσοτάκη, γιατί το ήπιο προφίλ και λόγος που είχε στις αρχές που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, είτε στη Βουλή είτε  σε δηλώσεις του, καθόλου δεν άρεσε σε κάποιους εντός κόμματος…

Υ.Γ. Πολλά ΜΜΕ αποκαλούν «κίνηση έκπληξη» το τηλεφώνημα του κ. Μητσοτάκη στον κ. Τσίπρα και το τι του είπε. Εκπληξη το αυτονόητο! Αλλά σε μια χώρα που έχει μάθει να κινείται σε ρυθμούς ύβρεων και δημιουργίας διχασμού ένθεν και ένθεν,  λογικό είναι να προκαλεί έκπληξη. Ας ελπίσουμε ότι δεν τον «μαλώσουν» κάποιοι γι’ αυτό το τηλεφώνημα… Οι πολιτισμένοι τόνοι και η προσπάθεια συννενόησης, δεν σημαίνει   ότι η Ν.Δ. δεν θα αναδείξει τις όποιες ευθύνες, αλλά μπορεί να γίνει αυτό χωρίς κραυγές. Εχει στελέχη επιστήμονες καθηγητές φυσικών καταστροφών, πολεοδόμους, δασολόγους και  όχι κατ’ ανάγκη πολιτικούς,  να βγουν μπροστά και να ενημερώσουν τους πολίτες ώστε να καταλάβουν τι δεν έγινε, αλλά κυρίως τι πρέπει να γίνει, να διορθωθεί. Και εάν τέλος πάντων πρέπει να μιλήσουν και πολιτικοί , αντί να βρίζουν, ας μάθουν να μας λένε απ’ έξω το κείμενο που δημοσιεύτηκε στον τύπο, του καθηγητή Φυσικών Καταστροφών και συμβούλου του προέδρου της ΝΔ κ. Κώστα Συνολάκη και μας ενημερώνει «Τι δεν έγινε και τι θα έπρεπε να γίνει».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ