ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λογαριασμούς καταθέσεων στο εξωτερικό ανοίγουν οι ελληνικές επιχειρήσεις

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Ταμείο τράπεζας

Σε τρά­πε­ζες του εξω­τε­ρι­κού στρέ­φο­νται χιλιά­δες επι­χει­ρή­σεις και ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τίες για να ανοί­ξουν λογα­ρια­σμούς κατα­θέ­σεων, ώστε να πραγ­μα­το­ποιούν ελεύ­θερα τις τρα­πε­ζι­κές τους συναλ­λα­γές απο­φεύ­γο­ντας τους ασφυ­κτι­κούς περιο­ρι­σμούς στην κίνηση κεφα­λαίων στο εγχώριο τρα­πε­ζικό σύστημα. Σημειώ­νε­ται ότι δεν πρό­κει­ται για μεγάλες επι­χει­ρή­σεις, οι οποίες είχαν φρο­ντί­σει να χτίσουν «γραμμές άμυνας» εδώ και καιρό, αλλά για μικρο­με­σαίες επι­χει­ρή­σεις που ανα­ζη­τούν τρόπους για να διεκ­πε­ραιώ­νουν απο­τε­λε­σμα­τικά τις εμπο­ρι­κές τους συναλ­λα­γές στο εξω­τε­ρικό, απα­ραί­τη­τες για τη λει­τουρ­γία τους.

Σύμφωνα με τρα­πε­ζι­κές πηγές, τις τελευ­ταίες εβδο­μά­δες έχουν κατα­τε­θεί χιλιά­δες αιτή­ματα για το άνοιγμα τρα­πε­ζι­κών λογα­ρια­σμών σε κυπρια­κές, βουλ­γα­ρι­κές, ρου­μα­νι­κές, αγγλι­κές αλλά και γερ­μα­νι­κές τρά­πε­ζες, προ­κα­λώ­ντας… συμ­φό­ρηση. Ετσι από περίπου 3-4 εβδο­μά­δες που ήταν, πριν από την επιβολή των κεφα­λαια­κών περιο­ρι­σμών στην Ελλάδα, ο μέσος χρόνος ανα­μο­νής για την ολο­κλή­ρωση των δια­δι­κα­σιών ανοίγ­μα­τος ενός νέου λογα­ρια­σμού, πλέον χρειά­ζο­νται 7-8 εβδο­μά­δες, λόγω του μεγάλου όγκου αιτή­σεων. Σημειώ­νε­ται ότι είναι εύκολο, λόγω Ευρω­παϊ­κής Ενωσης, να ανοίξει εται­ρι­κός ή ατο­μι­κός λογα­ρια­σμός στις παρα­πάνω χώρες και δεν χρειά­ζε­ται να υπάρχει φυσική παρου­σία. Το μεγα­λύ­τερο μέρος της δια­δι­κα­σίας για το άνοιγμα λογα­ρια­σμού γίνεται ηλε­κτρο­νικά. Σύμφωνα με δημο­σί­ευμα του Spiegel, μόνο στη Βουλ­γα­ρία υπο­λο­γί­ζε­ται ότι 60.000 Ελληνες έχουν ανοίξει το τελευ­ταίο διά­στημα λογα­ρια­σμό σε βουλ­γα­ρική τράπεζα.

Η έξοδος προς το εξω­τε­ρικό γίνεται κυρίως για την ανε­μπό­δι­στη διευ­κό­λυνση των τρα­πε­ζι­κών συναλ­λα­γών αλλά και για λόγους προ­στα­σίας των κεφα­λαίων, καθώς η αβε­βαιό­τητα στη χώρα παρα­μέ­νει.

Σημειώ­νε­ται ότι μετά την επιβολή των κεφα­λαια­κών περιο­ρι­σμών στα τέλη Ιουνίου, δεν μπορεί να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί καμία μετα­φορά κεφα­λαίων στο εξω­τε­ρικό και οι εμπο­ρι­κές συναλ­λα­γές πρέπει να λαμ­βά­νουν το «πράσινο φως» από την Επι­τροπή Εγκρί­σεως Τρα­πε­ζι­κών Συναλ­λα­γών. Ακόμα και σήμερα, και παρά την προ­σπά­θεια επι­τά­χυν­σης των δια­δι­κα­σιών, εκκρε­μούν πάνω από 1.000 αιτή­ματα επι­χει­ρή­σεων στην Επι­τροπή Εγκρι­σης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Θεόδωρο Φέσσα: «Η ελλη­νική οικο­νο­μία εισάγει αγαθά αξίας περίπου 40 δισ. ευρώ, ετησίως, οπότε χρεια­ζό­μα­στε περίπου 150 εκατ. ευρώ την ημέρα για εισα­γω­γές και το ύψος αυτό, λόγω των περιο­ρι­σμών στην κίνηση κεφα­λαίων, έχει πέσει πολύ χαμη­λό­τερα. Οσο ταχύ­τερα επα­νέλ­θουμε σε κανο­νική ροή χρη­μα­το­δό­τη­σης, τόσο η ελλη­νική οικο­νο­μία όσο και οι επι­χει­ρή­σεις θα μπο­ρέ­σουν να σταθούν στα πόδια τους και οι εργα­ζό­με­νοι να μην ανη­συ­χούν για τις δου­λειές τους».

Ο Σύν­δε­σμος Εξα­γω­γέων Βορείου Ελλάδος επι­ση­μαί­νει ότι το βασικό πρό­βλημα των εξα­γω­γι­κών επι­χει­ρή­σεων στο πλαίσιο των capital controls είναι η διάρ­ρηξη της εφο­δια­στι­κής αλυ­σί­δας. «Η ελλη­νική οικο­νο­μία έχει πολύ μικρό βαθμό αυτάρ­κειας, λιγό­τερο από 20%. Αυτό σημαί­νει ότι περίπου το 80% των πρώτων υλών και ενδιά­με­σων προ­ϊ­ό­ντων, που χρη­σι­μο­ποιούμε στην παρα­γωγή μας, είναι εισα­γό­μενα. Ετσι, οι περισ­σό­τε­ρες εξα­γω­γι­κές επι­χει­ρή­σεις αγο­ρά­ζουν πρώτες και βοη­θη­τι­κές ύλες και υλικά συσκευα­σίας από εισα­γω­γείς των προ­α­να­φε­ρό­με­νων ειδών από το εξω­τε­ρικό. Με τα σημε­ρινά δεδο­μένα, οι εισα­γω­γείς θα συνε­χί­σουν να αντι­με­τω­πί­ζουν πρό­βλημα, το οποίο τελικά μετα­φέ­ρε­ται και στις εξα­γω­γι­κές επι­χει­ρή­σεις», τονίζει ο ΣΕΒΕ.

Πηγή: Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.