Τοπικές Ειδήσεις

«Ταραχώδης» συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου!

Σε πολύ υψηλούς τόνους κι εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, με σημείο αιχμής την αποκομιδή των απορριμμάτων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου.
Όλα άρχισαν με την τοποθέτηση του δημάρχου κ. Αν. Καμπουράκη, ο οποίος απάντησε στις κατηγορίες και τις επιθέσεις του κ. Φ. Χατζηδιάκου σε βάρος του για το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων στο νησί:
«Υπάρχουν πολλά θέματα που με προβληματίζουν. Σύμφωνα με τον κ. Φ.Χατζηδιάκο το… σύμπαν κινείται γύρω από αυτόν και όλα λειτουργούν για να τον δικαιώσουν. Να σας πω τι παρέλαβε αυτή η δημοτική αρχή; Πολεοδομία: 54 εκ. ευρώ πρόστιμα ανέγερσης από 20ετίας (που τα υπολογίζω γύρω στα 120-150 εκ. ευρώ συνολικά), ουδέποτε βεβαιώθηκαν ούτε στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου ούτε στην Εφορία. Αυτός που παρουσιάζει τον εαυτό του ως μεστό μνήμης, ξεχνάει τι έπραξε ο ίδιος!».
Από εκεί ξεκίνησε και η ‘κόντρα’ για την κατάσταση με την αποκομιδή επικαλούμενος τα σχόλια της μειοψηφίας που είδαν το φως της δημοσιότητας μαζί με φωτογραφίες όταν ο δήμαρχος είπε πως ‘τα βουνά με τα σκουπίδια δεν είναι σημερινό γεγονός. Υπήρξε από το 2015 κι έπειτα. Με μεγάλη ευκολία, ο άνθρωπος που υπέγραψε την σύμβαση για την αποκομιδή, ξέχασε ότι σε συγκεκριμένο άρθρο που αναφέρεται στην έκπτωση εργολάβου έπρεπε να εξοφληθεί. Σκεφτείτε να ήταν δήμαρχος σήμερα ο Φ. Χατζηδιάκος. Θα είχαμε την πρώτη (και μάλλον την 4η) σύμβαση χωρίς διαγωνισμό, χωρίς τίποτα, με υπογραφή του ιδίου που προσθέτει (το 2019) 780.000 ευρώ. Τα επίσημα χαρτιά που καταθέτω τώρα, αφορούν:
-97.000 τόνους απορριμμάτων, είχαμε το 2020 (106.000 τόνους επί συνόλου μαζί με τον ΧΥΤΑ Ν.Ρόδου).
-115.000 τόνους είχαμε το 2019
-109.000 τόνους είχαμε το 2018
-Το 2017, πρώτος χρόνος της ιδιωτικοποίησης, εν μέσω της ‘λαμπερής’ θητείας του Φ. Χατζηδιάκου είχε 46.000 τόνους η Ενάκτ Στήριξις και 44.000 τόνους ο Δήμος Ρόδου.
-το 2018, η Ενάκτ Στήριξις είχε 56.000 και 24.000 τόνους ο Δήμος Ρόδου Εάν κάποιος ενδιαφερθεί για το ποιος διέλυσε την Διεύθυνση Καθαριότητας, να πάει πίσω στο 2018. Και στο 2019 μέχρι τον Σεπτέμβριο που είχε 60.000 τόνους η Ενάκτ Στήριξις και 22.000 τόνους ο Δήμος Ρόδου. Τώρα που έκλεισαν τα νομικά θέματα θα του πω τα εξής: 80 πρες κοντέινερ που ήρθαν (40 για Ανακύκλωση και 40 για Σύμμικτα) πώς τα μεταφέρει η Ενάκτ Στήριξις όταν στη σύμβαση αναφέρει ότι την Ανακύκλωση την μεταφέρει ο Δήμος Ρόδου.
Δικαιούται να ζητήσει η ΕΝΑΚΤ, αποζημίωση για τα ανακυκλώσιμα που μετέφερε όταν ήταν ευθύνη της Δ/νσης Καθαριότητας; Μόνο αυτός το ξέρει! Όλο το Δ.Σ. στήριξε τα συμφέροντα του Δήμου. Κατόπιν εορτής… ‘μάγκες’….
ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΖΗΤHΣΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον ροδιακό λαό, για την κατάντια της Ρόδου. ΝΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΩΣΗ: ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον ροδιακό λαό, που δεν ήμουν υποψήφιος το 2014. Αν είχα ξυπνήσει το 2014, ο κ. Χατζηδιάκος θα ήταν πάντα εκεί που είναι σήμερα! Μπορεί να ονειρεύεται με αυτούς που θελει… αυτά που θέλει! Τα πράγματα θα ήταν λίγο καλύτερα από ό,τι τα παρελάβαμε. Η κατάσταση είναι για κλάματα και γι αυτό δεν φταίνε μόνο τα μάτια που κλαίνε!»

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ
Απαντώντας ο κ. Χατζηδιάκος μίλησε με σκληρό τρόπο λέγοντας πως «ήρθε η ώρα να διοικήσετε τον Δήμο και να μην είστε αντιπολίτευση του Χατζηδιάκου εδώ και δύο χρόνια. Μας λέτε για ένα σωρό νούμερα αλλά πρέπει να ντρέπεστε για την κατάντια που φέρατε τη Ρόδο. Τα νούμερα είναι απλά, η Ρόδος ήταν πεντακάθαρη κι εσείς την γεμίσατε με ποντίκια και με σκουπίδια. Όσον αφορά στις απ’ ευθείας αναθέσεις: είναι τα ίδια πρόσωπα, κάνατε συμβάσεις, δεν κάνατε τις αλλαγές στο σχήμα μέχρι να υπογραφούν οι συμβάσεις και κάνατε προσλήψεις ανά ενότητα. Είναι όλα παράνομα και δεν την σώζετε την κατάσταση, ό,τι κι αν κάνετε. Τι κάνατε με την Ανακύκλωση; Πού είναι τα οχήματα και οι κάδοι; Μέσα στην πόλη όλα είναι βρώμικα!»

Από την μείζονα μειοψηφία, ο κ. Τ. Πότσος είπε ότι η αποψίλωση της Δ/νσης Καθαριότητας, ξεκίνησε το 2011 και σταδιακά με στόχο την ιδιωτικοποίησή της. Ο κ. Κρητικός τόνισε πως είναι αναγκαίο να καθαριστεί η Ρόδος αφού η εικόνα αυτή δεν είναι καθόλου καλή, ειδικά αυτή την εποχή.
Απαντώντας ο δήμαρχος ανέφερε πως η καθαριότητα είναι και θέμα παιδείας και τόνισε πως αυτό το Δ.Σ. έχει υπεύθυνους ανθρώπους για τα σοβαρά ζητήματα. «Η σημερινή δημοτική αρχή επιθυμεί την ενδυνάμωση της Δ/νσης Καθαριότητας», όπως τόνισε.
Ο κ. Σ. Καρίκης ζήτησε να πέσουν οι τόνοι, εκατέρωθεν: «Προσωπικά θα συμφωνήσω με τον κ. Πότσο που ουσιαστικά από το 2011 έγινε η στροφή στη Δ/νση Καθαριότητας. Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε μια ακριβή καθαριότητα και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό.Ας αφήσουμε τον δήμαρχο να ολοκληρώσει την προσπάθειά του. Διαπραγματεύεται προτάσεις που είναι ωφέλιμες για τον δημότη μαζί με μειωμένα τέλη. Θα ήθελα να σας ζητήσω να χαμηλώσετε τους τόνους μέχρι να δοθεί η καλύτερη λύση».
-Να σημειωθεί ότι από την συνεδρίαση ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Καμπούρης λέγοντας: «Ψηφίζω τα εντός και τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα του δημοτικού συμβουλίου. Αποχωρώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μορφή που παίρνει ανώτατο όργανο του Δήμου».
-Τοποθετούμενη η αντιδήμαρχος Καθαριότητας κα Κιαχαγιά ξεκαθάρισε τα εξής: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολίτες που επικοινωνούν μαζί μας και μας μεταφέρουν τα προβλήματα σε κάθε περιοχή. Πιστεύω ότι πρέπει να συζητήσουμε το πριν και το μετά» και παρουσίασε στο Σώμα, μια σειρά από φωτογραφίες με στοιβαγμένα σκουπίδια της τελευταίας 5ετίας: «Οι εικόνες πριν από λίγα χρόνια δεν έχουν διαφορά με την σημερινή κατάσταση που είναι μόνο λίγων ημερών», κατηγορώντας την αντιπολίτευση για προσωπικά κομματικά οφέλη.
Κλείνοντας την συζήτηση ο κ. Καμπουράκης είπε: «Κανένας μέσα στην αίθουσα δεν είναι ευχαριστημένος από την κατάσταση της πόλης με τα σκουπίδια. Δεν θα φορτώσουμε τις ευθύνες σε άλλους. 30 απορριμματοκιβώτια θα τοποθετηθούν σύντομα για να διευκολύνουν την κατάσταση και να μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στο ΚΔΑΥ. Και θα σας απαντήσω γιατί δεν είναι έτοιμη η προκήρυξη για μια νέα σύμβαση: σε 120 σελίδες, υπάρχουν αυτή τη στιγμή, 12 εναλλακτικά σενάρια… και σίγουρα δεν είναι τόσα όσα οι αγωγές, οι μηνύσεις και τα εξώδικα και οι νομικές περιπέτειες που μας ανάγκασαν οι αποφάσεις της πρώην δημοτικής αρχής. Τελικά, εσείς (προς τον Φ. Χατζηδιάκο) δεν μπορέσατε να προβλέψετε μία σύμβαση σε εποχές κανονικότητας. Τώρα ζητάτε από εμάς να κάνουμε συμβάσεις σε μια τέτοια εποχή; Θα το κάνουμε μόλις δούμε πότε συμφέρει τον ροδιακό λαό».
Πάντως δεν παρέλειψε να αναφερθεί ούτε στο Ήχος και Φως ούτε στην υπόθεση των LED, δεσμευόμενος πως θα επαναφέρει τα θέματα.
ΦΡΑΣΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ – ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟ
Εντονο φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε ανάμεσα στον κ. Φ. Χατζηδιάκο και τον κ. Αν. Καμπουράκη με τον πρώτο να επιτίθεται κατά του δημάρχου με αφορμή την παραίτηση από μέλος του δ.σ. του «Νεστοριδείου» του κ. Συρτσάκου και την πρόταση του δημάρχου να αντικατασταθεί από τον κ. Χουσεϊν Φερτσάχ. Ο επικεφαλής της μειοψηφίας, κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι ακολουθεί τέτοιες πρακτικές χωρίς να ρωτήσει την μειοψηφία, για να του απαντήσει ο κ. Καμπουράκης ότι ‘μερικοί έχουν είτε επιλεκτική είτε κακή μνήμη’. Ακολούθησαν σκληρές εκφράσεις μεταξύ τους με τον δήμαρχο να αναφέρεται στις ‘φωτογραφίες και στις επιτυχίες που επικαλείται ο προκάτοχός του για ό,τι έκανε στη θητεία του’.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στον νέο Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου Ρόδου καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να έχει επαφή με το Ταμείο Στήριξης: ‘Πάντως δεν είναι αυτός που βρήκαμε, όπως οι ΑΔΕΚΤ ΑΕ, ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ που δεν καταφέρατε ποτέ να λύσετε και ταλαιπωρείτε ανθρώπους μέχρι σήμερα. Αρνήθηκε να διορίσει μέλη της μειοψηφίας στο δ.σ. Έχουμε ήδη δύο στελέχη της αντιπολίτευσης και δεν επέμενα να βάλω τους δικούς μας. Από εκεί και πέρα… μην παραβιάζετε ανοιχτές θύρες! Είναι ανοιχτές!»
ΤΑ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑΤΑ
-Στα προ ημερησίας διάταξης θέματα, ήρθε προς συζήτηση και ψήφιση το θέμα για την Ίδρυση Τμημάτων Ένταξης σε Α’βάθμια και Β’βθμια Εκπαίδευση, το οποίο εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος κ. Στρ.Καρίκης λέγοντας πως είναι ένα ουσιαστικό ζήτημα. Αυτά τα Τμήματα, δημιουργούνται σαν υποβοηθητικά για συγκεκριμένους μαθητές που έχουν κάποιες μαθησιακές δυσκολίες και εφόσον υπάρχουν οι εκπαιδευτικοί για να τα στηρίξουν στα εξής σχολεία: 2ο Δημοτικό Ιαλυσού, 1o Δημοτικό Αφάντου και 2o Νηπιαγωγείο Κρεμαστής καθώς επίσης στο Γυμνάσιο Έμπωνας, στο 4ο ΓΕΛ Ρόδου, στο ΓΕΛ Αρχαγγέλου, στο ΓΕΛ Κρεμαστής και στο ΓΕΛ Σορωνής. Το θέμα εγκρίθηκε ομοφώνως.

-Σχετικά με το ζήτημα της προώθησης λύσεων στις δομές Υγείας στη Ν. Ρόδο, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μ. Σοκορέλος ευχαρίστησε τόσο τον δήμαρχο για την παρέμβασή του όσο και τον υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια, ο οποίος παρενέβη άμεσα, με την επίσκεψη του διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς κ. Χ. Ροϊλού που παρέστη σε συσκέψεις, επισκέφτηκε τα Κ.Υ. και προχώρησε σε προκήρυξη θέσεων για γιατρούς επικουρικούς και αγροτικούς. Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος κ. Π. Σταμάτης ενώ ο αντιδήμαρχος Ν. Ρόδου κ. Ν. Καραμαρίτης ανέλυσε την κατάσταση και το νομικό πλαίσιο, με σημείο αιχμής την παροχή οικονομικής ενίσχυσης σε γιατρούς, όπως έκανε και η ΠΝΑι για να στελεχώσει δομές Υγείας σε νησιά, αφού ο νόμος δίνει αυτή τη δυνατότητα, όπως ανέφερε.
Με το θέμα, συμφώνησε και ο κ. Δ.Κρητικός λέγοντας πως «Τελικά οι Δήμοι θα πρέπει να πάρουμε την Υγεία στα χέρια μας» όπως και ο κ. Φ. Χατζηδιάκος που τάχθηκε υπέρ.
Πολύς λόγος έγινε για τον τρόπο προμήθειας των δύο ασθενοφόρων που θα διατεθούν για τη Ν. Ρόδο, όπου ο δήμαρχος τοποθετούμενος, ξεκαθάρισε τα εξής: «Ο Δήμος Ρόδου, δεν σκοπεύει να ενισχύσει το ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα. Θα ενισχύσει τα τοπικά ιατρεία με αυτά τα οχήματα. Θέλω να πω ακόμη ότι και οι 4 βουλευτές της κυβέρνησης επιπλέον αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Κατηγορήθηκε ο υπουργός για τον σκοπό της επίσκεψής του, όμως δεν παύει να ήρθε στο νησί και μετά ο κ. Ροϊλός και ο κ. Χαρδαλιάς: και στις τρεις επισκέψεις, έχω την αίσθηση ότι το αίτημα όλων ανεξαιρέτως των συνεργατών και των ανθρώπων που κόπτονται για την Υγεία, που απέχει πολύ μακριά από το Γ.Ν.Ρόδου, θα βρει λύση».
Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο δημοτικός σύμβουλος (και με την ιδιότητά του ως διευθυντής του ΕΚΑΒ) κ. Σάβ. Καραταπάνης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως τα ασθενοφόρα θα ανήκουν στα ιατρεία και δεν θα συνδεθούν όλα τα θέματα Υγείας με τα προβλήματα του Γ.Ν.Ρόδου που απαιτούν ξεχωριστή συνεδρίαση. Τελικά, η πρόταση (για πρόσληψη 4 γιατρών με οικονομική ενίσχυση) ψηφίστηκε ομοφώνως.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Τέλος, να σημειωθεί πως ορίστηκε συνάντηση για την προσεχή Δευτέρα στο Δημαρχείο με αντικείμενο την αξιοποίηση των χώρων και γενικότερα της διαχείρισης της κατάστασης στο παλαιό νοσοκομείο Ρόδου, όπου ο κ. Καμπουράκης, θα έχει συνεργασία με τον πρόεδρο του ΙΣΡ κ. Ηλία Τσέρκη, ενώ κάλεσε τους γιατρούς που είναι εκλεγμένοι στο Δ.Σ. και τους επικεφαλής της μειοψηφίας να συμμετέχουν εάν το επιθυμούν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου