Ειδήσεις

Ζάεφ: Συμφωνία επί της αρχής με την Ελλάδα

Η τελική συμφωνία με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θα επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία προτού πάει σε δημοψήφισμα, δήλωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το πρώτο έτος στην πρωθυπουργία.

Μάλιστα, ο Ζάεφ πρόσθεσε πως στη συνέχεια η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ, ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα» και ότι «υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, ενώ οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας». Παράλληλα, ανέφερε ότι η τηλεφωνική συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «απόψε, αύριο ή την Παρασκευή», σημειώνοντας ότι αναμένει να γίνει το επόμενο βήμα.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν αποκάλυψε πληροφορίες για τα βήματα που θα χρειαστούν εάν επιτευχθεί μια συμφωνία σε ό,τι αφορά την ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αλλά και το δημοψήφισμα που θα δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να τοποθετηθούν για τη συμφωνία με την Ελλάδα. «Θα γίνει δημοψήφισμα, οι πολίτες έχουν τον τελευταίο λόγο», είπε ο Ζάεφ και επεσήμανε ότι «οι πολίτες περιμένουν κάποιον που θα μπορεί να ηγηθεί, οι αληθινοί πατριώτες είναι αυτοί που προσφέρουν ένα μέλλον στους πολίτες».

Εξάλλου, ο Ζόραν Ζάεφ παρείχε τη διαβεβαίωση ότι «η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση».

Τέλος, ανέφερε ότι η «”Μακεδονία” θα έχει το “τέταρτο Ιλιντεν”» και πως «λαχταρά για μια “Μακεδονία” στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος». Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει εάν η πρόταση για «Μακεδονία του Ίλιντεν» παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Από ένα τηλεφώνημα κρίνονται οι διαπραγματεύσεις

Στην τηλεφωνική επικοινωνία του Ζόραν Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να δρομολογηθούν τα επόμενα στάδια της συμφωνίας του ονοματολογικού. Το κρίσιμο ζήτημα του erga omnes, που άπτεται και των συνταγματικών αλλαγών στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η γειτονική χώρα, είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ «καθυστερεί».

Όπως έγραφε το newpost.gr, μέσα από τον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ των δυο πρωθυπουργικών γραφείων ο Ζόραν Ζάεφ έχει ζητήσει λίγο «πολιτικό χρόνο», προκειμένου να διευθετήσει όλα τα τελευταία σημαντικά θέματα που απομένουν.

Όσοι ασχολούνται με τις διαπραγματεύσεις δίνουν πολύ καλές πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία, εξηγούν ωστόσο πως ήταν αναγκαίο η συζήτηση να περάσει στο ανώτατο επίπεδο, καθώς ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ  «δεν μπορούσε να προχωρήσει παρακάτω τις συζητήσεις» και πως αυτό που χρειαζόταν ήταν η «πρωθυπουργική σφραγίδα». Σε αυτή τη λογική εξηγούν πως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, που κάνει λόγο για «προοπτική λύσης» και του Νίκου Κοτζιά για «συμφωνία που έγινε» δεν είναι σε διαφορετικό μήκος κύματος, αλλά περιγράφουν τις συζητήσεις που γίνονται σε διαφορετικά επίπεδα.

Πολύ κρίσιμες είναι και οι διαβουλεύσεις που εξελίσσονται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με τους νομικούς να «χτενίζουν» τα κείμενα της συμφωνίας, έτσι ώστε να παραδοθούν το συντομότερο δυνατόν στους δυο πρωθυπουργούς. Αφορούν τα παράγωγα του ονόματος (ονομασίες για εμπορικές χρήσεις, προϊόντα, ονομασίες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κ.λ.π), αλλά και τα αρχικά και τις συντμήσεις που θα χρησιμοποιεί από εδώ και πέρα η γειτονική χώρα (η κατάληξη .mk στο διαδίκτυο, ο κωδικό iso, αλλά και αν το κράτος της ΠΓΔΜ θα τοποθετείται αλφαβητικά στο «M» κ.α).Οι νομικοί εξετάζουν προσεκτικά και τις επιστολές  που πρέπει να σταλούν προς το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, αλλά και τις τρίτες χώρες και θα αφορούν τις προσκλήσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ. Η προϋπόθεση της υλοποίησης της συνταγματικής αλλαγής θα είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη προκειμένου να υλοποιηθούν τα επτά στάδια που έχει δημοσιεύσει το newpost.gr.

Οι ίδιες πηγές δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους σχετικά με τις συζητήσεις που γίνονται για τη γλώσσα και την ταυτότητα τονίζοντας πως αποτελούν ένα σημαντικό «κομμάτι του παζλ» και διευκρινίζοντας πως είναι ένα ζήτημα σύνθετο με πολλές προσημειώσεις στην τελική συμφωνία.

Σημαντικό σημείο της συμφωνίας, όπως ανέλυαν οι ίδιες πηγές στοnewpost.gr, είναι η απαλοιφή των αλυτρωτικών αναφορών από το νέο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Ο στόχος είναι να υπάρχουν αρκετές εγγυήσεις προς την ελληνική πλευρά για την ομογένεια, τα σύνορα της χώρας και τις ιστορικές αναφορές.

Όσον αφορά την ονομασία, μέχρι αυτή τη στιγμή φαίνεται πως οι δυο γεωγραφικοί προσδιορισμοί Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία) και Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία)  κερδίζουν έδαφος σε σχέση με την τρίτη επιλογή του «πακέτου» Νίμιτς που έχει μείνει στο τραπέζι και είναι η Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία). Όλα δείχνουν πως το αμετάφραστο  της ονομασίας έχει δοθεί στην πλευρά των Σκοπίων  και θα μεταφράζεται στην αντίστοιχη γλώσσα.

Πηγή newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου