Για μια “πρωτόγνωρη κρίση, που έχει να κάνει με τη ζωή και την υγεία, αλλά και με το σήμερα και το αύριο όλων“, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού μετά από αίτημα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αμέσως μετά τη δική του πρωτολογία.

Όπως είπε, η διαχείριση της κρίσης αυτής “απαιτούσε και απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μια νέα ιεράρχηση προτεραιοτήτων από όλους μας“, τονίζοντας ότι “οι πολίτες, καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρέθηκαν πολύ μπροστά από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια“.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε όλους αυτούς που “περιόρισαν τις ατομικές τους ελευθερίες” αλλά και σ’ αυτούς που βρέθηκαν “κλεισμένοι” για δύο και πλέον μήνες “με δραματικά μειωμένο εισόδημα, και δραματικά αυξημένη ανασφάλεια για το αύριο“. “Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές“, είπε ακόμη, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι αυτούς που τώρα τους αποκαλεί “ήρωες“, μέχρι χτες τους θεωρούσε “περιττούς δημόσιους υπάλληλους“.

Επιπλέον, τόνισε ότι όλος αυτός ο κόσμος “έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα” γιατί “ιεράρχησε ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή” και όχι επειδή ο κ. Μητσοτάκης τους “εμπιστεύτηκε“, όπως είπε, ενώ έκανε λόγο για “ύφος πατερναλιστικό και αλαζονικό, σχεδόν αυτοκρατορικό” κατά το διάγγελμα της Τρίτης.

Συγχρόνως, υπογράμμισε ότι ο κόσμος αυτός έδωσε “χρόνο” στην Πολιτεία, μεταξύ άλλων για να διορθώσει “τις αστοχίες και τα λάθη” και να “ενισχύσει το ΕΣΥ“, τον οποίο όμως, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν τον αξιοποίησε.

Σχολιάζοντας τα πρόγραμμα κατάρτισης προκειμένου οι πληττόμενοι Έλληνες επιστήμονες να λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ, έκανε λόγο για ταπείνωσή τους, τη στιγμή “που μπορούσατε να δώσετε τα χρήματα απευθείας και το ξέρατε“, αναρωτηθείς το λόγο που “ο κύριος Βρούτσης μετά την εξευτελιστική διαδικασία και μετά τις αποκαλύψεις που έχουν οσμή σκανδάλου” μένει στη θέση του. “Αυτή η σκιά θα σας ακολουθεί όσο τον κρατάτε“, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας απευθείας αναθέσεις και κακοδιαχείριση, προκειμένου να εξυπηρετηθούν “φιλικές εταιρίες που άλλαξαν αντικείμενο” και “επιχειρήσεις που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια“.

Η κοινωνία τα βλέπει και δεν σας έχει δοθεί από κανέναν λευκή επιταγή“, ανέφερε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε, τέλος, ότι η νέα πραγματικότητα είναι “ευκαιρία ν’ αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και να εμπνευστούμε από την αξία της αλληλεγγύης και όχι ευκαιρία για σκανδαλώδεις εξυπηρετήσεις και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος“, αναφερόμενος σ’ ένα κοινωνικό συμβόλαιο “για να πάμε μπροστά” προς όφελος των πολλών και τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ